NBA Recap: Spurs laten geen spaan heel van Wizards

Door

San Antonio Spurs v Atlanta Hawks

Terwijl iedereen nog altijd praat over die bijzondere streak van de Golden State Warriors, blijven de prestaties van de San Antonio Spurs in de luwte. Koren op de molen van coach Gregg Popovich, natuurlijk, maar het wordt langzamerhand tijd om de Spurs in het zonnetje te zetten. Vannacht wonnen ze namelijk dik van de Washington Wizards: 95-114.

Met vijf verliespartijen dit seizoen doen de Spurs het prima, en staan ze soeverein op de tweede plek van de Western Conference. Ook vannacht was er nauwelijks een vuiltje aan de lucht toen ze de 23e opeenvolgende thuisoverwinning boekten. Vooruit, de Wizards kwamen in het eerste kwart nog goed uit de startblokken, maar daarna namen de Spurs het initiatief over.

Bankzitters Patty Mills en Manu Ginobili luidden de tegenaanval in, en onder leiding van uitblinker Kawhi Leonard (27 punten) werd de klus vervolgens geklaard. De double-doubles van zowel John Wall (twintig punten, tien assists) als Marcin Gortat (twintig punten, tien rebounds) aan de kant van de Wizards konden daar niks meer aan veranderen.

Ginobili bleef na afloop evenwel nuchter, wellicht ook met het oog op de komende wedstrijden tegen de Los Angeles Clippers en de Indiana Pacers. “We voelen ons goed”, sprak de gelouterde Argentijn. “We zijn echter niet zo in de wolken dat we denken dat we iedereen kunnen verslaan en dat we de beste zijn. We kunnen nog genoeg verbeteren.”

Aan de kant van de Wizards blijven de zorgen maar toenemen. De kritieken zijn inmiddels niet mals: er moet iets veranderen. Journalist Bill Simmons suggereerde dat een ruil van Marcin Gortat een oplossing zou kunnen zijn om de boel weer op de rails te krijgen, en de Washington Post schreef over de ‘eigen’ ploeg dat ze te doelloos zijn.

Met wedstrijden tegen de toch best aardig ballende Hornets en Kings in het vooruitzicht moeten de tovenaars uit Washington zich langzamerhand zorgen gaan maken. Ze staan nu twaalfde in de Eastern Conference, en de bodem is letterlijk in zich. Eerder deze maand werd het ontslag van coach Randy Whittman nog een ‘laatste redmiddel‘ genoemd door de leiding in D.C., maar het is niet ondenkbaar dat Whittman het minst prettige kerstcadeautje ooit krijgt.

Broodnodige overwinning Pelicans
Wat is het toch met de Utah Jazz. De ene wedstrijd de sterren van de hemel, de andere wedstrijd niet om aan te zien tegen de meer dramatische ploegen van de league. Vannacht was het weer discutabel, en de laagvliegende New Orleans Pelicans wisten van de uitglijer te profiteren. De Pelicans wonnen in Utah met 104-94.

De Pelicans waren maar wat blij met de overwinning. Niet alleen Eric Gordon vloog naar Twitter om duidelijk te maken dat de zege een echte ‘team win’ was, maar ook zijn ploeggenoot Quincy Pondexter deelde die boodschap met de wereld. “De puzzelstukjes vallen in elkaar bij ons”, aldus Pondexter, die vermoed dat de (permanente) weg naar boven is ingezet.

Aan de kant van de Jazz was men begrijpelijkerwijs teleurgesteld. Het is alweer de vierde verliespartij op rij voor de ploeg uit Salt Lake City, en Derrick Favors was begrijpelijkerwijs not amused ook al bleef hij relatief rustig. “Het is frustrerend, maar zo gaat dat. Je hebt winstreeksen en verliesreeksen: we moeten gewoon keihard blijven werken.”

Grote man aan de kant van de Pelicans was niet Anthony Davis, die ‘bleef steken’ op een double-double met zeventien punten en dertien rebounds, maar Ryan Anderson. Laatstgenoemde, een van de meer onderschatte spelers van de NBA, scoorde voor zijn team 24 punten en pakte 4 rebounds. De organisatie van de Pelicans zou wel gek zijn om hem te ruilen voor een wispelturige speler als Markieff Morris, zoals in de wandelgangen wordt gefluisterd.

De Pelicans blijven op het moment nog onderaan bungelen in het westen, maar ze anderen Minnesota op plek dertien wel. Ook de Kings (plek twaalf) en Portland en Phoenix (plek elf en tien) zijn plotseling iets dichter in de buurt gekomen. Is de comeback real?

Score Sheet
Dallas Mavericks @ Indiana Pacers: 81-107
Charlotte Hornets @ Orlando Magic: 98-113
Miami Heat @ Brooklyn Nets: 104-98
Boston Celtics @ Detroit Pistons: 116-119
Minnesota Timberwolves @ New York Knicks: 102-107
Philadelphia 76ers @ Atlanta Hawks: 106-127
Memphis Grizzlies @ Chicago Bulls: 85-98
Portland Trail Blazers @ Oklahoma City Thunder: 90-106
Washington Wizards @ San Antonio Spurs: 95-114
New Orleans Pelicans @ Utah Jazz: 104-94
Phoenix Suns @ Golden State Warriors: 103-128
Milwaukee Bucks @ Los Angeles Clippers: 90-103

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen