NCAA BB Conference Preview: Big 12

Door

Michigan v Iowa State

In januari en februari vechten ruim 350 teams in 32 conferences voor een plek in het NCAA Tournament. De meeste conferences zijn zo klein of zwak dat het haast onmogelijk is voor scholen om zich te plaatsen voor The Big Dance. Andere conferences zijn zo sterk dat je gerust tien scholen kunt afvaardigen voor March Madness. Toch komt er geregeld een kleine school door de selectie. En in de top conferences kun je maar beter kampioen worden of het conference tournament winnen. Anders ben je overgeleverd aan de NCAA keuzecommissie. Bij SportAmerika kijken Frank Wielaard en Vincent Van Genechten deze week in zes delen vooruit en kan ook jij jouw mening geven. Zoekend naar favorieten, verrassingen en misschien zelfs een Cinderella.

In dit vierde deel laten Frank en Vincent hun licht schijnen over de tweede beste conference in college basketball: de Big 12. De komende dagen volgt nummer één, plus een vroege vooruitblik op de NCAA Final Four in maart. Lees deel 1: SECdeel 2: ACC en deel 3: Pac-12 hier.

VINCENT VAN GENECHTEN

Towson v Kansas2. Big 12

Met de Big 12 zijn we stilaan gearriveerd bij de big boys. Voor het seizoen hadden slechts weinigen dit zien aankomen maar de Iowa State Cyclones zijn het beste team in deze conference. Senior DeAndre Kane kwam over van Marshall en laat eindelijk zien tot wat hij werkelijk in staat is: basketbaldominantie vanop de point guard. De Cyclones scoren als gekken en doen het bovendien erg efficiënt. Voeg bij Kane shooters en geweldige rebounders als Melvin Ejim en Dustin Hogue, en je hebt een gevaarlijk goed team.

De Kansas Jayhawks moeten dus aan de bak. Ze hebben echter alle middelen voor handen om de Cyclones af te houden. Andrew Wiggins maakt zijn hype misschien niet ten volle waar, de Canadese freshman doet het erg goed. Daarnaast hebben de Jayhawks natuurtalent Joel Embiid in de rangen, net als veelzijdig big man Perry Ellis. Als guards Naadir Tharpe, Frank Mason en vooral Wayne Selden Jr. hun beste niveau halen, is Kansas een topteam.

Een team dat wel eens roet in het eten van Iowa State en Kansas kan gooien, is Oklahoma State. Met Marcus Smart als leider, voormalig supertalent LeBryan Nash en de ervaren Markel Brown kunnen de Cowboys ver komen. De Baylor Bears doen mee voor de top drie. Big men Isaiah Austin en Cory Jefferson behoren tot de beste in het land. Tot slot kunnen de Oklahoma Sooners wel eens verrassen. Hun offense, met guards Cameron Clark en Buddy Hield als voornaamste exponenten, is echt dodelijk.

Kampioen: Iowa State Cyclones

Big 12 Tournament winners: Kansas Jayhawks

 

FRANK WIELAARD

2. Big 12

Laat hier maar eens een voorspelling op los… Het hoeft niet moeilijk te zijn hoor. Je kunt je geld zetten op de Kansas Jayhawks, afgelopen negen jaar kampioen in de Big 12. Andrew Wiggins, Joel Embiid, Perry Ellis. Het kwartje begint te vallen bij de mannen van Bill Self, die zijn vertrouwde inside out game weer ziet terugkomen met het opbloeien van eerstejaars center Embiid. Kansas is een veilige gok. Maar…

Old Spice Classic

Hoe haal je het in je hoofd om Oklahoma State Cowboys niet op één te zetten!? Durf dat maar. Met Marcus Smart als veldheer in het beste backcourt van het land. Dit jaar is dè kans voor de Cowboys om de hegemonie van de Jayhawks te doorbreken.

Als dat niet gebeurt door het misschien wel meest onderschatte team in college hoops dit seizoen: Iowa State Cyclones. Ongeslagen bij aanvang van het Big 12 kampioenschap na een pittig nonconference seizoen. Slow starters, strong finishers, zo laten de Cyclones zich het best omschrijven. Als je denkt dat je gaat winnen van Iowa State, heb je eigenlijk de wedstrijd verloren. Melvin Ejim, Georges Niang, Dustin Hogue zijn grote mannen die geweldig (aanvallend) rebounden, scoren in de low post en driepunters flappen. Cijfermatig is dit één van de beste teams in het land. Allemaal onder de bezielende leiding van pointguard DeAndre Kane. De vijfdejaars transfer van Marshall kan alles, en belangrijker, hij doet het ook allemaal.

En dan heb je nog het zeer goed presterende Baylor Bears. Om maar te zwijgen van de aanstormende Texas Longhorns en zelfs Kansas State Wildcats kan een luis in de pels van de Big 12 zijn. Dus. Kies maar…

Kampioen: Oklahoma State Cowboys

Big 12 Tournament winners: Iowa State Cyclones

 

JOUW MENING


polls

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen