NBA 2013-2014 preview: Detroit Pistons

Door

Oklahoma City Thunder v Detroit PistonsHoewel de dames hierboven anders doen lijken, is er de afgelopen jaren weinig reden tot lachen in Detroit. De stad is in gevecht met de steeds verder inkrimpende economie en moest deze zomer zelfs faillissement aanvragen. Voor de basketballiefhebbers in de Motor City waren het extra barre tijden. Ze zagen hun team rap afglijden na een succesvolle periode in de eerste helft van de 00’s, waarin een titel werd behaald (2004). In de zomer van 2009 maakte GM Joe Dumars een inschattingsfout door Ben Gordon en Charlie Villanueva voor veel geld binnen te halen. De twee mislukten en als gevolg gleden de Pistons af naar beneden in de Eastern Conference.

Het seizoen 2012-2013 was niet anders dan voorgaande jaren. De Pistons eindigden elfde in het oosten met een 29-53 record. Lichtpuntje: rookie Andre Drummond. De 20-jarige center kende een veelbelovend seizoen (13.8 punten en 13.2 rebounds per 36 minuten) en werd zelfs met een jonge Dwight Howard vergeleken. Beide centers zijn atletisch, maar ze hebben ook het slecht schieten van vrije worpen gemeen. Drummond raakte afgelopen seizoen slechts 37,1 procent van zijn vrije worpen. Ouch:

Nieuwe gezichten, nieuwe uitdagingen
Dumars was deze zomer vastbesloten zijn team te versterken en hengelde naar diverse grote vissen op de transfermarkt. De ploeg haalde met Josh Smith (4 jaar, 54 miljoen dollar), Brandon Jennings (3 jaar, 24 miljoen dollar) en veteraan Chauncey Billups (2 jaar, 5 miljoen dollar) wat grote namen in huis. Zij zullen de Pistons een stuk beter maken, maar hoe goed dat is moet nog blijken. Het is wel zeker dat dit één van de interessantste teams in de NBA is geworden met een nieuw karakter. Er valt wat te bewijzen.

Jennings, ex-Milwaukee Bucks, is een veel bekritiseerde spelverdeler. Hij heeft een stempel egoïstisch te zijn die zijn teamgenoten niet beter maakt (zie tweet). Echter spreken zijn leeftijd en zijn natuurlijke gave om te scoren inn zijn voordeel. Jennings zal dit jaar moeten vechten (niet letterlijk!) tegen de critici. #noexcuses

De rol die Smith toebedeeld krijgt is nog onduidelijk. De laatste jaren speelde hij bij de Atlanta Hawks vooral op de power forward positie en volgens coach Maurice Cheeks is dat ook dit seizoen het plan. Maar met de talentvolle Greg Monroe en Andre Drummond zal Smith zo nu en dan ook de small forward positie gaan bekleden. J-Smoove heeft in de zomer hard aan zijn schot gewerkt. Eerst zien, dan geloven:

En er zijn ook wat talentvolle rookies in de mix, die zomaar eens kunnen verassen. Denk aan de rookie met de mooiste naam, Kenatvious Caldwell-Pope, de Italiaan Gigi Datome en Peyton Silva die een kunstje liet zien tijdens de rookie bijeenkomst.

Conclusie
Met de grote contracten van Smith en Jennings wordt er in Detroit met een schuin oog gekeken naar het scenario toen in 2009. Dat is niet terecht, want de doelstelling is voor het eerst sinds vier jaar om een plek in de play-offs te veroveren.

NBA 2013-2014 preview30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats / 28. Cleveland Cavaliers / 27. Phoenix Suns / 26. New Orleans Pelicans / 25. Sacramento Kings / 24. Washington Wizards

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen