NCAA Final Four: Michigan Wolverines

Door

burkeKomende zaterdag start het beslissende weekend van March Madness. Vier teams maken in de Final Four uit wie maandag in Atlanta om de titel spelen. SportAmerika belicht komende dagen de vier ploegen. Vandaag: Michigan Wolverins (#4).

Misschien wel een van de bekendste namen in college basketbal, de Michigan Wolverines. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig behoorde het team tot de top in Amerika. De enige titel voor de Wolverines dateert dan ook uit 1989. Het team kende daarna een donkere periode. In 1992 en 1993 werden ze tweede, maar die prestaties zijn door de NCAA geschrapt. Een aantal spelers zouden namelijk destijds geld hebben gekregen van een rijke Amerikaan. De persoon in kwestie, Ed Martin, verdiende het geld op een illegale manier, waardoor de NCAA ingreep. De prestaties van misschien wel het sterkste team uit de geschiedenis van college basketball werden uit alle recordboeken geschrapt. Dit jaar zijn ze weer terug op de kaart.

Coach: Het huidige team staat onder leiding van John Beilein. Een coach die in 2007 werd aangesteld door de University of Michigan. Beilein is een coach die het tempo hoog wil houden met spelers aan de buitenkant. Tegen teams die man-to-man defense spelen zal hij zijn spelers als opdracht geven om naar de basket te gaan. Teams die in de zone verdedigen zullen te maken krijgen met veel driepuntpogingen van de Wolverines. Verdedigend hanteert Beilein een 1-3-1 zone verdediging, maar hij kan dat ook weer omgooien in de wedstrijd om zo turnovers te forceren.

One to watch: Trey Burke. De 20-jarige point guard heeft dit toernooi bewezen een top vijf pick te zijn in de aankomende NBA Draft. De tweedejaars is sterk, kan goed penetreren en als het moet een wedstrijd op slot gooien met zijn afstandschoten. Het is een speler die een helft onzichtbaar kan zijn, om vervolgens in de slotfase toe te slaan.

Team: Michigan is een jonge ploeg met drie eerstejaars in de starting lineup. Met Tim Hardaway Jr. en Trey Burke hebben ze twee oudere spelers die het team nodig heeft in zware wedstrijden. Een jonge speler die profiteert van het goede spel van Burke en Hardaway is Mitch McGary. Dit toernooi heeft de center al twee double-doubles op zijn naam staan. Samen met Glenn Robinson III zorgen de twee Big Men altijd voor gevaar onder de basket.

Road to Final Four: De Wolverines waren in januari nog de nummer één van de ranglijst, maar in de slot van het reguliere seizoen ging het mis. Zes van de laatste twaalf wedstrijden werden verloren, waardoor ze als nummer vier aan het toernooi begonnen. Daar ging het in de eerste twee rondes gemakkelijk. South Dakota State en VCU werden vernederd. In de Sweet 16 stond de ploeg op rand van uitschakeling. Kansas leek in die wedstrijd aan het langste eind te trekken, maar toen stond Trey Burke op. De point guard had in de eerste helft geen pepernoot geraakt, maar was met 21 punten in de tweede helft de grote man bij Michigan. Met een driepunter in de laatste seconde haalde hij er een overtime uit, waarin de Wolverines nipt te sterk waren. Tegen nummer drie Florida werd met twintig punten verschil gewonnen. Daardoor staan de Wolverines voor het eerst sinds 1993 in de Final Four.

Voorspelling: Verdedigend laat Michigan nog wel eens een steekje vallen, maar aanvallend kunnen ze een team kapot maken. Coach John Beilein heeft nog nooit gewonnen van Syracuse, alle negen ontmoetingen gingen verloren. De 2-3 zone verdediging van de Orange zorgt er wel voor dat er van buiten de driepuntlijn geschoten kan worden en daar zijn de Wolverines goed in. Als de Wolverines snel in hun ritme komen, kunnen ze voor een verrassing zorgen.

Artikel geschreven door Anouar Amrani.

Ook leuk om te lezen