NBA 2013-2014 preview: Dallas Mavericks

Door

Atlanta Hawks v Dallas MavericksJong talent is één ding, een ton ervaring hebben is een absolute noodzaak in de zoektocht naar succes in de NBA. De Dallas Mavericks nemen dat wel heel serieus. Het team van Mark Cuban werd de afgelopen twee jaar afgewezen door nagenoeg alle top free agents, met name door Deron Willams en Dwight Howard. Er zit dit seizoen daarom niets anders op dan ervaring aan te vullen met jong talent en free agents van de tweede rij.

De Mavericks misten vorig seizoen voor het eerste sinds 2000 de play-offs. Dallas eindigde vierde in de Southwest Division en tiende in de Western Conference met een balans van 41-41. Vooral defensief bleef het vertrek van Tyson Chandler nazinderen. De Mavs lieten tegenstanders gemiddeld bijna 102 punten scoren, goed voor de op drie na slechtste defensie. Het grootste probleem was rebounding. Enkel de Milwaukee Bucks gaven meer rebounds weg dan de Mavs.

Offensieve oplossing

De Mavericks moesten zich deze zomer tevreden stellen met free agents uit de tweede rij en lossen daarmee hun defensief probleem niet op. Monta Ellis (19.2 pt, 6 ass en 3.9 reb afgelopen seizoen voor de Bucks) zal wel een paar extra tickets verkopen door zijn met momenten briljante bewegingen en offensieve heldendaden, maar defensief is deze jongen een drama.

Van José Calderon en Devin Harris kan hetzelfde gezegd worden, al brengt de Spaanse spelverdeler een hoop efficiëntie en Harris een scoring punch met zich mee. Samuel Dalembert was in zijn beste dagen een betrouwbaar defensief anker. Het valt echter te betwijfelen of hij zijn niveau van Philadelphia opnieuw kan halen. Dejuan Blair brengt alvast rebounding mee uit San Antonio.

Van het team dat het vorige seizoen afsloot, blijven er slechts vijf spelers over. Bernard James en Jae Crowder gaan hun tweede jaar in terwijl Dirk Nowitzki, Vince Carter en Shawn Marion er samen 44 seizoenen op hebben zitten. De ‘Old Three’ van de Mavs zullen blessurevrij moeten blijven opdat het team enige kans op slagen heeft. Vooral voor Nowitzki was dat vorig seizoen een probleem. De Duitser speelde echter niet mee op EurBasket en begint dus fris aan zijn zestiende seizoen. Carter zal zijn rol als zesde man opnieuw opnemen en bij momenten voor hoogtepunten zorgen. Marion moet opnieuw instaan voor de defensieve kracht op de perimeter.

Conclusie:
De Dallas Mavericks zullen opnieuw blij mogen zijn als ze de play-offs halen. Net als vorig seizoen vult Mark Cuban zijn team aan met een aantal ervaren, te oude, toppers, jong geweld en tweederangs free agents. Zal het leuk worden in Dallas? Absoluut. Met mannen als Nowitzki, Carter en Ellis zullen er altijd wel wat hoogtepunten te zien zijn in Texas. Maar opnieuw 50 wedstrijden winnen en de play-offs halen, zal moeilijk worden. Offensief zal alles wel in zijn plooi vallen maar zoals het gezegde gaat: defense wins championships. En defensief komen de Mavericks ontzettend te kort. Het wordt dus wachten tot een grote vis wel verleid wordt door de charmes van Cuban of dat hij zijn ego opzij zet en gaat voor een toptalent in de draft.

NBA 2013-2014 preview30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats / 28. Cleveland Cavaliers27. Phoenix Suns / 26. New Orleans Pelicans / 25. Sacramento Kings / 24. Washington Wizards / 23. Detroit Pistons / 22. Minnesota Timberwolves / 21. Portland Trail Blazers / 20. Philadelphia 76ers / 19. Toronto Raptors

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen