NBA: Power Rankings East

Door

De NBA gaat om meer dan winnen en verliezen. Het gaat ook over status, aanzien, hot streaks, cold streaks, blessures… Al deze factoren spelen mee in de strijd om dat felbegeerde ticket voor de playoffs. Daarom houdt Sport Amerika wekelijks Power Rankings bij waarin de beste acht teams per conference onder de loep genomen worden.

De Eastern  Conference kent dit jaar wederom een matige competitie. Slechts zeven van de vijftien teams hebben een winstpercentage van boven de vijftig procent. De kracht van de Bulls en de Heat staat buiten kijf, samen maken ze onderdeel uit van de beste drie teams in de league. Maar daarna wordt het troebel. Natuurlijk moet de kracht van de 76ers, Pacers en Hawks niet worden onderschat en zijn de Celtics en Magic altijd gevaarlijke outsiders. Maar als het er straks echt op aankomt in de playoffs lijkt geen van die vijf opgewassen tegen de grootmachten in Chicago en Miami. Van die twee is in het reguliere seizoen Chicago de meest stabiele. Het lijkt bij regerend MVP Derrick Rose en co allemaal net iets makkelijker te gaan dan bij Miami, waar nog steeds gezocht wordt naar een goede balans waarin zowel James als Wade als Bosh kunnen floreren. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. De onderlinge stand is in elk geval 1-0 in het voordeel van de Heat, de drie andere duels tussen de twee (14 maart, 12 en 19  april) kun je vast in de agenda zetten. Maar in deze Power Rankings gaan de Bulls, voorlopig, aan de leiding.

1. Chicago Bulls | 22-6

De Bulls rijgen de zeges aaneen, met of zonder Rose. Net als afgelopen jaar lijkt Chicago op weg naar het beste resultaat in het oosten. Hoewel de Heat een geduchte concurrent is voor de toppositie zijn de prestaties van de Bulls constanter. Deze week volgen interessante duels tegen de Boston Celtics (eerst uit, dan thuis), die op dreef zijn. Benieuwd of het verschil tussen Chicago en Boston daadwerkelijk zo groot is als de ranglijst doet vermoeden.

2. Miami Heat | 19-7

Miami kende met 19 zeges en slechts 6 nederlagen de beste start uit de historie van de club over 25 duels. Maar in wedstrijd 26 volgde een pijnlijke nederlaag tegen de Magic. In het duel kwamen de tekortkomingen van de Heat wat betreft toegestane driepunters wel heel duidelijk naar boven. Miami is de ploeg waar tegenstanders de meeste driepunters tegen maken. Focus is in dit volgepakte ingekorte seizoen af en toe een probleem bij de mannen van Erik Spoelstra, maar als straks de playoffs beginnen zal dat geen probleem zijn. Dan pas wordt echt duidelijk hoe goed dit Miami daadwerkelijk is.

3. Philadelphia 76ers | 18-8

Philadelphia kende met twee zeges en twee nederlagen een matige week, maar is dit seizoen defensief ijzersterk. Het team laat nog minder punten toe per duel dan de defensie van de Bulls. Dan kun je verdedigen. De 76ers hebben het in zich om de best of the rest te worden dit seizoen en misschien de druk nog wat op te voeren op de tweede plaats van de Heat. De nederlaag tegen Miami eerder deze week met 20 punten was echter een pijnlijke reflectie van het kwaliteitsverschil tussen de twee teams. Of misschien was het slechts een momentopname.

4. Orlando Magic | 16-10

Vier zeges in vijf wedstrijden, waaronder een blow out tegen concurrent Miami Heat. Uitstekend voor het vertrouwen van de wisselvallige Magic. En Dwight Howard neemt het voortouw als een ware leider en speelt een van zijn beste seizoenen uit zijn loopbaan. Komende week wachten vier thuisduels en slechts één bezoek buiten de deur als in Milwaukee een duel tegen de Bucks op het programma staat. Een ideale kans voor Howard en de zijnen om de opgaande lijn van de afgelopen week door te trekken.

5. Indiana Pacers | 17-8

Danny Granger kent een uistekend seizoen en coach Frank Vogel is erg goed bezig in Indiana. Maar het is nog erg wisselvallig wat de Pacers laten zien. Overwinningen tegen de Bulls en Mavericks worden afgewisseld met nederlagen tegen de Magic en Atlanta. Deze week wacht de Pacers een zware test met eerst een back-to-back, twee dagen rust en dan gevolgd door een back-to-back-to-back.

6. Boston Celtics | 14-11

De Celtics zijn hot. Van de laatste elf duels werden er negen gewonnen. En de twee verloren duels? Een 88-87 thuisnederlaag tegen Cleveland Cavaliers en 88-87 overtime nederlaag voor eigen publiek tegen Los Angeles Lakers. Voor hetzelfde geld had Boston nu een streak van elf achtereenvolgende winstpartijen. Hoe dan ook, deze week twee duels tegen Chicago en tussendoor twee `makkelijke´ duels tegen Toronto en Detroit. De wedstrijden tegen de Bulls zijn een mooie graadmeter voor de mogelijkheden van Boston.

7. Atlanta Hawks | 17-9

De Hawks herpakten zich na drie nederlagen op rij. Tegen Indiana Pacers werd de weg naar een overwinning weer gevonden. Het gemis van Al Horford lijkt toch steeds meer problemen te veroorzaken voor Atlanta, zeker als Josh Smith niet op het best van zijn kunnen presteert en Joe Johnson alles in zijn eentje moet doen. En de komende week wordt het er niet makkelijker op met uitduels tegen de Magic, Lakers en Suns en tussendoor Miami dat op bezoek komt.

8. Milwaukee Bucks | 11-14

Toronto Raptors kwam na drie achtereenvolgende nederlagen precies op tijd langs. Ondanks de zege voelen de Bucks de hete adem van New York Knicks (dat drie zeges op rij boekte) in hun nek voor plaats acht. Deze week volgt een tweeluik tegen Orlando Magic (eerst thuis, dan uit) en ook komen de sterren uit Miami langs. Daar moeten ze in Milwaukee naar uit kijken, na twee achtereenvolgende zeges op de Heat in de afgelopen weken. Eens kijken of de Bucks er een derde overwinning aan toe kunnen voegen.

Ook leuk om te lezen