NFL Draft 2015 Preview – Defensive Tackles

Door

Shelton

Op 30 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2015 zetten wij wekelijks de grootste talenten per positie op een rijtje. We behandelen vandaag de eerste positie in de defensie: de defensive tackles. Stuk voor stuk grote jongens die letterlijk als anker moeten dienen voor hun defensie.

1. Danny Shelton – Washington

Hoewel qua defensive lineman veel aandacht uitgaat naar Leonard Williams, en edge rushers zoals Shane Ray en Dante Fowler, is Shelton misschien wel één van de meest veilige selecties in de aankomende draft. De senior van Washington is ongelooflijk groot, maar is desondanks geen slome duikelaar. Bij de Senior Bowl liet hij dit nog eens zien door elke aanwezige offensive linemen te domineren en vrijwel bij elke play moesten er twee man aan te pas komen om Shelton een halt toe te roepen.

Wanneer men op zoek is naar vergelijkingen komt men al snel uit bij namen als Vince Wilfork, en dat laat zien hoeveel potentie Shelton heeft. De positie van defensive tackle is misschien niet de meest ‘sexy’ positie, maar elke ploeg die defensieve hulp nodig heeft kan bijna niet de fout in gaan met de grote, dominante Shelton. Mede daarom lijkt het ook een zekerheid dat een ploeg als Washington of Chicago in de top tien zal gaan kiezen voor de defensive tackle die direct klaar zal zijn voor een basisplaats.

2. Malcom Brown – Texas

Waar Shelton overduidelijk de beste defensive tackle van deze groep is, is Malcom Brown van Texas een heel goed alternatief. Hoewel hij momenteel niet vaak wordt genoemd in discussies rondom de draft, is hij stilletjes aan toch wel één van de beste verdedigers in deze draft class, en eentje die naar alle waarschijnlijkheid ook niet de eerste ronde uit zal komen.

Brown is net als Shelton heel atletisch voor iemand van zijn formaat (en kan daardoor op meerdere plekken inzetbaar zijn), en een bijkomend voordeel voor veel teams zal zijn dat Brown een voorbeeld is voor velen als het aankomt op zijn gedrag. Brown is immers getrouwd met twee kinderen, en zet zich veelvuldig in voor goede doelen, ook dit zal positief meespelen in het oordeel van teams die liever niet nog meer probleemmakers binnenhalen.

3. Eddie Goldman – Florida State

Waar Shelton en Brown vrijwel zeker in de eerste ronde lijken te worden gekozen, is het bij Eddie Goldman minder zeker. Bij een sterke Florida State defensie werd hij veelal gezien als de meest getalenteerde verdediger, maar door een blessure (waardoor hij de combine moest missten) en het feit dat er bij de Seminoles vaak werd geroteerd, lijkt hij niet een zekerheidje zoals Shelton en Brown dat wel lijken.

Toch blijft Goldman een hele interessante verdediger waarin weleens veel potentie kan zitten, hij laat niet met zich sollen en werd dit seizoen eigenlijk nooit gedomineerd door een offensive lineman. Wel mist hij een beetje explosiviteit die Shelton en Brown wel hebben, maar desondanks lijkt Goldman voor elke ploeg een hele bruikbare verdediger die vooral in de rushing defense van grote waarde kan zijn.

4. Arik Armstead – Oregon

De meest onvoorspelbare factor in deze groep van defensive tackles is zonder enige twijfel Arik Armstead. Armstead is een stuk langer dan zijn concurrenten en is fysiek dan ook een freak voor iemand op zijn positie. Toch resulteerde dit bij Oregon nooit in sensationele statistieken of constant goede prestaties.

Het is dan ook de vroeg hoe hoog het plafond van Armstead ligt, voor een team dat al genoeg kwaliteit heeft in de defensie kan het lonen om in de tweede ronde een gok te wagen. Maar zoals al eerder is gebleken, spelers die fysiek dusdanig er boven uitsteken blijven altijd populair, en het zou dan ook zomaar kunnen dat er in de eerste ronde al een ploeg komt die zwicht voor de mogelijke potentie die er in het spel van Armstead zit.

5. Jordan Phillips – Oklahoma

Wat er bij Armstead werd gezegd, geldt in grote mate ook voor Jordan Phillips. De jongeman van Oklahoma lijkt over heel veel potentie te beschikken, maar in het geval van Phillips zijn het vooral rugproblemen die er voor zorgden dat hij bij Oklahoma slechts één seizoen volmaakte in de basis.

Het is daarom lastig om te voorspellen waar Phillips zal worden gekozen. Hij is ook heel atletisch voor iemand van zijn formaat, en is op goede dagen misschien wel de meest dominante speler van deze groep (na Shelton). Maar de vraag is hoever hij nog kan doorgroeien, en of dit wel lukt gezien de rugproblemen uit het verleden. Dit lijkt een typisch geval van een speler die of heel dominant kan worden (denk aan een Dontari Poe of een jonge Kevin Williams) of iemand die stilletjes uit de NFL zal gaan verdwijnen vanwege blessureleed.

Foto: YouTube

4 Reacties
 1. Dennis 5 jaar ago

  Het is Dante Fowler Jr. en Randy Gregory die uit de top 10 zal vallen door een positief plasje.

  • Michael 5 jaar ago

   Fowler en Gregory zijn toch meer DE dan DT

   • Dennis 5 jaar ago

    Klopt, Michael. Ik bedoel er staat Randy Fowler waarschijnlijk wordt gewoon Dante Fowler bedoelt, want Randy Gregory zal ver zakken door dat die al meerdere gefaalde drugstesten achter zijn naam heeft. Gregory heeft veel talent maar ik zou ‘m echt niet meer vroeg draften dat wordt een gevalletje Gordon, Blackmon.

   • Justin Kevenaar 5 jaar ago

    Dit was inderdaad een foutje Dennis, uiteraard is het Dante Fowler. En Gregory zal zakken, maar hoever is de vraag, er kan altijd een team zijn dat er maling aan heeft en denkt dat zij hem kunnen ‘veranderen’. Maar dat lees je in de lijst van defensive ends en outside linebackers die later komen:)

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen