NFL Draft 2015 Preview – Quarterbacks

Door

Marcus Mariota, Jameis Winston

Op 30 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2015 zetten wij wekelijks de grootste talenten per positie op een rijtje. Vandaag beginnen we met misschien wel de belangrijkste positie in de NFL: de quarterback. Enfant terrible Jameis Winston en Marcus Mariota domineren de spotlights, maar wie kunnen er mogelijk nog meer een rol spelen in de aankomende draft?

1. Jameis Winston – Florida State

Het lijkt twee kanten op te kunnen gaan met Jameis Winston. Of hij wordt één van de beste quarterbacks in de NFL, of zijn karakter gaat van hem één van de grootste flops aller tijden maken. Het talent van Winston staat echter buiten kijf, en ook zijn winnaarsmentaliteit (26-1 als starter bij Florida State) is iets waar niet aan getwijfeld hoeft te worden.

Waar men echter wel aan twijfelt is het karakter van de jonge quarterback. Winston komt tegenover de media over als een charismatische jongen die zichzelf goed weet te verkopen. Maar de vraag is of hij al wel volwassen genoeg is om een NFL-team te leiden als spelverdeler. Bij Florida State stond hij er al in zijn eerste jaar, en de vraag is hoe of hij, ondanks alle incidenten uit het verleden, ook deze transitie razendsnel kan maken in de NFL.

Zonder alle incidenten uit het verleden was Winston 100% zeker de eerste keuze in de NFL Draft geworden. Nu is die kans nog steeds levensgroot, puur omdat de Florida State-alumnus alles heeft wat je zoekt in een quarterback. Hij is fysiek sterk, oogt kalm wanneer hij onder druk staat, en hij is bekend met een professionele offense. Kortom: Jameis Winston is simpelweg de beste quarterback die er dit jaar is.

2. Marcus Mariota – Oregon

Marcus Mariota is in sommige opzichten het compleet tegenovergestelde van Jameis Winston. Over Mariota zijn er namelijk geen slechte verhalen te vinden. Iedereen is razend enthousiast over zijn professionaliteit, en buiten het veld oogt de Heisman Trophy winnaar een stuk volwassener dan zijn collega van Florida State.

Toch zijn er twijfels. Mariota speelde in Oregon in een offense die in de NFL niet wordt gehanteerd. Hij kreeg vaak veel ruimte de bal te gooien, en ook veel vrijheid om zelf iets te doen met zijn snelheid. Hierin wordt vaak de vergelijking met Colin Kaepernick gemaakt, die dezelfde kritiek kreeg als quarterback van Nevada, en die qua skillset heel erg overeenkomt met Mariota.

Het talent is er zeker, en zoals in het verleden met mannen als Cam Newton en Colin Kaepernick is gebleken, kunnen dit soort quarterbacks ook succesvol de overstap maken naar de NFL. De vraag is alleen of Mariota direct die stap weet te maken, of dat het even gaat duren voordat hij van waarde kan zijn voor zijn toekomstige werkgever.

3. Brett Hundley – UCLA

Na Mariota en Winston lijkt er een groot gat te vallen. De kans dat er verder dan ook een quarterback wordt gekozen in de eerste ronde is heel klein, maar als iemand kans maakt dan lijkt het Brett Hundley te zijn.

Fysiek is Hundley net zo indrukwekkend als Mariota en/of Winston. Alleen lijken laatstgenoemden veel verder in hun ontwikkeling als quarterback dan Hundley. Ook is de kritiek, net als bij Mariota, grotendeels gebaseerd op het feit dat hij bij UCLA niet in een professionele offense speelde. Daarnaast is zijn techniek niet heel erg verfijnd, en daarom zijn er twijfels of hij ooit wel goed genoeg zal worden om te starten voor een NFL-team.

Toch is Hundley, na Mariota en Winston, de best of the rest. Hij is groot, sterk, snel, en lijkt de potentie te hebben om een goede quarterback te worden mits hij doorgroeit. De beste plek lijkt voor Hundley dan ook een ploeg waar hij minstens twee/drie jaar in de luwte kan leren van een ervaren quarterback.

4. Garrett Grayson – Colorado State

Garrett Grayson is de laatste tijd een populaire naam aan het worden bij de draft discussies. De quarterback zette bij Colorado State indrukwekkende cijfers neer, en kan volgens geruchten weleens hoger gekozen gaan worden dan menigeen verwacht.

Wie kijkt naar Grayson ziet geen eigenschappen die eruit springen, hij is niet lang noch klein, is niet zo snel als een Mariota maar is wel beweeglijk genoeg om verdedigers te misleiden. Deze degelijkheid kan veel teams misschien wel aan gaan spreken.

De vraag met Grayson is, net als met Hundley, hoelang het duurt voordat hij klaar zou zijn om te starten in de NFL. Met name met diepe passes heeft hij namelijk nog wat moeite, en ook zijn techniek behoeft nog enige aanpassingen. Ook voor Grayson zou het waarschijnlijk beter zijn als hij eerst twee seizoenen achter een ervaren rot kan leren, alvorens hij voor de leeuwen wordt gegooid.

5. Bryce Petty – Baylor

Bij Baylor wisselde Bryce Petty hoogtepunten af met enkele dieptepunten. Op sommige momenten lijkt Petty net zo talentvol als een Mariota, maar op andere momenten kwamen zijn zwaktes pijnlijk naar voren.

Net als andere quarterbacks, heeft ook Petty geen ervaring met een professionele offense. Daarnaast lijkt hij onder druk snel in paniek te raken en lijkt hij veel risico’s te nemen.

Toch zijn er zeker pluspunten, Petty komt namelijk over als een echte leider en bij tijd en wijlen zijn de diepe ballen van de Baylor-alumnus zeer accuraat. Er is alleen geen constante lijn te vinden in zijn spel, en als die er nooit komt, dan lijkt een kans op een basisplaats ver weg voor Bryce Petty.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen