NBA Recap: Miami timmert verder, Durant terug bij OKC

Door

whitesidebleacher

De Miami Heat is aan een opmerkelijk soepele opmars bezig in het oosten. De ploeg van coach Erik Spoelstra staat bij nagenoeg niemand op de lijstjes voor wat betreft de hoge play-off-posities, maar doet het op het moment prima. Vannacht rolde de Heat ook met gemakt de New York Knicks op: 78-95.

In tegenstelling tot de vorige wedstrijden hadden de Knicks weinig in de melk te brokkelen. Hun vier achtereenvolgende zeges bleken niks waard in de American Airlines Arena, waar Miami in de eerste helft al 23 punten voorsprong nam. Dat was niet op basis van één persoon, maar kwam vooral door het soepele samenspel én het scherpe vizier van de hele ploeg.

Liefst vijf Miami-spelers kwamen qua punten in de dubbele cijfers terecht, en Gerald Green en Luol Deng waren er bovendien ook nog heel dichtbij elk met negen punten. Het belangrijkste aandeel in het Heat-succes werd geleverd door het trio Wade/Bosh/Whiteside. Vooral laatstgenoemde was met elf punten, elf rebounds en vijf blocks een imponerende horde in de Miami-verdediging.

De grote mond van Kristaps Porzingis, die opschepte dat hij Bosh niet echt gezien had, werd na afloop dus niet echt ondersteund door de score op het bord. Niet dat dit aan Porzingis lag, overigens. Die scoorde in totaal 20 punten (alleen Carmelo had er met 21 punten meer, en was lovend over zijn collega) en pakte bovendien 14 rebounds: een keurige double-double

Ook vocht Porzingis heerlijke ‘duels’ uit met collega-lange man Hassan Whiteside. Beide heren staan bekend om hun uitstekende block-capaciteiten, maar aangezien. Bovendien blijkt Whiteside over de nodige snelheid te beschikken. Toen Porzingis een bewuste overtreding op hem wilde begaan om hem naar de vrijeworpenlijn te sturen, rende Whiteside hem zo snel voorbij dat het leek op een mislukte tik-actie op het schoolplein.

Mede dankzij de zege staat Miami op het moment op een uitstekende tweede plek in de Eastern Conference, voor de Chicago Bulls en die andere verrassing van het oosten, de Indiana Pacers. Ver voor de Wizards, de Raptors en de Hawks, die allen hun meerdere moeten erkennen in het prima winstpercentage van Miami (.692), waarmee de ploeg ook in het westen bovenaan mee zou draaien. Wie had dat gedacht?

Durant leidt Thunder naar zege
Oklahoma City zonder Durant is maar een treurige bedoening. Dat weten niet alleen de handvol OKC-adepten op de redactie van SportAmerika, maar ook alles en iedereen die de NBA volgt. Zonder hun voorman is de Thunder een berg los zand. Maar mét Durant, die vannacht terugkeerde, werd orde op zaken gesteld en kreeg het defensief sterke Utah Jazz een pak op de broek: 111-89.

Met 27 punten, waarvan 11 in het eerste kwart, was KD de grote man bij de Thunder. Ook zijn maatje Russell Westbrook oogde wat rustiger nu hij niet de last alleen moet dragen en met zestienduizend schotpogingen de scores moet versieren. Met twintig punten, negen assists en zeven rebounds flirtte Westbrook met een triple-double.

De Jazz hadden geen antwoord op de ontketende Thunder, zeker niet in het tweede kwart toen Durant en de zijnen liefst veertig (!) punten scoorden en op weg leken naar een monsterzege. Gordon Hayward (negentien punten) was het meest productief van zijn team, maar veel muziek zat er niet in de Jazz. Zeker niet als je zag hoe de geoliede machine Ibaka-Westbrook-Durant lustig snorde.

Thunder-coach Billy Donovan benadrukte dat hij expres voorzichtig was geweest met de rentree van Kevin Durant. “Het laatste wat je wilt doen is hem te snel terug laten keren. Zo vroeg in het seizoen vonden we het belangrijk om hem goed te laten herstellen. Hij is nu pijnvrij, en het voelt goed.”

Met andere woorden: Donovan realiseert zich hoe belangrijk Durant is voor dit team, en hoe kwetsbaar zijn sterspeler de afgelopen jaren was. Laten we hopen — ook voor de gemoedsrust in de SportAmerika-redactie — dat dit de laatste blessure van de MVP van 2014 was!

Score Sheet
Sacramento Kings @ Charlotte Hornets: 122-127 (OT)
Orlando Magic @ Cleveland Cavaliers: 103-117
New York Knicks @ Miami Heat: 78-95
Detroit Pistons @ Milwaukee Bucks: 88-109
Philadelphia 76ers @ Minnesota Timberwolves: 95-100
Phoenix Suns @ San Antonio Spurs: 84-98
Oklahoma City Thunder @ Utah Jazz: 111-89

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen