NBA Update: Ambitieuze jonkies, versleten oudjes en LeBron

Door

Big East Basketball Tournament - Syracuse v UCONNOmdat het bizarre nieuws over Lamar Odom van gisteren natuurlijk veel aandacht krijgt, zijn de kleine nieuwtjes wat in het niet gevallen. Jonkie Fab Melo en veteraan Quentin Richardson zijn van hun contract ontdaan door respectievelijk de Memphis Grizzlies en de Toronto Raptors. Daarnaast komt het einde van de carrière van voormalig dunkkampioen Jason Richardson ook met rassen schreven dichterbij.

De 23-jarige Braziliaanse center Fab Melo kan na twee weken Memphis zijn spullen weer inpakken. Met zijn 2,13 meter en kwaliteit om handenvol schoten te blocken (zie onderstaande videoclip) is niets mis, maar zijn arbeidsethos en houding liggen hem nog wel eens dwars. Afgelopen seizoen speelde hij als nummer 22 in de Draft van 2012 voornamelijk in de NBA D-League. Slechts zes wedstrijden – in garbage time – kwam hij uit voor de Boston Celtics.

Mocht geen ander team hem deze zomer oppikken, dan kan Melo toch 1,3 miljoen dollar op zijn rekening bijschrijven. Volgens Yahoo Sports! zijn er echter wel wat teams geïnteresseerd. Waar vind je immers nog een jongen met deze lengte, zijn kwaliteit om schoten te blocken en voor zo ‘weinig’ geld? Je krijgt er wel gratis zijn nukken bij. Maar een topcoach moet toch wel in staat zijn om een ongeleid projectiel in toom te houden?

Carrière Richardson als nachtkaars uit
Enkele minuten nadat de contractontbinding van Fab Melo publiekelijk was, kwam ook die van Quentin Richardson. De 33-jarige driepuntskoning van 2005 is de laatste jaren wat weggedeemsterd, Slechts zes wedstrijden speelde hij afgelopen seizoen voor de New York Knicks, die hem in de zomer naar Toronto stuurden in een ruil met onder andere Andrea Bargnani. Hoewel ook zijn percentage driepunters een vrije val gemaakt heeft, is een speler als Richardson altijd aantrekkelijk voor een team zonder echte schutters.

Carriere Richardson als nachtkaart uit (deel 2)
Niet alleen Quentin ziet het einde van zijn NBA-carriere met rasse schreden naderen, ook de beeldminuten van Jason Richardson bij de Philadephia 76ers gaan schaars worden. De dunkkampioen van 2002 en 2003 is in februari geopereerd aan zijn knie door middel van een nieuwe methode. Ze hebben jong kraakbeen geïmplanteerd op de plek waar de schade zit. Hij moet twaalf weken op krukken lopen en daarna zes maanden met een speciale kniebrace. Voor een 32-jarige old man geen rooskleurig vooruitzicht. JRich is echter hoopvol gestemd en hoopt rond maart weer terug te keren. Dat is ambitieus, want het kan ook zo maar einde carrière zijn.

Dion Waiter wil beste shooting guard worden
Aan ambitie geen gebrek bij tweedejaars Cleveland Cavaliers-speler Dion Waiters. In een interview met Hoopsworld zegt hij: “Zonder twijfel geloof ik dat ik op termijn de beste shooting guard in de NBA word. Niks ten nadele van Kobe Bryant en Dwayne Wade, zij zijn de mannen die het pad voor mij geëffend hebben, maar hun tijd zit er bijna op. Ik heb deze zomer extreem hard gewerkt en weet wat ik nu kan verwachten. Ik ben sterker geworden deze zomer en ons team heeft goede versterkingen gehaald. We zijn zeker op weg naar de play-offs.”

Noord- en Zuid-Amerikaans kampioenschap
Er wordt weer basketball gespeeld! Komende woensdag begint het EK in Slovenië, gisteren begonnen de Noord- en Zuid-Amerikanen met hun kampioenschap in Venezuela. Als verdedigend wereldkampioen hoeft Team USA niet deel te nemen aan de strijd voor WK-tickets. Canada wil graag naar het WK in Madrid volgend jaar en zijn samen met Argentinië kanshebber voor de titel. Hoewel bij de Argentijnen de NBA-armada alleen uit Luis Scola bestaat, hebben ze nog altijd een geolied team.

De Argentijnen rekenden – met een klein rolletje voor Scola – af met Paraguay: 95-60. Team Canada had eveneens een vrij eenvoudige avond. De NBA-spelers Tristan Thompson, Cory Joseph, Andrew Nicholson, Joel Anthony en Andy Rautins namen met 85-64 de Jamaicanen te grazen. J.J. Barea zorgde met Puerto Rico voor een verrassing door Brazilië te verslaan. Zonder NBA-sterren gingen de Brazilianen door een zwak laatste kwart met 72-65 ten onder. Thuisland Venezuela moest – zonder sterspeler Greivis Vazquez – buigen voor Mexico, dat met Gustavo Ayon een beest in huis heeft. Ayon scoorde 22 punten, pakte achttien rebounds en blockte ook nog eens vier schoten.

Zeven minuten LeBron-genot
Om te vieren dat de openingsavond in de NBA nog maar zestig dagen voor ons licht, hier nog audiovisueel hoogstandje van King James over afgelopen seizoen. Zeven minuten puur basketballgenot – ook voor LeBron-haters.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen