NBA 2013-2014 preview: Portland Trail Blazers

Door

Portland Trail Blazers v Dallas MavericksDe Trail Blazers uit Portland trekken nooit de aandacht in de nationale media, zo ook niet in het offseason. De organisatie kwam vooral in het nieuws toen de eigen arena een naamsverandering onderging. Weg The Rose Garden. Welkom Moda Center. Toch gebeurde er meer dan voldoende in P-Town dat ervoor moet zorgen dat de Trail Blazers komend seizoen een stuk serieuzer genomen moeten worden in de Western Conference.

Een matig seizoen met enkele hoogtepuntjes
De Trail Blazers eindigden in het seizoen 2012-2013 in nagenoeg alle categorieën in de grijze middenmoot: 97.5 gemaakte punten per wedstrijd (15e in de NBA) en 100.7 punten tegen (21e in de NBA) leidde tot een elfde plaats in het westen. De startende vijf was hierin echter niet de boosdoener. Het werd al snel duidelijk dat spelverdeler Damian Lillard deRookie of the Year Award zou winnen. Power forward LaMarcus Aldrigde was goed voor 21.1 punten en 9.1 rebounds per wedstrijd. Nicolas Batum (14.3 pt, 5.6 reb, 4.9 ass), Wesley Matthews (14.8 pt) en J.J. Hickson (12.7 pt en 10.4 reb) presteerden redelijk.

Het was vooral de bank van de Trail Blazers die het liet afweten. Reserves Ronnie Price, Victor Claver en Luke Babbitt waren niet in staat de prestaties van de basisspelers vast te houden in de periode dat zij rust namen. Van alle second units in de NBA eindigden die van de Trail Blazers laatste in punten, assists en rebounds.

Versterkingen
Gelukkig zorgde GM Neil Olshey voor versterkingen. Center J.J. Hickson vertrok naar de Denver Nuggets, maar Olshey haalde daar center Robin Lopez (Phoenix Suns) en power forward Thomas Robinson (Sacramento Kings) voor terug. Daarnaast werd er geinvesteerd in twee veteranen die als back-up moeten gaan dienen voor starters Batum en Lillard.

Dorell Wright scoorde afgelopen seizoen 9.2 punten en pakte 3.8 rebounds in gemiddeld 22.6 minuten speeltijd voor de Philadelphia 76ers. Back-up spelverdeler Mo Williams is echter de grootste aanwinst voor Portland. De 30-jarige veteraan speelde al bij vijf verschillende ploegen in de NBA, voornamelijk als starter, en lijkt zich te willen schikken als de vervanger van Lillard.

C.J. McCollum werd als tiende gekozen in de NBA Draft. Afgelopen seizoen schoot hij voor de universiteit van Lehigh 52 procent van zijn driepunters raak (33 uit 64). Helaas blijven blessures de Trail Blazers achtervolgen. McCollum is er voor onbepaalde tijd uit nadat hij op een training zijn linkervoet brak.

 

Conclusie
Het is duidelijk dat de Portland Trail Blazers zich hebben versterkt ten opzichte van vorig seizoen. Betere bankspelers moeten ervoor zorgen dat de starters minder minuten hoeven te maken en er consequenter gepresteerd kan worden. Dit zal ervoor zorgen dat de Blazers, meer dan vorig jaar, mee gaan doen om de play-off plaatsen, inclusief een winstpercentage boven de .500.

 

NBA 2013-2014 preview30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats / 28. Cleveland Cavaliers / 27. Phoenix Suns / 26. New Orleans Pelicans / 25. Sacramento Kings / 24. Washington Wizards / 23. Detroit Pistons / 22. Minnesota Timberwolves

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen