NBA Poll: Paul Millsap versus Draymond Green

Door

MILLSAP VERSUS DRAYMOND

Deze rubriek betreft slechts een simpele vraag: Wie is er nou eigenlijk beter? In Versus bekijken we iedere week een match-up tussen twee op het oog gelijkwaardige spelers of teams uit heden of verleden. Ze worden gewikt en gewogen en uiteindelijk beslis jij, door middel van een poll onderaan het artikel, wie er beter is. De tip-off vorige week tussen Paul George van de Indiana Pacers en Kawhi Leonard van de San Antonio Spurs werd gewonnen door Leonard met 53%.

Deze week gaat de strijd tussen Paul Millsap van de Atlanta Hawks en Draymond Green van de Golden State Warriors.

Paul Millsap
Millsap

Toen Paul Millsap tijdens zijn college carrière op Louisiana Tech University werd opgemerkt door NBA scouts viel hen drie dingen op. Millsap was een harde werker en een superbe rebounder, maar vooral ook te klein om het in de NBA te maken als power forward. Paul Millsap werd dan ook pas achter in de tweede ronde gedraft door de Utah Jazz. Utah focuste zich vooral op de rebounding skills van Millsap, een talent dat het eenvoudigst te dupliceren is tussen de grotere jongens in de NBA.

Via de Jazz kwam Paul Millsap, voorafgaand aan het seizoen 2013-2014, terecht bij de Atlanta Hawks. En meteen zagen we een speler die meer kon dan rebounden en hard werken. Millsap is inmiddels uitgegroeid tot een All-Star en is ook dit jaar weer uitstekend gestart. Met meer punten, rebounds, assists, steals en blocks per wedstrijd dan hij ooit bij elkaar verzamelde is hij de belangrijkste speler van de Hawks.

Omdat Millsap iemand is die constant aan zijn spel schaaft is hij van hardwerkende, undersized power forward getransformeerd in een moderne NBA power forward die ook over een afstandschot bezit waar terdege rekening mee moet worden gehouden.

Draymond Green
Green

Draymond Green is, met zijn ruim geschatte twee meter, eveneens een kleine power forward. Green staat echter zijn mannetje, met redelijk gemak in de schaduw van de basket, vanwege zijn relatief erg lange armen en uitstekende instincten. Draymond Green is de smeerolie in de motor van Golden State want zonder Green zouden de Warriors niet staan waar ze nu staan. Green is zowel verdedigend als aanvallend van grote waarde voor het team van Kerr/Walton omdat hij verdedigend zorgt dat de Warriors bijna elke match-up kunnen switchen waardoor ze aan die kant van het parket zelden te maken krijgen met onevenwichtigheden. Aanvallend geeft Draymond Green als power forward de meeste assists per wedstrijd voor GS en speelt daarom als een soort de facto spelmaker.

Qua traditionele statistieken scoort Green vooral hoog als het gaat om steals, blocks en de eerdere genoemde assists per wedstrijd. Green is eveneens een goeie rebounder en kan van afstand mikken wat hem een ideale stretch four maakt. Zijn advanced stats vallen daarentegen wat tegen, de vraag is dan ook of de Draymond Green-hype terecht is of dat hij wat overschat wordt?

Stats
Traditional Stats PM vs DG 2

Advanced Stats PM vs DG 2

Wie is er beter? Paul Millsap of Draymond Green?

survey tool

Edits & Infographics: Mike Tibbert

(De gebruikte statistieken zijn van 11-12-2015)

Ook leuk om te lezen