NCAA: Love or hate Duke

Door

 

Meteen maar open kaart: Ik heb niks met de Blue Devils. Niet dat ik ze succes misgun, maar ik krijg altijd een beetje jeuk als ik Duke zie ballen. Deze ‘Harvard wannabe’ University wekt dezelfde gevoelens op als pakweg Ajax in Nederland of Inter in Italië. If you don’t love ‘m, you hate ‘m. Alleen dat gegeven al maakt het de moeite waard om Duke Basketball te beschouwen. Dit jaar zeker, want er staat een, voor Duke-begrippen, bijzonder team.

Coach Mike Kryzewski zit al 100 jaar bij Duke. Hij heeft topspelers zien komen en gaan. Begin jaren ’90 werd hij back-to-back NCAA kampioen met toppers als Grant Hill en Christian Laettner in het team. Vorig seizoen had dat kunstje herhaald kunnen worden, maar raakte star pointguard Kyrie Irving geblesseerd. Nu gaat Irving na slechts een freshman-jaar ballen voor Cleveland Cavaliers. Hij was de no.1 draft pick. Ook topper Nolan Smith (nu Portland Trailblazers) heeft zijn studietijd afgesloten. Dus wat nu?

De bijzondere entiteit dit jaar bij de Blue Devils heet Plumlee. Mason (junior-year) en Miles (senior-year) Plumlee ja. Die mannen speelden al voor Duke. Daar komt nu broertje Marshall bij. In theorie kan het hele frontcourt dus bestaan uit ‘de Plumlee’s’. Uniek, want drie broertjes in één team, daarvoor moeten we (het vergde enig zoekwerk) terug naar 1957! toen de drie Brennan brothers speelden voor Villanova. Coach Kryzewski zal de verleiding niet kunnen weerstaan om de Plumlee’s een keer samen te laten spelen dit seizoen.

De kenners zeggen dat dit voor Duke een overgangsjaar is. Kryzewski levert vier starters in ten opzichte van afgelopen seizoen en moet ruim 70 minuten herverdelen onder zijn spelers. Het jaar zou zomaar kunnen slagen, of juist niet, met dank aan het frontcourt. De voortekenen laten zich samenvatten in het woord ‘boring’. Forwards Mason en Miles Plumlee, Josh Hairston, Alex Murphy en Ryan Kelly kunnen steengoed rebounden, maar ontberen het vermogen om constant 20+ punten ‘in de post’ te produceren. ‘Boring’ zou dus heel goed ‘degelijk’ of in het mindere geval ‘te weinig’ kunnen blijken. Als het defensief klopt en sophemore guard Tyler Thornton maakt zijn defensieve reputatie (“he’s a pest this preseason”, zei teamgenoot Kelly over hem) dan is Duke titelkandidaat.

Want… de Blue Devils hebben straks een backcourt om je vingers bij af te likken. Op papier dan. Wie pointguard moet worden is een lastige kwestie. Kryzewski heeft vooral ‘shoot first, ask questions later’ guards tot z’n beschikking. Freshman Austin Rivers voorop. Dat wordt een starter in de line-up. Direct welteverstaan. En hij zal ook direct een enorme bijdrage gaan leveren aan het puntentotaal van Duke. Maar ook Dawkins en Cook kiezen voor het schot vòòr de assist. Blijft over Seth Curry. Hij moet straks het spel gaan verdelen. De vraag is hoe goed hij dat gaat kunnen.

Het zou dus zomaar kunnen dat Duke een defensive force wordt met goed mikkende ‘trigger happy’ guards. Als dat zo is ga ik toch graag naar de Blue Devils kijken dit seizoen. Of in ieder geval een jaar zonder jeuk… Loopt het niet, dan slaan we Duke gewoon een jaartje over. Ook niet erg. De verwachting is dat de North Carolina Tar Heels de absolute no.1 team zijn in de ACC. Duke coach Mike Kryzewski glimlacht alvast minzaam…

 

Ook leuk om te lezen