NBA 2013-2014 preview: Cleveland Cavaliers

Door

Cleveland Cavaliers v Boston Celtics

Elk jaar zijn er een aantal teams waarvan men verwacht dat ze een stuk beter voor de dag zullen komen vergeleken met vorig seizoen. De Cleveland Cavaliers zijn zo’n team. Ze hebben hun kern van jong (super-) talent aangevuld met nog meer talent en ervaring/leiderschap. De play-offs moeten zonder twijfel het doel zijn voor de Cavs in het seizoen 2013/2014. Of dat daadwerkelijk gaat lukken, hangt eigenlijk af van slechts twee spelers: Kyrie Irving en Andrew Bynum.

Vorig seizoen lieten de Cavaliers amper 24 overwinningen optekenen. Ze eindigden daarmee laatste in de Central Division en dertiende in de Eastern Conference. Ze scoorden gemiddeld 96,5 punten (19e) en gaven gemiddeld 101,2 punten op (25e). Opvallend: Cleveland scoorde gemiddeld 43,4% van hun FGs (29e) en lieten hun tegenstanders gemiddeld 47,6% van hun FGs maken (30e). De statistieken voor 3P FGs zijn al niet veel beter. De Cavs waren zowel offensief als defensief absoluut geen hoogvliegers.

Jeugdig talent

Toegegeven, Cleveland bracht vorig seizoen een enorm jong team op het parket. Na het uitvallen van Anderson Varejao was de gemiddelde leeftijd van de vijf starters amper 22 jaar. De Cavaliers komen volgend seizoen met nog meer jong geweld voor de dag. Anthony Bennett moet zijn (verrassende) status van toppick waarmaken, Sergey Karasev moet voor de nodige spacing zorgen als schutter en hetzelfde geldt voor Earl Clark. Koppel dat aan de genialiteit van Kyrie Irving, de scoring punch van Dion Waiters, de energie van Alonzo Gee en het inside spel van Tyler Zeller en Tristan Thompson, en je hebt een stevige basis talent waaruit je kan puren.

Ervaring betekent succes?

Gelukkig haalden de Cavs ook ervaring. Jarret Jack was een vitale schakel in het succes van de Golden State Warriors als ballhandler en big shot maker. Jack is een leider en kent de klappen van de zweep. Hij is bovendien enorm efficiënt en staat zijn man als verdediger. Het grootste voordeel van de additie van Jack is dat Irving nu met momenten als SG kan fungeren, een positie die hem sowieso beter ligt. Irving is dodelijk one-on-one, is een uitstekend schutter en bovendien clutch. Met een ervaren ballhandler naast hem zou hij in principe helemaal moeten openbloeien.

Over die andere ervaren speler die de Cavs naar de play-offs moet leiden, bestaat echter minder zekerheid. Andrew Bynum miste het volledige 2012/2013 seizoen omwille van een knieblessure. Hij zou meteen nadat hij zijn contract tekende verhuisd zijn naar Cleveland en er dagelijks hard werken aan zijn comeback. Het probleem is dat we dit verhaaltje ook vorig seizoen hoorden. Natuurlijk, er bestaat geen twijfel dat als Bynum fit is de Cavaliers een enorme stap voorwaarts maken.

Conclusie: Indien volledig fit zijn de Cavaliers zonder twijfel een team voor de playoffs. Vooral Bynum speelt hierin een cruciale rol. De andere grote vraag is of Kyrie Irving de verwachte stap voorwaarts kan maken in zijn derde seizoen, naar het voorbeeld van Derrick Rose. Offensief is er weinig dat deze 20-jarige (!) kerel niet kan maar defensief kan en moet het veel beter. Detail: Mike Brown mistte nog nooit de play-offs als coach van de Cavaliers. Vier jaar na LeBron eindelijk nog eens play-offs in Cleveland? Schrijf het maar op! Of komt The King in 2014 terug? Wie weet..

NBA 2013-2014 preview: 30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen