NCAA Recap: nog twee ongeslagen teams over

Door

Michigan State v Iowa

De eerste nederlaag van het seizoen kondigde zich afgelopen week al aan voor Arizona Wildcats. Na de uitwedstrijd tegen Oregon Ducks is het een feit. Alleen Michigan Wolverines en Duke Blue Devils koesteren nog een ongeslagen status en zijn gewaarschuwd. Duke treft zaterdag een geduchte tegenstander in NC State. Michigan bewaakt de ongeslagen status een dag later op bezoek bij Ohio State.

 

Arizona Wildcats @ Oregon Ducks 66 – 70

Oregon was in eigen huis al 16x op rij ongeslagen. De kanariegele eenden wonnen dit jaar alleen nog niet van een aansprekende tegenstander. Dat is nu gelukt, en meteen stevig gevierd ook.

Vier man in de dubbele cijfers voor Oregon. Met E.J. Singler als topscorer (14pt, 7rb, 7ast) waren de Ducks ook voor Arizona niet te stoppen. De Wildcats lieten het opnieuw voor rust afweten. Verdedigden niet goed en lieten veel scoringskansen onbenut.  Maar na rust, bij 67-55, zetten de Wildcats nog één keer aan. En met succes. Oregon bleef minutenlang zonder score en Arizona maakte een 11-0 run. Het was weer een wedstrijd. Vooral ook omdat Mark Lyons a miracle three maakte. Vallend en met een tegenstander vlak voor zijn neus vanaf de zijlijn via het bord. Het geloof om het toch weer te redden was terug bij de Wildcats.

Met nog 50 seconden op de klok en 69-66 voor de Ducks mocht Artis aanleggen. Hij miste. De rebound was voor Arizona en met nog 14 seconden te spelen was de kans op verlenging springlevend. Tot Jonathan Loyd de bal afpikte in de break van de Wildcats. Hij werd gefouled, raakte één van zijn vrije worpen en schoot zo de wedstrijd in het slot. Arizona is ongeslagen team af.

Oregon Ducks brengen Arizona Wildcats eerste nederlaag toe

 

St. Mary’s Gaels @ Gonzaga Bulldogs 78 – 83

Olynyk (links) en Dellevadova zijn hoofdrolspelers
Olynyk (links) en Dellevadova zijn hoofdrolspelers

Een echte wedstrijd in de West Coast Conference. Een rivalry heet het dan. En dat is het. De Bulldogs speelden heel goed in de eerste helft. Met een excellerende Kelly Olynyk (31pt, 8rb) en Kevin Pangos (23p).  Maar het was na rust niet goed genoeg om de op dat moment sterk terugkomende Gaels ruim te verslaan. Sterker, Gonzaga wint wel veel, maar nooit dik, dit seizoen.

Op iets meer dan een minuut voor het einde scoorde Australisch international, en één van de beste college spelers in het land, Matthew Dellavedova een driepunter: 69-66 voor de Bulldogs. Daarna misten juist de uitblinkers van Gonzaga kansen om het duel te beslissen. Olynyk en Pangos faalden, waar Dellavedova rustig bleef en zijn vrije worpen raak mikte. Het is 79-78 met 14 seconden te spelen… De Australiër krijgt weer een kans, nu om te winnen maar mist op zijn beurt met nog 7 seconden te gaan. Pangos beslist het vervolgens vanaf de vrije worplijn. Dellavedova schoot 4-15 van het veld. Ver onder zijn gemiddelde. Gelukkig voor Gonzaga. Want anders…

 

Michigan State Spartans @ Iowa Hawkeyes 62 – 59

De Spartans verloren vorig seizoen bij Iowa in hun Big Ten confrontatie. Het was een gruwelijke wedstrijd om te zien. Nu weer, alleen was nu Michigan State de betere (of meer gelukkige) van de twee.

Michigan State vs Iowa ugly all the way
Michigan State vs Iowa ugly all the way

De Hawkeyes leidden bij rust en liepen daarna we van de Spartans. Maar het spel werd slordiger. En Michigan State kwam terug. Tom Izzo speelt dit seizoen klein, zoals dat heet. Hij heeft (te) weinig goede frontcourt spelers. Nu, tegen Iowa, deden Nix (7pt, 7rb) en Payne (10pt, 6rb vanaf de bank) het niet onaardig. Maar toen het erop aankwam kreeg Keith Appling natuurlijk de verantwoordelijkheid. Hij maakte 4 vrije worpen in de laatste 20 seconden. Lelijker kun je niet winnen. Zeker als je nagaat dat Anthony Clemmons op 12 tellen voor het einde de gelijkmakende vrije worp miste. En hij airbalde ook zijn driepunter in de buzzer om een verlenging af te dwingen. Spartans struggle  (2-1) in de stevig bezette Big Ten continuous.

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen