NBA Update: Parker is nummer één, Curry doneert shirt

Door

2014 NBA Finals - Game Five

Dat Tony Parker een aardig potje kan ballen wisten we natuurlijk al langer. Hij was lange tijd dé aangewezen point guard van de San Antonio Spurs, al heeft hij de afgelopen jaren vaker steeds vaker last van blessures. Dat soort kleinigheden, en de uitschakeling van de Spurs in de eerste ronde van de NBA Playoffs van 2015, weerhoudt Parker er echter niet van te schitteren tijdens EuroBasket 2015, het EK basketball dat nu gehouden wordt in Kroatië.

In de zege die Frankrijk boekte op Polen (69-66) scoorde 16 punten, waaronder de laatste 4. Daarmee heeft de 33-jarige Franse spelverdeler met een Nederlandse moeder in totaal 1.046 punten gescoord in wedstrijden voor Eurobasket, een record. Tot gisteren deelde Parker het record van 1.030 punten met de Griek

Hoewel de internationale media, waaronder de New York Times, vanzelfsprekend bij het huzarenstukje stilstonden, maken Parker en zijn Franse teamgenoten zich niet bijzonder druk om het statistiekje. Alleen zijn ploeggenoot Léo Westermann wijdde er een tweet aan, die vervolgens wel door de meester zelf werd verspreid onder zijn discipelen.

Nederland verliest van Macedonië
Ander EuroBasket 2015-nieuws: de Nederlandse ploeg heeft na de opzienbarende overwinning op Georgië gisteren helaas verloren van Macedonië met 78-71. De oranje ‘surprise package‘ bleef lang bij, maar met nog zes minuten te spelen namens de Macedoniërs definitief afstand van Nederland.

Nicolas de Jong was bij de Orange Lions de absolute topscorer met negentien punten. Henk Norel scoorde tien punten en pakte negen rebounds. Charlon Kloof, de grote man in de wedstrijd tegen de Georgiërs, kwam niet verder dan negen punten.

Nederland speelt op dit moment de derde groepswedstrijd tegen Slovenië. Volgen kan via deze link.

Grootverdieners zijn niet groots
Een pijnlijke statistiekje voor de grote namen van de NBA. Bleacher Report heeft namelijk becijferd dat de vedettes van het Amerikaanse basketball lang niet altijd hun astronomische salarissen waard zijn. Integendeel zelfs: de sportwebsite ziet een deel van de beloning vooral als lifetime achievement award in plaats van salaris voor de prestaties van dat moment.

Vanzelfsprekend wordt Kobe Bryant aangehaald als voorbeeld. De sterspeler van de Los Angeles Lakers tekende in 2013 een nieuw contract bij zijn club, waardoor hij nog meer ging verdienen dan weleer. Het grote probleem is echter dat ‘The Black Mamba’ aan de lopende band geblesseerd is waardoor hij, op de immer doorlopende shirtjesverkoop na, zijn loon niet of nauwelijks waard is.

Bryant is echter niet de enige speler met dit probleem. Ook Shaquille O’Neal en Kevin Garnett hebben als dertigplussers meer opgestreken dan op basis van hun prestaties te vergoelijken was. In totaal was tussen 1999 en nu – de salarissen werden pas eind jaren ’90 openbaar cq. bijgehouden – slechts 26 procent van de bestbetaalde spelers in staat om zich in de top-10 van de best presterende spelers van dat seizoen te spelen. Dat zet je liever niet op je basketball-CV.

Het artikel van Bleacher Report, geschreven door Dan Favale, staat vol met interessante cijfers en feitjes en is zeker het lezen waard. Klik dus vooral even op deze link!

Steph Curry doneert shirt aan Drazen Petrovic-museum
Hartverwarmende taferelen in de wereld van de topsport. NBA-kampioen Steph Curry heeft namelijk het shirt dat hij in de laatste finalewedstrijd droeg gedoneerd aan een museum. En niet zomaar eentje: het Drazen Petrovic Memorial Centre in Zagreb, ter ere van de veel te vroeg overleden Kroatische shooting guard van de (toen nog) New Jersey Nets.

De reden dat Curry zijn shirt heeft gedoneerd is dat hij in 1992 werd opgevangen door de moeder van Petrovic toen zijn vader meedeed aan de Three Point Contest, onder meer schietend tegen Drazen zelf. Curry Jr is die vriendelijke daad kennelijk nooit vergeten, en deed op zijn beurt nu iets terug. Ongetwijfeld zal het shirt van Curry voor veel bezoekersaantallen zorgen in Zagreb, zeker nu daar voor de Europese titel gespeeld wordt.

VcKTdTs

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen