NBA Recap: Triple-double Westbrook helpt OKC langs Miami

Oklahoma City Thunder v Atlanta Hawks
Oklahoma City Thunder won gisteren onder leiding van Russel Westbrook met 99-74 van Miami Heat. Dankzij die overwinning zijn ze het derde team dit seizoen dat dertig overwinningen behaalde.
Toen de spelers na twee kwarten spelen de kleedkamer opzochten, was de stand 44-42 in het voordeel van de Thunder. Na de rust leek het alsof de Heat-spelers kalmerende thee hadden gekregen. “De eerste zes of zeven minuten van dat derde kwart was duidelijk niet het niveau dat we nodig hadden om het een spannende wedstrijd te houden,” zei Heat-coach Erik Spoelstra. Het verschil was daarom snel gemaakt. Een aantal baskets door Andre Roberson, een driepunter door Ibaka, Westbrook en Durant en het verschil was opgelopen tot zestien punten. Het eindresultaat was het minst aantal punten voor de Heat dit seizoen, en ook de beste verdedigende prestatie van de Thunder.

Statistiekenlijst
Bij de Heat waren vijf spelers afwezig, onder wie Goran Dragic en Chris Andersen. Topscorer werd Dwayne Wade, op zijn verjaardag. Hij eindigde met tweeëntwintig punten. Door de afwezigheid van Dragic startte Tyler Johnson als point guard voor de gasten. Hij eindigde met zestien punten. Respectabel, maar niet goed als zijn tegenhanger bij de Thunder.
Russell Westbrook had voor de tweede nacht op rij een triple-double, goed voor zijn vijfde van het seizoen. Hij eindigde met dertien punten, tien rebounds en vijftien assists. “We weten allemaal dat hij punten en assists kan krijgen, maar wanneer hij rebounds pakt zoals vanavond, maakt dat het een stuk eenvoudiger voor iedereen,” sprak Kevin Durant lovend. KD zelf eindigde met vierentwintig punten en tien rebounds.

Battle of Texas
Voor de negentigste keer werd er een wedstrijd tussen Tim Duncan en Dirk Nowitzki gespeeld. Zoals vaak in San Antonio trok Duncan aan het langste eind. Het werd 112-83 voor de thuisploeg.
Door de enorme hype rondom de Golden State Warriors worden de prestaties van de San Antonio Spurs enorm onderbelicht. Hoe goed de regerend kampioen het ook doet, de voorsprong op de Spurs bedraagt slechts anderhalve wedstrijd. LaMarcus Aldridge roemde vooral het team voor die prestatie: “Vorige wedstrijd speelde West goed toen ik in foul trouble was. Tony Parker had twee of drie wedstrijden waar hij fantastisch speelde. Kawhi Leonard had dat de voorgaande vijf wedstrijden. Ik denk dat het gewoon een stuk eenvoudiger voor iedereen maakt.”

Maar hoeveel goede spelers San Antonio ook tot hun beschikking heeft, na een kwart tegen de Dallas Mavericks hadden ze slechts veertien punten gescoord. De slechtste prestatie van het seizoen. De Mavs scoorden er zestien het eerste kwart, maar in tegenstelling tot de Spurs kwamen zij in de resterende drie kwarten niet heel ver boven dat niveau uit. De Spurs scoorden minimaal tweeëndertig punten ieder van de drie kwarten, terwijl de Mavs alleen het laatste kwart meer dan twintig punten scoorden. Het schietpercentage van iets minder dan zesendertig procent was dan ook niet verwonderlijk.
LaMarcus Aldridge scoorde met drieentwintig punten het meest van allemaal. Verrassender waren de veertien punten van Jonathan Simmons, die na twee jaar in de Austin Spurs (D-League) voor het eerst meedraait in de NBA. Bij de Mavs had Dwight Powell vijftien punten. Dirk Nowitzki nam tien schoten, waarvan slechts twee raak, en eindigde op vier punten.

AT&T Center
Met de overwinning op de Texaanse rivaal staat de reeks van thuisoverwinningen nu op vierentwintig. Als vorig seizoen ook meegerekend wordt, staat de teller zelfs op drieëndertig. De laatste verliespartij in eigen huis dateert van maart 2015. De laatste keer dat de Spurs thuis van de Mavs verloren was eind 2010, toen de Mavs het seizoen als kampioen zouden besluiten.
Toch was er ook slecht nieuws voor de mannen van coach Pop. Tony Parker viel aan het eind van het derde kwart uit met last aan zijn heup, een blessure die hem eerder deze maand ook al twee wedstrijden aan de kant hield. Gregg Popovich kon na de wedstrijd niets vertellen over zijn status.
Beasley tweevoudig MVP
Voormalig NBA-speler Michael Beasley heeft voor de tweede keer in twee jaar de MVP-onderscheiding gekregen in de Chinese All-Star wedstrijd. Hij scoorde 63 punten, pakte negentien rebounds en gaf dertien assists(!).
Score sheet
Phoenix Suns @ Minnesota Timberwolves 87-117
Miami Heat @ Oklahoma City Thunder 74-99
Dallas Mavericks @ San Antonio Spurs 83-112
Indiana Pacers @ Denver Nuggets 126-129
Houston Rockets @ Los Angeles Lakers 112-95

1. Voor de mensen die de wedstrijden eens live willen zien. Het is MLK dag in de VS. Veel wedstrijden beginnen daar al lokale tijd in de middag. Gevolg is dat een aantal wedstrijden hier in Nederland ook op best schappelijke tijden te zien is. De knicks beginnen al om 19.00 uur. Om half 10 beginnen de Bulls en de pistons. West Coast wedstrijden wordt alsnog nacht werk.