NBA Recap: Rockets grijpen laatste strohalm

Door

Houston Rockets v Portland Trail Blazers - Game Four

Erop of eronder, dat was het vannacht voor de Houston Rockets. Met een 3-1 achterstand in de serie tegen de Los Angeles Clippers konden de mannen van coach Kevin McHale zich geen misstap veroorloven. Er moest gewonnen worden om nog in de race voor het kampioenschap te blijven.

Gelukkig grepen de Rockets de laatste strohalm met beide handen aan. Voor een loeiend publiek in Texas werden de Clippers vermorzeld met liefst 21 punten verschil: 103-124. Een grote ommezwaai na de vorige twee wedstrijden waarbij de Rockets zelf met grote cijfers onderuit gingen.

In het eerste kwart van de wedstrijd ging het nog redelijk gelijk op tussen beide teams, maar de getergde manier waarop de Rockets aan het spelen waren sprak boekdelen. De Clippers oogden loom, afwachtend en te timide. Daar maakten James Harden en de zijnen dankbaar gebruik van.

In het tweede en derde kwart bouwde de ploeg de voorsprong uit, tot een maximum van 22 punten. Hoewel de Clippers halfslachtige pogingen deden om de achterstand te verkleinen, kwam de ploeg er eigenlijk nooit aan te pas. Tot grote frustratie van Doc Rivers, die meermaals zijn team verzocht om scherper te zijn.

Een van de problemen waar de Clippers mee te maken hadden was dat DeAndre Jordan al vroeg in de wedstrijd in foul trouble zat. Daardoor kon de lange man van Los Angeles niet continu spelen en daar profiteerde met name Dwight Howard van. Laatstgenoemde scoorde in totaal twintig punten en pakte vijftien rebounds.

De grote man aan de zijde van de Rockets was echter James Harden. Met 26 punten, 11 rebounds en 10 assists kwam The Bearded One tot een triple-double en zag het Texaanse publiek eindelijk weer een glimp van de MVP-kandidaat in deze serie. En dat terwijl de beste man ziek was en de hele tijd aan het hoesten was op het veld.

Bij de Clippers kon alleen Blake Griffin overtuigen. Met 30 punten en 16 rebounds stond hij op eenzame hoogte. Met uitzondering van Chris Paul (22 punten) konden zowel Griffins startende ploeggenoten als de bank van Los Angeles de basket moeilijk vinden. Dat zal anders moeten komende donderdag voor eigen publiek, als de Clippers nog een kans hebben om voor het eerst in de geschiedenis de Conference Finals te bereiken.

Tip-Off: Cavaliers op match-point
De Cleveland Cavaliers hebben een belangrijke stap gezet richting de Conference Finals. Nadat LeBron James met een welhaast miraculeus schot de titelkansen van zijn ploeg in leven hield twee dagen geleden, zetten de Cavaliers die positieve lijn door vannacht. De Bulls werden in Ohio verslagen met 101-106.

Kyrie Irving had met 25 punten een groot aandeel in de winst, maar grote man bij de Cavaliers was toch echt LeBron James. Met liefst 38 punten, 12 rebounds en 6 assists liet hij eens te meer zien hoe goed hij is. King James nam zijn hele ploeg op sleeptouw en de Cleveland maakte daar dankbaar gebruik van.

Zonder twijfel de beste actie van de verder redelijk gelijk opgaande wedstrijd was de block van James op Derrick Rose, richting het einde van de wedstrijd. Het leek erop alsof Rose onderweg was naar de gelijkmaker, maar James wist de bal op de een of andere manier toch tegen te houden. Een indrukwekkend staaltje verdedigen.

Het was evenwel niet het meest spectaculaire moment van de wedstrijd. Dat gebeurde namelijk even daarvoor. Met nog een ruime tien minuten te spelen kregen Matthew Dellavedova en Taj Gibson het namelijk met elkaar aan de stok waarna een opstootje ontstond.

Aanleiding was een grondgevecht tussen beide heren. Dellavedova besloot al liggend op de vloer een beenklem op de stelten van Gibson uit te proberen. Die was daar niet van gediend en deelde een schop uit, wat hem een flagrant two opleverde en dus een enkeltje kleedkamer.

Gibson was na afloop verbaasd over de beslissing van het scheidsrechterlijke trio. “Ik deed helemaal niks. Ik probeerde alleen mijn voet vrij te krijgen”, aldus de 29-jarige power forward, die de fans in Cleveland bovendien ‘stijlloos‘ noemde omdat ze een handdoek naar hem gooiden toen hij de catacomben in liep. Kendrick Perkins had echter soortgelijke ‘haatdragende’ ideeën over Gibson.

Hoewel het er op het moment van de worstelsessie leek dat de Bulls een verloren wedstrijd speelden – de achterstand was in het vierde kwart liefst zeventien punten – wist Chicago toch sterk terug te komen. Met minder dan een minuut te spelen kwamen Derrick Rose en de zijnen zelfs tot op twee punten, maar Jimmy Butler miste een kans op een driepunter. Daarna was de wedstrijd gespeeld.

Cleveland heeft, na eerst met 2-1 achter te hebben gestaan in de serie, nu een 2-3 voorsprong. Overmorgen hebben de Cavaliers de kans om voor het eerst sinds 2009 weer in de Conference Finals terecht te komen. Tenzij de Bulls daar een stokje voor weten te steken, natuurlijk.

Tweet van de Dag
Chris Bosh was te gast bij TNT Overtime en Shaquille O’Neal hoefde een keer niet op te komen draven. Gelukkig liet Shaq op de hem kenmerkende humoristische wijze van zich horen.

The Paint
Dit soort passjes zie je niet vaak. Chris Paul bedient Blake Griffin met een worp via het glazen backboard. En nee, dat was niet toevallig. Perfect uitgekiend van CP3.

Tussen LeBron James en Kyrie Irving was het lang niet altijd koek en ei. Toen King James vorige zomer de overstap maakte naar Cleveland moesten de twee vedettes elkaar nog vinden. Maar ze hebben elkaar inmiddels gevonden. “Get your limping ass over here”, roept LeBron naar Kyrie voor ze elkaar in de armen vallen.

Spencer Hawes staat op de poster. Met dank aan de high flyin’ Clint Capela!

Zelfs als LeBron James je voorbijgevlogen is, kan hij nog altijd een hand tegen de bal krijgen. Dat weet Nikola Mirotic nu ook…

… maar de Cavaliers weten op hun beurt nu ook dat Mirotic een prima half court shot heeft. Nothing but net!

De behendige Blake Griffin oefende tegen de Rockets zijn pirouette. Of, zoals Kevin Harland zegt: “Pretty play by the corkscrewing Blake Griffin“.

Box Score
Chicago Bulls (2) @ Cleveland Cavaliers (3): 101-106
Los Angeles Clippers (3) @ Houston Rockets (2): 103-124

Foto: Getty Images

3 Reacties
 1. Tony Purrel 6 jaar ago

  Wat betekent zo’n flagrant foul type 2, overigens onterecht gegeven, voor het vervolg van deze serie? Mag Gibson donderdagnacht weer spelen of is hij geschorst?

  En wanneer gaat Pau weer ballen? Zonder die twee gaan de Bulls er morgen aan. Die andere grote jongens zitten er niet echt lekker in. Mirotic lijkt op een talentloze krabbelaar in deze serie en Noah heeft alleen maar de inzet van een pitbull.

  Rose en Butler kunnen het niet alleen. Ik vind die Dunleavy ook maar een beperkte speler.

 2. Michiel Jonkman 6 jaar ago

  Normaliter staat er een schorsing van één wedstrijd op een flagrant foul 2, maar officieel is het nog onduidelijk wat de consequenties zijn.

  Goed nieuws wat betreft Gasol: hij speelt morgennacht als het goed is weer.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen