NBA Recap: Wizards wachten nog altijd op play-offs

Door

Los Angeles Clippers v Washington Wizards

Een stormachtige zondag, zo kan je de dag van gisteren in zowel Nederland als de NBA het beste omschrijven. Waar de wind en de regen ons koude kikkerlandje in gure herfstcondities hulden, wervelden sommige ploegen aan de andere kant van de grote plas en kregen andere teams middels donderpreken van hun coach de wind van voren.

Randy Wittman was zo’n boze coach. Na afloop van de verliespartij tegen de Houston Rockets99-91 – sprak de coach van de Washington Wizards in niet mis te verstane woorden over zijn ploeg. Whittman kon het niet begrijpen dat zijn team, dat met een overwinning in eigen huis de play-offs had bereikt, de dertien-in-een-dozijn plays die hij voor ze uittekende niet goed uit wist te voeren.

Sterspeler John Wall was het daar helemaal mee eens. “De coach mag niet de schuld van dit verlies krijgen, want hij legt het duidelijk uit. Bovendien, zoals hij altijd zegt: als je het niet snapt, heb je als je het veld oploopt de kans om het nog een keer te vragen. Het ligt dus aan ons.”

Wall gaf zichzelf daarmee ook de schuld, maar laat hij nou net een van de weinige spelers aan de kant van de Wizards zijn die een prima wedstrijd speelde. Met 25 punten en 12 assists en 8 rebounds had de spelverdeler van Washington een keurige double-double en rook hij zelfs nadrukkelijk aan een triple-double. Enige nadeel? Wall had ook zeven turnovers. En werd ook een paar keer nadrukkelijk geblockt.

Aan de andere kant liep het allemaal een stuk soepeler. Echt briljant spelen hoefden de Rockets niet, maar met de handrem er een klein beetje op bleek het genoeg om de Wizards af te schudden en hun vijftigste overwinning van het seizoen te behalen. De enige smet op het blazoen was het relatief lage percentage vrije worpen (66,7 %) en de 20 turnovers.

Josh Smith (veertien punten, tien rebounds) en Dwight Howard (elf punten, tien rebounds – in slechts zeventien minuten!) kwamen tot keurige double-doubles. Kopman James Harden kwam niet met twee statistiekjes in de dubbele cijfers terecht, scoorde gelukkig wel 24 punten, maar was vooral aanwezig met een schitterende block.

Veel basketballjournalisten waren benieuwd wat er zou gebeuren als Howard, die liefst 37 wedstrijden miste dit seizoen door meerdere blessures, en Harden weer in één team zouden spelen. Howard is immers niet de meest makkelijke jongen en heeft nogal een ego. Zou dat problemen opleveren op de korte termijn, bijvoorbeeld in de play-offs?

Het antwoord luidt nee. Howard heeft zich nadrukkelijk op de achtergrond opgesteld en heeft Harden te kennen gegeven dat hij gewoon zijn ding moet blijven doen. Dat kan wel eens de sleutel zijn tot succes. In ieder geval zit Howard goed in zijn vel. Hij had vannacht een microfoontje om, en babbelde als vanouds iedereen de oren van het lijf.

Tip-Off: Clippers vermorzelen Celtics in TD Garden
Het begint steeds meer op iets te lijken bij de Los Angeles Clippers. Na de ontstoken elleboog van Blake Griffin en het wegvallen van Jamal Crawford leek de schuit van Doc Rivers een paar momenten stuurloos, maar de boel is goed op de rails nu. Vannacht werden de Boston Celtics vakkundig opgerold met 119-106, de zevende overwinning op rij alweer.

Alles leek bovendien goed te vallen. De ene na de andere driepunter (van J.J. Redick) plofte in het netje, de passes schoten als schietspoelen in een weefmachine heen en weer over het veld en verdedigend lieten de Clippers zeker in de eerste helft zien hoe sterk ze zijn geworden. Hoe kan je anders deze circus block van Blake Griffin verklaren?

Griffin had sowieso een topavond. Na topscorer Redick (27 punten) had hij met 21 stuks samen met Chris Paul een gedeelde tweede plaats qua puntentotaal. Maar hoe indrukwekkend al deze statistiekjes en de luchtacrobatiek van Griffin ook was: DeAndre Jordan stal ontegenzeggelijk de show met een schitterende dunk.

De lange man van de Los Angeles Clippers, die goed was voor vijftien punten en veertien rebounds, was samen met Chris Paul onderweg naar de basket. Laatstgenoemde gooide een bal richting het plafond die niet helemaal lekker terecht kwam voor ‘DJ’, maar op de een of andere manier kreeg Jordan hem toch te pakken en gooide hem verschroeiend hard door de hoepel. Score!

Three Point Play
* De Indiana Pacers hunkeren naar de terugkeer van Paul George, zoveel werd de laatste weken wel duidelijk. De ploeg was bezig met een opmars, maar kwakkelde een aantal wedstrijden flink. Vannacht was echter de sportieve revanche, want de Dallas Mavericks werden knap verslagen met 104-99. Grote man aan de kant van Indiana was C.J. Miles, die 28 punten scoorde en ook verantwoordelijk was voor de laatste 5 punten van de Pacers. Dankzij het sterke vierde kwart kwam de gele brigade van coach Frank Vogel terug van een achterstand en wonnen ze de wedstrijd. Belangrijk, want de Pacers staan op het moment nog op de tiende plaats in de Eastern Conference, en als ze de play-offs willen halen, dan moeten ze nu gas gaan geven.

* Die Kawhi Leonard toch. Eerst ben je maandenlang geblesseerd, vervolgens is je terugkeer in de rangen van de San Antonio Spurs nog niet bepaald overtuigend, maar dan logenstraf je alle critici door op het juiste moment — aan het einde van het seizoen — weer te laten zien hoe goed je bent. In de met ruime cijfers gewonnen wedstrijd tegen de Memphis Grizzlies (89-103) was Leonard de grote man met 25 punten en 10 rebounds. Zeker in het vierde kwart van de wedstrijd was Kawhi niet te stoppen. Hij schoot vijftien punten raak achter elkaar. Geen wonder dat de Boston Celtics hem komende zomer, als hij restricted free agent is, naar Massachusetts willen halen!

* Over individuele klasse gesproken: Dwyane Wade had het vanavond ook op z’n (oude) heupen. In de met 102-109 gewonnen wedstrijd tegen de Detroit Pistons scoorde Wade veertig (!) punten. Liefst negentien exemplaren daarvan kwamen pas in het laatste kwart, waarmee D-Wade aantoonde dat hij op z’n 33e nog altijd voluit kan spelen. Naast Wade waren ook Udonis Haslem (achttien punten, twaalf rebounds) en James Ennis (zestien punten) goed bezig, een belangrijk gegeven aangezien Miami nogal wat last heeft van blessures. De Pistons speelden trouwens lang niet slecht. Andre Drummond (32 punten) en Reggie Jackson (31 punten) hielden hun team nadrukkelijk in de race, alleen de ploeg had de pech dat een sinds de komst van Goran Dragic als herboren spelende Wade niet te stuiten was.

Stat of the Night
We roemden eerder deze NBA Recap de dunk van Jordan, maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet kritisch naar de beste man kijken. Want de keerzijde van de DeAndre-medaille was namelijk dat hij afgelopen nacht ongelooflijk veel vrije worpen miste. Vijftien keer mocht hij aanleggen, maar hij schoot er slechts drie raak. Hij schaart zich daarmee in een illuster rijtje.

The Paint
De Memphis Grizzlies gingen vannacht weliswaar hard onderuit tegen de Spurs, maar dat weerhield Jeff Green er niet van om zichzelf deze sectie van de NBA Recap in te spelen. Wat een dunk! (Disclaimer: hierna scoorde Green ook een eigen goal, dat was dan weer knudde met een rietje)

Tristan Thompson doet een ‘DeAndre Jordan’. De dunk van de grote man van de Cleveland Cavaliers lijkt in ieder geval verdacht veel op die van DJ. Of is het, aangezien de Cavaliers hun (magere) wedstrijd tegen de Philadelphia 76ers met 87-86 wonnen voordat de Clippers die van hen begonnen, andersom?

Over sprongkracht gesproken: Russell Westbrook kan er ook wat van. Hij rekende in de met 109-97 gewonnen wedstrijd van de Phoenix Suns in de lucht niet alleen af met de bal, maar ook met zijn ploeggenoot Enes Kanter. “Something out of the circus… synchronized dunking!”

Last but not least: het was gisteren 25 jaar geleden dat Hakeem Olajuwon een zeldzame quadruple-double noteerde. Even terug in de tijd in dit laatste fragment van ‘The Paint’ dus!

Box Score
Houston Rockets (50-23) @ Washington Wizards (41-33): 99-91
Los Angeles Lakers (19-53) @ Brooklyn Nets (32-40): 99-107
Minnesota Timberwolves (16-57) @ New Orleans Pelicans (39-24): 88-110
Philadelphia 76ers (18-56) @ Cleveland Cavaliers (48-27): 86-87
Los Angeles Clippers (49-25) @ Boston Celtics (32-41): 119-106
Detroit Pistons (28-45) @ Miami Heat (34-39): 102-109
Memphis Grizzlies (50-24) @ San Antonio Spurs (47-26): 89-103
Dallas Mavericks (45-29) @ Indiana Pacers (32-41): 99-104
Oklahoma City Thunder (42-32) @ Phoenix Suns (38-36): 109-97

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen