NFL Draft Recap – AFC North

Door

Cincinnati Bengals v Pittsburgh Steelers

Ruim een maand geleden vond de NFL Draft plaats en direct erna begon men overal de keuzes van de teams te beoordelen. Toch blijft dit altijd giswerk, niemand weet immers hoe spelers de overgang naar de NFL maken en dus zijn dit soort analyses vaak nergens op gebaseerd. Na drie/vier seizoen valt er echter wel wat van te zeggen, als de spelers de tijd hebben gehad om zich te bewijzen. En dat doen we dus in deze wekelijkse draft recap. We nemen de NFL Draft van 2010, en analyseren per ploeg hoe de draft is verlopen.

Bij het beoordelen van de keuzes zijn er vijf mogelijkheden: ++, +, +/-, – en –. Per ronde worden keuzes wel anders bekeken. Spelers uit de twee eerste rondes, en vooral degene die in de top tien zijn gekozen, moeten daadwerkelijk een goede bijdrage hebben geleverd. Van spelers die in het midden – dat wil zeggen de derde, vierde en vijfde ronde – gedraft zijn wordt al minder verwacht, maar krijgt een speler wel een minpunt als hij nooit een rol van betekenis heeft gespeeld. In de laatste twee rondes is de beoordeling heel mild, spelers krijgen geen minpunten, maar krijgen enkel pluspunten als zij wel een positieve bijdrage hebben geleverd.

Tot slot speelt ook het feit of de speler bij zijn gedrafte ploeg is gebleven ook een rol. Een speler die momenteel een basisplaats heeft, maar door zijn gedrafte team al na één jaar werd gedumpt krijgt hiervoor geen punten. Dit blijft immers een vorm van wanbeleid van het team dat hem in eerste instantie had gekozen maar het talent er dus niet uit wist te halen.

Tot slot krijgen de teams een eindcijfer en aan het einde van de rit kunnen we dan in kaart brengen welke teams er goede zaken deden en welke juist niet. Daarnaast wordt het dan ook duidelijker in hoeverre sterke teams hun succes van nu hebben te danken aan hun draftkeuzes uit 2010.

Vandaag deel één in deze achtdelige reeks, en de eerste divisie die aan de beurt is, is de AFC North!

Ook leuk om te lezen