NCAA Tournament Voorspellingen – First Round

Door

Syracuse v Dayton

Morgenavond is het zover, dan mogen om 23:40 de #16 Hampton Pirates en de #16 Manhattan Jaspers het spits afbijten in het NCAA Tournament. Tijdens het gehele toernooi zullen vier redacteuren vooruitblikken op elke wedstrijd die er gespeeld gaat worden, en daarnaast wordt er ook een voorspelling gegeven van elke wedstrijd in The Big Dance. Bij elke voorspelling wordt een infographic weergegeven waarin elke relevante statistiek wordt aangeduid, evenals de zogeheten KenPom Ranking, een ranglijst die ploegen op basis van geavanceerde statistieken probeert te rangschikken.

Vandaag beginnen we met de eerste ronde, waarin acht teams strijden om een plek in tweede ronde, waaronder de Dayton Flyers. Een ploeg die vorig jaar boven zichzelf uit steeg, en zich ontpopte tot cinderella van het toernooi door de Elite Eight te halen. Als de Flyers dat dit seizoen willen herhalen, dan zullen ze eerst de eerste ronde moeten overleven.

Dinsdag 17-03, 23:40 – #16 Manhattan Jaspers vs. #16 Hampton Pirates

Vincent van Genechten: Hampton ging helemaal los in het MEAC Tournament en plaatste zich verrassend voor March Madness. De Pirates zullen zich volledig geven en mogelijk de rebounding battle winnen. Ze komen echter tekort tegen een degelijk Manhattan team, dat ook vorig seizoen het NCAA Tournament haalde. Winnaar: Manhattan.

Michael Feith: De winnaar van deze wedstrijd krijgt de eer om van Kentucky te verliezen. Manhattan had eerlijk gezegd nooit een nummer 16 seed mogen zijn en daarom denk ik dat ze met gemak over Hampton heen walsen. Winnaar: Manhattan.

Justin Kevenaar: De Hampton Pirates zijn op papier het zwakste team in het toernooi, en hebben ook als enige team meer verloren dan gewonnen. Ik heb dan ook, ondanks de verrassende toernooiwinst in de MEAC Conference, geen vertrouwen in de Pirates. Manhattan wint eenvoudig. Winnaar: Manhattan.

Frank Wielaard: Hampton is veruit het zwakste team in de bracket, easy pick. Winnaar: Manhattan.

First Four Tuesday

Woensdag 18-03, 02:10 – #11 BYU Cougars vs. #11 Ole Miss Rebels

Vincent van Genechten: De Cougars zijn één en al offense. Met gunner Tyler Haws en ‘Mister Triple Double’ Kyle Collinsworth is BYU moeilijk af te stoppen. Als Ole Miss een defensief sterk team zou zijn, hadden ze een kans. Maar dat zijn de Rebels niet, en heel efficiënt schieten Stefan Moody en Jarvis Summers ook niet. Winnaar: BYU.

Michael Feith: De statistieken liegen in dit geval niet, BYU is beter. Toch zie ik de verdediging van Ole Miss snakken naar een moment van glorie. Als ze willen winnen dat zullen ze vooral goed voor de bal moeten zorgen. De Rebels zijn het hele seizoen al goed in het voorkomen van turnovers en dat gaan ze in deze wedstrijd weer doen. Winnaar: Ole Miss.

Justin Kevenaar: Verdedigen, daar houdt BYU niet zo van, en dat kan de ploeg weleens op gaan breken. Toch denk ik dat de sterke aanval tegen Ole Miss net genoeg zal zijn om de klus te klaren. Ik acht de Rebels namelijk niet sterk genoeg, ondanks de aanwezigheid van Moody en Summers, om mee te gaan in het offensieve geweld van de Cougars. Winnaar: BYU.

Frank Wielaard: Het snelle aanvallende spel van BYU zal te machtig zijn voor Ole Miss. Winnaar: BYU.

Woensdag 18-03, 23:40 – #16 Robert Morris Colonials vs. #16 North Florida Ospreys

Vincent van Genechten: North Florida startte slecht aan het seizoen maar won zijn laatste acht wedstrijden, inclusief de Atlantic Sun titel. Onder leiding van Dallas Moore is dit team aanvallend eigenlijk wel sterk en efficiënt. Robert Morris zal vechten en irritant zijn, maar de Ospreys zijn gewoon kwalitatief een niveau te sterk voor de Colonials. Winnaar: North Florida.

Michael Feith: Ik ga hier geen uitgebreide analyse doen. De Universiteit van North Florida uit Jacksonville lag ongeveer 5 minuten van mijn high school vandaan toen ik in de VS woonde. De hype is al vergaand in mijn Facebook timeline en dus zeg ik: GO OSPREYS!! Winnaar: North Florida.

Justin Kevenaar: Robert Morris heeft ervaring met het spelen op dit niveau, voor North Florida is het de eerste keer. Toch verwacht ik leuke dingen van de Ospreys, die afkomstig zijn uit de Atlantic Sun conference die ons vorig jaar Mercer bracht (Duke heeft hier nog nachtmerries van) en het jaar ervoor Florida Gulf Coast, oftewel Dunk City! Aan North Florida om die trend voort te zetten, te beginnen met Robert Morris, dat moet wel te doen zijn. Winnaar: North Florida.

Frank Wielaard: Robert Morris wist in 2010 bijna te winnen van de als tweede geplaatste Villanova Wildcats. North Florida ook recht op zo’n mooi moment, en gaat daar ook een kans voor krijgen. Winnaar: North Florida.

First Four Wednesday

Donderdag 19-03, 02:10 – #11 Boise State Broncos vs. #11 Dayton Flyers

Vincent van Genechten: De Flyers waren de feel good story van March Madness 2014. Dit jaar moet dat dus opnieuw kunnen, toch? Nee, Dayton is teveel talent en vooral lengte kwijt en Boise State is zowel offensief als defensief stiekem goed, ook zonder Anthony Drmic. Ze versloegen dit jaar zelfs twee keer San Diego State en dat betekent wat. Winnaar: Boise State.

Michael Feith: Als je naar de statistieken kijkt dan is Boise State het betere team, maar eerlijk gezegd heb ik geen vertrouwen in de Broncos tegen Dayton. Dayton zat het hele seizoen tegen de rankings aan en dus snap ik de seeding niet helemaal. Voordeel is dat ze een extra wedstrijd kunnen winnen voor hun thuispubliek. Winnaar: Dayton.

Justin Kevenaar: Dayton speelt al het hele seizoen boven haar kunnen, maar toch moet de ploeg uitkomen in de eerste ronde. Aan de ene kant oneerlijk, aan de andere kant spelen ze wel thuis in Dayton (al spelen ze officieel uit op een neutraal veld…) tegen Boise State dat met de driepunters het verschil wil maken. Een ouderwetse 50/50 match waarin ik dan toch maar voor de Flyers kies, vanwege het belangrijke thuisvoordeel. Winnaar: Dayton.

Frank Wielaard: Boise State zal het ondanks de driepunters en het snelle tempo lastig hebben met Dayton. Zij hebben immers de guards en defense om dat te neutraliseren. Winnaar: Dayton.

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Wouter 6 jaar ago

    Na dag 1 zijn jullie bij elkaar al 1-7, haha

    March Madness <3

    • Ik zat de recap te tikken…vol ongeloof. Hampton, wat? En dan Ole Miss dat helemaal gek ging in de tweede periode? Madness!!!!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen