NBA Recap: Pistons winnen voor vijfde keer op rij

Door

Detroit Pistons v Los Angeles Clippers

Goede voornemens. Daar draait het deze dagen om. Wie leeft er een beter leven, en wie heeft zijn nobele ideeën voor het nieuwe jaar alweer verkwanseld? Ook in de NBA zijn er in de nacht van woensdag op donderdag beloftes gedaan. Om meer punten te halen, beter te rebounden en de bal wat vaker te passen. Alles voor de play-offs!

Tip-Off: Het gelijk van Stan van Gundy
De Pistons waren samen met de Philadelphia 76ers het lelijke eendje in de NBA. Het ene verlies na het andere, en zelfs de belegen glimlach van coach Stan van Gundy kon de fans niet meer blij maken. Tot de verwende Josh Smith de laan uit werd gestuurd. Sindsdien draait de boel in Detroit op volle toeren: vannacht wonnen de Pistons voor de vijfde keer op rij, nu van de Sacramento Kings met 114-95.

De negatieve invloed van Josh Smith was kennelijk overweldigend bij de Pistons. Spelers als Andre Drummond, Greg Monroe, Brandon Jennings en de weer fitte Jodie Meeks zijn helemaal opgeleefd. Ook vannacht waren deze vier spelers bepalend voor het scoreverloop.

Jennings was zonder twijfel de man met de heetste handen in het veld. Met 35 punten en 7 assists was Jennigns verantwoordelijk voor bijna de helft van de punten van Pistons. In verdedigend opzicht lieten Andre Drummond en Greg Monroe niemand in de buurt van de bal bij de rebounds. Gezamenlijk hadden ze liefst 26 stuks te pakken, los van de 29 punten die ze met z’n tweeën scoorden. Desalniettemin hield Jennings beide benen op de grond.

Bij de tegenstanders liet DeMarcus Cousins doorschemeren dat het doldrieste ontslag van Mike Malone misschien wel iets teveel van het goede was geweest. De grote man van de Sacramento Kings impliceerde na afloop van het verlies tegen de Pistons dat zijn ploeg de leiding kwijt was, om daaraan toe te voegen dat ze moesten bikkelen om de boel weer vlot te trekken.

“It’s clear. We’re not the same team. Our problems go well beyond anything between the lines, but we can’t continue to make excuses. Regardless who the man is on the bench, we’re the ones playing, and we have to stop feeling for ourselves.” — DeMarcus Cousins

Met die laatste zin keek Cousins ongetwijfeld ook zijn teamgenoten aan. Vannacht scoorde Cousins namelijk achttien punten en pakte hij vijftien rebounds. Met zeventien punten kwam alleen Darren Collison in de buurt qua productiviteit, maar de rest van de Kings hadden (te) weinig in de melk te brokkelen. Time to man up!

Three Point Play
– De Phoenix Suns zijn op een bepaalde manier een van de spannendste teams van de NBA. Eigenaar Robert Sarver heeft wilde plannen voor het Schotse voetbal, Goran Dragic en Eric Bledsoe zijn twee pareltjes, en de afgelopen wedstrijden lieten de Suns zien hoe goed ze (kunnen) zijn. Op kerstavond winnen van de Mavericks? Check. Een nipt verlies tegen Oklahoma City? Check. En vannacht de scalp van de Toronto Raptors pakken? Check. Met 125-109 zelfs. Sterker nog, vannacht kwamen de Suns in recordtempo boven de honderd punten terecht. Aan het begin van het vierde kwart was het al raak, vooral dankzij de input van het hele team. Liefst zeven spelers eindigden met dubbele cijfers, Bledsoe, Dragic en Isaiah Thomas voorop. En Archie Goodwin spijkerde als kers op de taart een foto van Jonas Valenciunas aan z’n muur. Boem!

– De Lakers boekten vannacht een belangrijke overwinning in de strijd om de rode lantaarn. In eigen huis versloegen Kobe Bryant en zijn vriendjes de Indiana Pacers met 88-87. De wedstrijd was niet alleen spannend, maar hing ook aan elkaar van de bijzondere momenten. Ronnie Price miste een open dunk (en komt dus sowieso terug in Shaqtin’ A Fool), Nick Young liet zijn over de nodige circustrucjes te beschikken, Carlos Boozer en Roy Hibbert besloten tot een worstelpartij en ga zo maar door. En wat deed Kobe Bryant? Die deed wat zijn coach van hem vroeg: meer schieten en de wedstrijd in het voordeel van de Lakers beslissen. Los Angeles staat nog altijd voorlaatste in de Western Conference, maar de Utah Jazz is in het vizier en ook de Kings en de Nuggets komen dichterbij.

– Het gaat niet lekker met de Cavs. De geruchten gaan dat de ploeg uit Cleveland op het punt staat om afscheid te nemen van coach David Blatt (wat ontkend wordt door de hoge heren van de Cavaliers), en discutabele audiofragmenten zouden impliceren dat LeBron James alweer weg wil uit Ohio. Geen betere reden om op het veld de boel recht te trekken, zo zou je zeggen. Vannacht lukte dat voor geen meter. De Cavaliers gingen met 109-90 onderuit tegen de Dalla Mavericks, en Kyrie Irving moest (wederom) geblesseerd naar de kant. Kevin Love deed met dertig punten en tien rebounds nog hard zijn best om de kar te trekken, maar kon niet voorkomen dat de starts van de Mavericks de Cavaliers aan alle kanten voorbij liepen.

Stat of the Night
Brandon Jennings MVP, grapten een aantal redacteuren achter de schermen. Dat gaat wat ver, maar dat de schutter van de Pistons goed bezig is mag wel worden gezegd. Vannacht weer 35 punten en goed spel.

Tweet van de Dag
Het gaat niet lekker bij de New York Knicks. Vannacht wederom een verlies (tegen de Milwaukee Bucks met 95-82), en geen wonder dat de eerste witte zakdoekjes al tevoorschijn zijn gehaald.

The Paint
Ik weet niet waarom, maar bij deze poging tot ‘game winning shot’ van Roy Hibbert moet ik opeens denken aan het liedje van Eddy Zoëy – Bijna Raak.

Coaches hebben vaak een hekel aan ‘fancy plays‘. Maar deze move van Isaiah Thomas heeft nut én leidt tot een mooie driepunter.

Vooruit, een klein hoogtepuntje van de New York Knicks. Quincy Acy gooit alle frustratie er in één keer uit.

Box Score
Dallas Mavericks – Cleveland Cavaliers: 109-90
Sacramento Kings – Detroit Pistons: 95-114
Brooklyn Nets – Miami Heat: 84-88
Milwaukee Bucks – New York Knicks: 95-82
Toronto Raptors – Phoenix Suns: 109-125
Indiana Pacers – Los Angeles Lakers: 87-88

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen