NCAA BB Conference Preview: SEC

Door

Western Michigan v Missouri

In januari en februari vechten ruim 350 teams in 32 conferences voor een plek in het NCAA Tournament. De meeste conferences zijn zo klein of zwak dat het haast onmogelijk is voor scholen om zich te plaatsen voor The Big Dance. Andere conferences zijn zo sterk dat je gerust tien scholen kunt afvaardigen voor March Madness. Toch komt er geregeld een kleine school door de selectie. En in de top conferences kun je maar beter kampioen worden of het conference tournament winnen. Anders ben je overgeleverd aan de NCAA keuzecommissie. Bij SportAmerika kijken Frank Wielaard en Vincent Van Genechten deze week in zes delen vooruit en kan ook jij jouw mening geven. Zoekend naar favorieten, verrassingen en misschien zelfs een Cinderella. 

In dit eerste deel laten Frank en Vincent hun licht schijnen over de vijfde beste conference in college basketball: de Southeastern Conference (SEC). De komende dagen volgen nummers vier tot en met één, plus een vroege vooruitblik op de NCAA Final Four in maart.

FRANK WIELAARD

Kansas v Florida5. Southeastern Conference (SEC)

In de op vier na sterkste Conference van het Amerikaanse college basketball , de SEC, speelt het op voorhand bij velen favoriete team als het gaat om het algehele kampioenschap: Kentucky. Die favorietenrol hebben de mannen van coach John Calipari knap weggespeelt tijdens nonconference play, maar vlak ze niet uit voor een Final Four plek en, stiekem toch nog, een nationale titel. Ook al is Kentucky op dit moment niet meer dan een four seed voor March Madness.

Zeker zo gevaarlijk, want de vorm is groeiende, is Florida Gators. Relentless defenders noemen ze dat in Amerika: onvermoeibare verdedigers. Overal en altijd de tegenstander met bal opjagen. Florida is één van de weinige teams die wedstrijden voor rust al kan beslissen omdat tegenstanders zich aan de bal geen raad weten. Ook Missouri Tigers hoort bij de top van de SEC. Ze gaan zeker het NCAA Tournament halen, en wie weet de SEC Tournament finale.

Het zou een surprise zijn als LSU Tigers potten breekt in de SEC. Maar het kan. LSU is onder hun tweedejaars coach Johnny Jones beter dan vorig jaar en een kanshebber om het NCAA Tournament (voor het eerst in zes jaar) te halen. Een finaleplek in het SEC Tournament zou zeker helpen. Al moeten we LSU vermoedelijk vooral volgend seizoen in de gaten gaan houden voor echt verrassende dingen.

Kampioen: Florida Gators

SEC Tournament winners: Missouri Tigers

 

VINCENT VAN GENECHTEN

5. Southeastern Conference (SEC)

In de Southeastern Conference kunnen er een hoop teams het NCAA Tournament halen. Met wat positivisme en geluk kom je zelfs aan negen. Het team dat het meest in het oog springt is Kentucky. De Wildcats zijn across the board het diepste team in de SEC en dat zal zich ook doorzetten in het reguliere seizoen. Met coach John Calipari aan het hoofd, Julius Randle als X-factor, Willie Cauley-Stein als defensief ankel en de Harrison Twins op de perimeter kan Kentucky nagenoeg elke tegenstander domineren. Het enige dat ontbreekt, is ervaring.

Louisville v KentuckyErvaring hebben de Florida Gators in overvloed. Seniors Casey Prather, Scottie Wilbekin en Patric Young vormen één van de beste trio’s in het land en waren de voorbije drie jaar deel van een team dat de Elite Eight bereikte. Voeg daarbij een ervaren coach als Billy Donovan en een sterke bank bij en je hebt een topteam. Het team dat de top drie rondmaakt is Missouri. De Tigers hebben met Jordan Clarkson, Jabari Brown en Earnest Ross drie erg goede transfers op de wing. Zij gaan los in het systeem van coach Frank Haith. Missouri mist enkel de nodige lengte en defense inside.

Verder in de SEC is het uitkijken naar de wisselvallige Tennessee Volunteers. Met Jordan McRae en Jarnell Stokes hebben de Volunteers twee klasbakken in huis. Stokes en Jeronne Mayon vormen bovendien een sterk duo inside. Het probleem is echter dat dit team naast McRae te weinig scorers telt en er ook geen echte floor leader aanwezig is. Tot slot is het uitkijken of de LSU Tigers brokken kunnen maken. Dit team heeft veel spelers met een aantal grote gebreken maar freshman Jordan Mickey is top en de bank is vrij sterk.

Kampioen: Kentucky Wildcats

SEC Tournament winners: Florida Gators

 

JOUW MENING


polls & surveys

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen