NBA Week in Review: Garnett versus Howard en James duwt Blatt

Door

KG-Dwight

In de NBA Week in Review zet SportAmerika wekelijks de belangrijkste zaken van de afgelopen NBA-week op een rijtje. Deze week onder andere Garnett versus Howard en James duwt Blatt.

Garnett versus Howard
In de wedstrijd tussen de Houston Rockets en de Brooklyn Nets ontstond er een opstootje tussen Kevin Garnett en Dwight Howard. Nadat er voor een fout van Garnett op Howard gefloten werd, liep het uit de hand. Eerst werd er licht over en weer geduwd, waarna K.G. de bal op de rug van Howard gooide. Howard draaide zich gelijk om, waarna de spelers in een face-to-face confrontatie kwamen te staan. Garnett gaf Howard een kopstoot, waarop laatstgenoemde ook een klap uitdeelde.

Zoals te zien is op de beelden was het daarna nog steeds niet genoeg voor The Big Ticket. Hij bleef maar doorgaan en wilde maar naar Howard toe om het conflict voort te zetten. Howard kreeg een technische fout en Garnett werd geheel terecht van het veld gestuurd.

Zoals hierboven te lezen is kwam Howard weg met een boete van vijftienduizend dollar. Garnett werd geschorst en mocht de volgende wedstrijd niet meespelen. Misschien wel een geluk bij een ongeluk…

Adam Silver
Woensdag had Adam Silver weer een hoop te melden. Silver had het al vaker ter sprake gebracht, maar de commissioner benadrukte werderom dat het onvermijdelijk is, dat er in de nabije toekomst reclame op jerseys komt.

Silver wist nog niet te vertellen wanneer het precies zou gaan gebeuren, maar dat het gaat gebeuren is volgens de commssioner zeker. In de O2 Arena zei hij onder andere het volgende:

Mainly because I travel so much and I see the model work so successfully here. I think that as we look to generate other forms of revenue and also as we listen to the marketplace, the companies that are involved with the NBA want to get closer to the game, want to get closer to our players.

Ook is het volgens de NBA-baas nog steeds de ultieme droom om ooit een volwaardige divisie van vier teams in Europa te hebben. Op deze manier kunnen teams, die een europese roadtrip hebben, gelijk een aantal wedstrijden afwerken zonder al teveel over de oceaan te moeten vliegen. Ook zei hij erbij dat dit nog echt toekomstmuziek is.

Duwtje voor eigen bestwil
Dinsdag gebeurde er in de wedstrijd tussen de Cleveland Cavaliers en de Phoenix Suns iets opmerkelijks. LeBron James werd, in zijn eerste wedstrijd na een afwezigheid van ongeveer twee weken, teruggefloten na een vermeende aanvallende fout. James zelf was het niet eens met de fout en deed hierover zijn beklag bij scheidsrechter Eric Lewis. Ook David Blatt was het niet eens met de beslissing van de scheidsrechters en liet dit op een niet zo vriendelijke manier weten, waarop het volgende gebeurde:

Omdat het de Cavaliers betreft, werd dit incident uiteraard enorm opgeblazen in de media. De afgelopen periode werd er al een hoop gezegd over de verhouding van Blatt met zijn spelers en met name die met King James. Er zou geen draagvlak zijn voor het systeem wat Blatt hanteert en ook James zou niet achter de werkwijze van zijn coach staan.

Uiteraard werd dit vergeleken met de schouderduw, die King James tijdens zijn Miami Heat periode aan Eric Spoelstra gegeven zou hebben. James legde later uit, dat hij Blatt alleen maar in bescherming wilde nemen, zodat deze geen technische fout zou krijgen. Hij zei het volgende na de wedstrijd:

I got called for an offensive foul, and they said I hooked one of the Morris twins on a post-up when he grabbed me. It was a referee that was away from the play [who called it]. I was talking to Eric Lewis, one of the other refs, and Coach Blatt was getting a little fired up about it, too, and he was on his way to a technical. So I just got him up out of the way before he got a T. So, just protecting my coach.

Blatt bevestigde dit en had de hele situatie precies zo ervaren. James had 33 punten in de wedstrijd, die de Cavs verloren met 100-107. Kevin Love zat het hele voerde kwart van het duel op de bank. De soap gaat door in Cleveland. To be continued…

Vader en zoon
Donderdag werd er in de NBA geschiedenis geschreven. Voor het eerst is er een team, waarin vader coacht en zoon speler is. Austin Rivers, die eerder betrokken was bij de Jeff Green trade en daardoor bij de Celtics terecht gekomen was, werd getrade naar de Los Angeles Clippers. Het team dat zijn vader, Doc Rivers, coacht.

Jordan Farmar werd het slachtoffer van deze trade. Hij werd weggestuurd, zodat de Clippers het salaris van de zoon van hun coach kunnen betalen. Na twee wedstrijden voor zijn nieuwe team lijkt het erop dat de Clippers er niets mee opschieten dat Rivers junior gehaald is. Rivers heeft in twee wedstrijden 22 minuten gespeeld en al zijn zeven schotpogingen vanaf het veld gemist. Wel heeft hij één vrije worp geraakt.

Zoals te lezen is er weinig vertrouwen in Rivers junior vanuit de media. Ook ploeggenoot Jamal Crawford lijkt meer op zijn eigen kwaliteiten te vertrouwen dan in zijn nieuwe ploeggenoot, die overigens compleet vrij staat.

Larry Sanders
Larry Sanders lijkt het helemaal kwijt te zijn. Eerder werd de forward/center van de Milwaukee Bucks geschorst vanwege het roken van marijuana. Afgelopen weken was er ook het gerucht dat Sanders wilde stoppen met basketball, maar dit werd ontkracht door hemzelf, zijn agent en mensen binnen de club.

Maar deze week was het dus weer zover. Sanders werd weer betrapt op het roken van marijuana en werd geschorst voor minimaal tien wedstrijden. Inmiddels zijn er berichten dat hij inderdaad niet van plan is te stoppen met basketball. Wel is hij vastberaden te stoppen met blowen. Hopelijk lukt het hem dat laatste te doen anders zal het waarschijnlijk een kwestie van tijd zijn voor zijn NBA carrière ten einde komt.

Marshall scheurt kruisbanden
Nog meer slecht nieuws in Milwaukee. Na de blessure van Jabari Parker eerder en de perikelen van Larry Sanders, zullen ze het ook nog zonder guard Kendall Marshall moeten doen. Marshall scheurde zijn kruisbanden en zal de rest van het seizoen niet meer in actie kunnen komen.

Het zoveelste gevalletje pech dus voor de ploeg van coach Jason Kidd. Vorig jaar waren de Bucks nog het slechtste team in de NBA met 67 verliespartijen, maar dit jaar leek het tij dan toch echt gekeerd. Onder Kidd zijn de Bucks aan een prima seizoen bezig en hebben ze een 21-19 record. Ondanks alle blessures blijven de Bucks presteren en hopelijk weten ze de schade te beperken tot in ieder geval Sanders weer mag spelen na zijn schorsing.

Betrapt
Over schorsingen gesproken. Voormalig NBA speler Greg Anthony is betrapt omdat hij gebruik wilde maken van de diensten van een prostituee in een hotelkamer in Washington. Anthony, die tegenwoordig analist is in dienst van Turner Sports, werd door zijn werkgever geschorst voor onbepaalde tijd voor deze misstap. In een statement verontschuldigd de 47-jarige Anthony zich:

I made a mistake. I apologize to my colleagues and business partners, but most of all to my wife and my family. With this lapse of judgment, I embarrassed many, including myself. I will work to regain the trust that I have lost and the first step is saying that I am sorry.

Hawks blijven winnen
Zeggen dat de Atlanta Hawks dit seizoen goed gaan is een understatement. De Hawks maken een geweldige eerste helft van het seizoen door onder de bezielende leiding van kandidaat coach van het jaar Mike Budenholzer. Op dit moment staat de club op de eerste plaats in de Eastern Conference met een 33-8 record. Hiermee zijn ze met een winstpercentage van .805 het op één na beste team in de NBA, vlak achter de Golden State Warriors. Ook hebben ze met een reeks overwinningen van twaalf op rij het clubrecord geëvenaard, waarbij gezegd moet worden dat deze winning streak nog steeds actief is op dit moment.

Maar laten we vooral niet vergeten dat de Atlanta Hawks op dit moment ook officieel te koop zijn! afgelopen zomer was er een incident met een racistisch getinte email verzonden door eigenaar Bruce Levenson en later ook door een conference call van dezelfde strekking door General Manager Danny Ferry. Bruce Levenson gaf, gelijk nadat hij bekend maakte de mail verstuurd te hebben, aan dat hij de Hawks zou gaan verkopen.

Met de prestaties van de afgelopen maanden lijkt het erop dat de Hawks niet voor een spotprijs in verkocht zullen gaan worden, maar dat er flink in de buidel getast moet gaan worden door een nieuwe eigenaarsgroep. Adam Silver heeft afgelopen week in ieder geval aangegeven dat hij wil dat de franchise onder een nieuwe eigenaar gewoon in de stad Atlanta blijft.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen