NFL Draft 2015 Previews — Safeties

Door

boe7r94vv018dw4whbg0gir6hvu05jc

Op 30 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2015 zetten wij wekelijks de grootste talenten per positie op een rijtje. Na de cornerbacks komen we uit bij de andere leden van de secondary: de safeties. De hardste spelers van het veld, die als safety valve dienen als een receiver dreigt te ontsnappen en de corners en linebackers moeten ondersteunen.

1. Landon Collins – Alabama

De beste safety die beschikbaar is in deze draft, is Landon Collins. Met afstand zelfs. Stevig gebouwde strong safety en, net als zijn maatje HaHa Clinton-Dix, geschoold is volgens de filosofie van Nick Saban: geen onzin, agressief spelen en gewoon blijven rammen totdat jij of je tegenstander erbij neervalt. Domineert en intimideert zijn tegenstanders en speelt uitstekend tegen de running game. Heeft daarnaast nog eens een goed ontwikkelde techniek en maakt uitstekende tackles.

Collins en Alabama waren een perfect fit. Of dat ook gaat werken in de NFL, daar lijkt het wel op. Het enige waar Collins nog op kan winnen, is zijn snelheid en het onderscheppen van ballen. Werd tijdens enkele wedstrijden in coverage op snelheid geklopt en dat kostte Alabama toen de overwinning. Misschien dat er wat van de 103 kilo af moet, alvorens hij op volle kracht kan functioneren in de NFL. Feit blijft dat een team dat verlegen zit om een strong safety, Landon Collins niet zomaar kan overslaan, aangezien ze een (zo goed als) NFL-ready speler erbij zullen krijgen.

2. Derron Smith – Fresno State 

Derron Smith maakte vier jaar vol als starting free safety voor de Fresno State Bulldogs. Hoewel het niet echt een aansprekende verdediging was waarin Smith speelde, was hij toch een lichtpuntje. Is snel en bewegelijk, weet goed de bal te plaatsen en speelt uitstekend in coverage. Hij heeft een fysieke speelstijl en heeft, als voormalig quarterback in high school, een bovengemiddeld football IQ weten te ontwikkelen.

Het feit dat de verdediging van Fresno State zwak was, leidde ertoe dat Derron Smith meer deed dan eigenlijk goed was. Teveel ingrijpen op de defensie heeft als gevolg dat je je eigen taken wat minder gaat uitvoeren. Is daarnaast iets kleiner van stuk en heeft daardoor moeite tegen grote wide receivers of tight ends. Tel daarbij op dat het geen tackle monster is zoals Landon Collins en je wordt als teambaas al gauw minder enthousiast. Zijn lengte gaat zijn spel in de NFL beïnvloeden, maar voldoet voor de rest aan alle eisen waaraan een free safety moet voldoen.

3. Damarious Randall – Arizona State

Randall speelde, na zijn tijd bij Mesa Community College, twee jaar als free safety voor de Sun Devils, eventjes verderop. Moet het niet van zijn lengte hebben, maar is absoluut niet bang om grotere tegenstanders tegen de grond te werken. Randall is een goede atleet met aardig wat snelheid, dus kan in principe ook omgeschoold worden naar cornerback. Speelt daarnaast altijd met het mes tussen de handen en heeft ook nog aardige ball skills. Zoals gezegd, hij heeft niet de ideale lengte om free safety te spelen en moet ook zijn cover skills verbeteren.

4. Jaquiski Tartt – Samford

Wie? Nou, Jaquiski (Juh-QUA-ski) Tartt, strong safety van Samford. Een onbekende naam voor de mensen die alleen de FBS volgen, want de Samford Bulldogs spelen namelijk een divisie lager. Tartt past fysiek gezien in het plaatje van een strong safety. Heeft lengte, lange armen, kracht en een aardige techniek. Is één van de betere tackle-specialisten en men vraagt zich soms af waarom deze jongeman niet in de SEC heeft gespeeld. Tartt blijft soms te lang kijken naar wat er zich achter de offensive line afspeelt en verliest dan zijn tegenstanders uit het oog. Is een aardige speler met een hoog plafond, die later in de Draft kan worden opgepikt.

5. Anthony Harris – Virginia

De laatste safety in onze top vijf is Anthony Harris. De strong safety van Virginia speelt intelligent en houdt zich aan de taken die hij moet uitvoeren. Hij heeft weinig moeite om de passes te onderscheppen (hij pakte tien interceptions in twee jaar) of op te breken. Het enige dat niet in zijn voordeel is, is dat hij te weinig ‘bulk’ heeft om strong safety te spelen. Met 83 kilogram is hij redelijk licht, dus hij zal flink moeten eten en in de gym duiken om wat meer gewicht te krijgen. Ondanks zijn gewicht heeft de safety genoeg kwaliteit om in de NFL te spelen. Harris speelt op instinct, maar is intelligent en begrijpt wanneer hij dingen extra kan doen of juist absoluut niet moet doen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen