NBA Recap: Clippers vermorzelen Bulls, Hawks weer onderuit

Golden State Warriors v Los Angeles Clippers - Game Five
Wie er vannacht lekker voor ging zitten om de wedstrijd tussen de Los Angeles Clippers en de Chicago Bulls te bekijken kwam ietwat bedrogen uit. Hoewel beide ploegen in de eerste helft nog gelijk opgingen, werd het in het derde en vierde kwart een galavoorstelling voor de Clippers, die uiteindelijk met 93-120 wonnen.

Vooral DeAndre Jordan was namelijk de Clippers al snel op dreef. In het eerste kwart pakte DJ liefst twaalf (!) rebounds, en hij zou uiteindelijke eindigen op twintig stuks. Daarnaast scoorde Jordan ook zeventien punten, had hij vier blocks, maar belangrijker nog: hij schoot een keurige vijf uit acht van zijn vrije worpen raak.
Naast het puike optreden van Jordan was ook Jamal Crawford in goeden doen. Met 26 punten (11/16 shooting) was hij de beste man op het veld, en een van de hoofdredenen dat de Clippers briljante schotstatistieken in de boeken wisten te noteren. De ploeg van coach Doc Rivers schoot over de wedstrijd genomen liefst 53,6% raak, waaronder 53,1% uit driepuntsgebied. En dan te bedenken dat de makkelijkste bal er niet in ging.

Gelukkig beleefde J.J. Redick, ondanks de pijnlijke Shaqtin a Fool-waardige misser, een productieve avond. De schutter scoorde 21 punten, waarvan drie driepunters. Sowieso vlogen de drietjes erin als zoete broodjes. Wesley Johnson (3/5), Austin Rivers (5/6), Pablo Prigioni (1/1), Luc Mbah a Moute (1/2) en Chris Paul (1/4) deelden allen ook mee in het driepuntsprecisiebombardement van de Clippers.
Aan de zijde van de Bulls lukte een stuk minder. Zoals gezegd ging het in de eerste twee kwarten nog naar behoren, en zeker de basisspelers van Chicago kweten overwegend prima, maar de bankzitters konden geen vuist maken tegenover de bankzitters van de Clippers. Tel daarbij op dat Jimmy Butler ondanks zijn 23 punten slechts 8 van zijn 22 schotpogingen raak zag gaan, en je weet dat de Bulls over te weinig discipline beschikten om het de Clippers echt moeilijk te maken.

Het was wellicht een schrale troost dat Derrick Rose zijn directe tegenstander Chris Paul tijdens de wedstrijd één keer flink te kijk zette. De spelverdeler van de Clippers zal het evenwel een worst wezen. Zijn ploeg won voor de vierde keer op rij, en voor de zesde keer in acht wedstrijden. Onthand door Blake Griffin? De Clippers hebben er geen boodschap aan.
Hawks raken ook tegen Heat niet in vuur en vlam
Het gaat niet goed met de Atlanta Hawks. Na twee achtereenvolgende nederlagen tegen de Clippers en de Pacers verloor de ploeg uit Georgia vannacht namelijk opnieuw. De niet meer majestueus vliegende, maar vooral paniekerig fladderende havikken gingen met duidelijke cijfers onderuit in en tegen Miami: de Heat won met 87-105.

Het is voor coach Mike Budenholzer alweer de vijfde nederlaag in zes wedstrijden. Met andere woorden: the slump is real. Tot afgrijzen van Coach Bud was zijn startende speler Kyle Korver vandaag in zijn 23 minuten speeltijd goed voor welgeteld 0 punten. Nul, nada, noppes. De erkend scherpschutter kampt met een extreme vormcrisis, en daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen.
Korver en zijn kornuiten kwamen dramatisch uit de startblokken. Na het eerste kwart keken de Hawks tegen een achterstand van tien punten aan, en op het derde kwart na liep de voorsprong van de Heat alleen maar verder op. Turnovers, offensief en defensief geklungel, solide spel van de Heat: eigenlijk zat alles bij de Hawks tegen.

Heat-coach Erik Spoelstra kon tijdens de wedstrijd tevreden toekijken hoe zijn ploeg naar een eenvoudige overwinning koerste. Op Goran Dragic na kwamen al zijn starters in de dubbele cijfers terecht, en Amar’e Stoudemire noteerde zowaar een double-double met dertien punten en twaalf rebounds. De in zijn spel groeiende rookieJustise Winslow speelde liefst 33 minuten en kwam (helaas) één rebound tekort voor een double-double, maar had wel twee mooie blocks.
Topscorer van de Heat was echter Chris Bosh, die dit seizoen steeds beter begint te spelen na zijn ernstige gezondheidsklachten vorig jaar. Geen wonder dat Bosh na afloop van de wedstrijd stond te grappen met de interviewer, en hij de kijkers thuis liefkozend toedekte voor het slapen gaan. Welterusten, Chris.