Vergeten legendes in de NBA: Pete ‘Pistol’ Maravich

Door

New Orleans Jazz Pete Maravich

Tal van legendarische basketballers zijn door de jaren heen in de vergetelheid geraakt. In deze miniserie stoffen we de cv’s van enkele vergeten legendes echter weer af. Vandaag: Pete ‘Pistol’ Maravich.

Bekijk de vorige vergeten legendes in de NBA: Skywalker en Iceman

College Legend
Pete Maravich is niet een naam die bij een gemiddelde NBA-kenner direct een belletje doet rinkelen. Toch heeft hij met zijn manier van spelen een nieuwe dimensie gegeven aan de begrippen entertainment en showman in de NBA. Maravich’s skills vielen al op tijdens zijn highschool periode. Zijn heupschot, wat leek alsof hij een revolver vasthield, gaf hem de bijnaam Pistol. Gedurende zijn collegejaren werd hij echt een legende. In zijn eerste jaar bij de Louisiana State Tigers, waar zijn vader Petar ‘Press’ Maravich de coach was, scoorde hij het ongelofelijke aantal van meer dan 43 punten per wedstrijd. In de drie seizoenen daarna maakte hij een gemiddelde van meer dan 44 punten per wedstrijd. Hiermee staat Maravich op eenzame hoogte in de topscoorderslijst van het College Basketball.

Maravich viel ook op door zijn attractieve manier van spelen en pasing. Hij gaf elke wedstrijd weer vele no-look, behind the back en onderhandse assists. Maravich zei zelf over zijn speelstijl: “Shooting is nothing. Anybody can shoot. The big charge is putting on a show for the crowd.”

Een sensatie in de NBA
Maravich had met zijn sensationele spel al snel de aandacht getrokken van NBA-scouts. De Atlanta Hawks kozen hem in 1970 met hun derde draftpick. Helaas paste de ‘showman’ Maravich niet goed bij het behoudende spel van de Hawks. Hij had moeite zich aan te passen en zijn teamgenoten konden regelmatig zijn bijzondere assists niet op waarde schatten. Toch ontwikkelde Maravich zich ook in de NBA als een scoringsmachine met unieke passingskills. In zijn laatste seizoen als Hawk scoorde hij gemiddeld meer dan 27 punten en deelde ruim vijf assists per wedstrijd uit.

In de zomer van 1974 werd Maravich verlost van de Hawks en kwam hij te spelen bij het nieuwe team de New Orleans Jazz. De Jazz zochten een speler die de fans in New Orleans kon entertainen en ‘Pistol’ was met zijn opwindende manier van spelen de ideale keus. In zijn jaren bij de Jazz werd Maravich de absolute ster van het team en behaalde hij de scoringstitel van de NBA in het seizoen 1976-1977, met meer dan 31 punten per wedstrijd. In dat zelfde jaar scoorde hij ook het ongelofelijke aantal van 68 punten in de Madison Square Garden tegen de Knicks. Helaas behaalden de Jazz in geen van de jaren dat Maravich er speelde de playoffs. Wel zou hij in zijn carrière vijf keer gekozen worden als All-Star en tweemaal voor het All-NBA first team. Hall of famer Dominique Wilkins zei over Maravich in zijn hoogtijdagen: “I don’t know if you’ll see a ball-handler like him ever”.

Blessures en vroege dood
Maravich heeft in zijn tienjarige carrière als NBA-prof regelmatig last gehad van blessures. Zijn knieën zaten hem geregeld dwars en zorgden ervoor dat hij nooit een volledig seizoen van 82 wedstrijden heeft kunnen spelen. In het laatste seizoen bij de Jazz werd hij veroordeeld tot de bank, zijn knieën lieten het niet meer toe om te trainen. De blessuregevoelige Maravich werd door de Jazz gewaived en hij werd tot zijn verbazing opgepikt door de sterke Boston Celtics van rookie Larry Bird. Toch bleef zijn kwetsbare lijf hem parten spelen en besloot hij, na de uitschakeling van de Celtics in de playoffs tegen de Sixers van Julius Erving, te stoppen.

Hij was in 1980 pas 32 jaar en in 1988 overleed Maravich tijdens een pick-up game op slechts 40-jarige leeftijd. Hij zei, naar verluidt, enkele seconden voor zijn hartstilstand: “I feel great”.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen