NBA Recap: Clippers winnen thriller in Detroit

Door

Griffin

Hoewel er maar liefst tien wedstrijden op het programma stonden, was er maandagnacht maar van één topduel sprake in de NBA. Waar zeven van de negen andere wedstrijden een scoreverschil in de dubbele cijfers kenden, waren het de Clippers (15-10) en de Pistons (14-12) die er in Detroit een mooi gevecht van maakten: de bezoekers uit Los Angeles wonnen, onder toeziend oog van Grant Hill, na verlenging met 105-103.

Allereerst konden de aanwezige toeschouwers beider coaches, Doc Rivers en Stan van Gundy, bedanken voor deze vermakelijke pot. Want ondanks de aanwezigheid van zowel DeAndre Jordan als Andre Drummond – notoire baksteenmachines vanaf de vrijeworplijn – gingen beide ploegen (goddank) niet over tot de Hack-A-(De)Andre-strategie. 

De ‘schade’ bleef beperkt tot een elftal aan genomen freebees van de centers (Jordan 1-uit-3; Drummond 4-uit-8). Daarnaast waren beide mastodonten goed voor een aantal gebruikelijke monsterdunks, waarvan deze van Jordan de mooiste van de avond was.

Blake versus Reggie
Het waren twee andere sterspelers, Blake Griffin (LA) en Reggie Jackson (Detroit), die hun ploegen op sleeptouw namen vannacht. Beiden waren goed voor 34 gescoorde punten. Griffin deed dit door 15-uit-30 FGs raak te schieten, en was daarnaast goed voor zeven assists – waaronder eentje op de beslissende driepunter van Jamal Crawford in de verlenging.

De 34 punten van Griffin kwamen voornamelijk tot stand door een rits gemaakte midrangeschoten ; Detroit verdedigde de pick & roll’s van Paul en Griffin dusdanig conservatief, door ver uit te zakken met de hulpverdediger onder de eigen basket, dat Griffin alle ruimte van de wereld kreeg om schotjes vanuit het middengebied te proberen, met geregeld succes.

Reggie Jackson kwam op een stuk agressievere wijze aan zijn 34 punten. Hij viel de basket de gehele avond aan, hetgeen resulteerde in maar liefst zestien vrijeworpspogingen (14-16 FTM). Toch zal Jackson niet met warme gevoelens terugdenken aan dit duel. Want het was de jonge point guard die in de verlenging leek te bezwijken onder de druk.

Doc Rivers had met minder dan tien seconden te gaan zijn, bij een 105-102 tussenstand, zijn mannen geïnstrueerd om op Jackson een opzettelijke overtreding te maken. Dit in plaats van de Detroit-guard een mogelijk gelijkmakende driepuntspoging te laten nemen. De strategie slaagde voor LA. Jackson miste zijn tweede vrije worp, en zowel Drummond als hij wisten ook uit de daaropvolgende offensieve rebound niet te scoren.

JJ houdt het kort en bondig
Na afloop van het duel gaf LA’s driepuntspecialist JJ Redick (24 punten, 4-8 3s) – met 19.6 seconden te gaan in de reguliere speeltijd met een driepunter goed voor de gelijkmaker (94-94) – een bijzonder kortaf interview. Opmerkelijk, want Redick staat bekend als één van de meest (media-)vriendelijke spelers van de gehele NBA. Gelukkig bleek Redick ook hier geen kwaad in de zin te hebben. De achterliggende reden voor het zéér korte interview bleek een hilarische te zijn:

Score Sheet
Los Angeles Clippers @ Detroit Pistons: 105-103
Toronto Raptors @ Indiana Pacers: 90-106
Orlando Magic @ Brooklyn Nets: 105-82
Miami Heat @ Atlanta Hawks: 100-88
Philadelphia 76ers @ Chicago Bulls: 96-115
Washington Wizards @ Memphis Grizzlies: 95-112
Phoenix Suns @ Dallas Mavericks: 94-104
Utah Jazz @ San Antonio Spurs: 81-118
New Orleans Pelicans @ Portland Trail Blazers: 101-105

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen