NBA Play-offs Preview: #4 Clippers vs. #5 Grizzlies

Door

De play-offs in de NBA gaan vandaag van start. SportAmerika belicht alle match-ups, bekijkt de sterke en zwakke kanten van beide teams en voorspelt op basis hiervan de prognose. Vandaag de vier series in de Western Conference: #4 Los Angeles Clippers vs. #5 Memphis Grizzlies (onderling resultaat: 3-1).

Los Angeles Clippers, 56-26 

Chicago Bulls v Los Angeles ClippersDe Clippers hebben in Chris Paul en Blake Griffin een geweldig duo. Deze twee zorgen voor de meeste punten iedere wedstrijd en zorgen voor de meeste hoogtepunten. Paul heeft dit seizoen gemiddeld 16.8 punten, 9.7 assists en 2.4 steals. Griffin scoort gemiddeld zo’n 18.1 punten en pakt 8.3 rebounds mee. Ook kan Paul goed overweg met DeAndre Jordan. De 2.11 lange Center is een goede verdediger met gemiddeld 7.2 rebounds en 1.4 blocks per wedstrijd.  Ook een sterke kant van de Clippers is de bank.

Met Jamal Crawford, Matt Barnes, Lamar Odom, Willie Green en Eric Bledsoe hebben de Clippers een bank waar menig NBA team van zou dromen. Vooral Jamal Crawford is zeer productief dit jaar voor de Clips. De ervaren SG heeft met gemiddeld 16.4 punten een aardig aandeel in de productie van de Clippers. Ook Matt Barnes heeft een sterk jaar. De SF die vorig jaar van de LA Lakers overkwam heeft gemiddeld 10.3 punten en hij pakt gemiddeld 4.6 rebounds per wedstrijd. Wat ook belangrijk is voor de Clippers, is dat het elftal een hecht team is. Er zijn geen individuen, maar het is één team.

Het zwakke punt van de Clippers is duidelijk, de defensie. De Clippers staan iedere wedstrijd gemiddeld 94.5 punten toe aan de tegenstander. Veel komt door de zwakke defensie. De guards zijn veelal klein en zorgen voor slechte match-ups met de tegenpartij. Daarnaast beschikt Del Negro niet over een defensief systeem dat werkt voor de Clippers. De andere grote zwakte van de Clippers zijn de vrije worpen. Vooral Jordan is dramatisch vanaf de lijn. Hij schiet gemiddeld maar 39% raak. Ook Griffin heeft moeite vanaf de vrije worp lijn. Hij komt namelijk niet verder dan 66%.

Memphis Grizzlies, 56-26

Memphis Grizzlies v Oklahoma City Thunder - Game SevenDe sterke punten van de Grizzlies zijn makkelijk te zien. De center Marc Gasol en de power forward Zach Randolph zijn de sterkste spelers van het team. Z-Bo is vooral ontzettend goed in het rebounden. Hij pakt namelijk gemiddeld 11.1 rebounds per wedstrijd en maakt daarbij nog eens 15.3 punten. Ook het jongere broertje van Laker Pau Gasol is op dreef dit seizoen. De Spanjaard van 2.16 meter heeft met gemiddeld 14.2 punten en 7.8 rebounds een meer dan aardig regulier seizoen achter de rug. En ander sterk punt is de coach Lionel Hollins. De ervaren coach heeft een duidelijke visie met de Grizzlies en die ligt vooral op een sterke verdediging en dat is hem gelukt. De Grizzlies geven namelijk maar gemiddeld 89.3 punten weg per wedstrijd.

De Grizzlies hebben natuurlijk ook hun zwakke punten. Met name vanaf de driepuntslijn zijn de Grizzlies erg slecht. Ze schieten nog geen twintig procent van al hun schoten van achter de driepuntlijn, Terwijl ze van die afstand toch aardig zuiver schieten. Ze schieten gemiddeld 36.6% driepunters raak. En ander zwak punt van de Grizzlies is dat ze heel erg op de post moves van Z-Bo en Marc Gasol vertrouwen. DeAndre Jordan is sterk in de post verdediging en dus zal het lastig worden voor de Grizzlies om daar langs te komen.

Voorspelling

Als je kijkt naar de sterke en zwakke punten van beide teams, moet je concluderen dat de Memphis Grizzlies er beter voor staan dan de LA Clippers. Ook al staan de Clips op de vierde plek en hebben ze dus het thuisvoordeel. De Grizzlies hebben gewoonweg minder zwakke punten dan de Clippers. LA is vooral heel goed als het spel snel wordt gespeeld, maar de Grizzlies zijn er juist erg goed in om het spel te vertragen. Het is misschien niet altijd even leuk om naar te kijken, maar het is wel effectief.

vinnyQua sterspelers is CP3 beter dan Z-Bo. Randolph heeft met zijn elf NBA-jaren weliswaar meer ervaring, Chris Paul heeft iets geweldigs over zich. Hij is eigenlijk een verbeterde versie van Steve Nash. Nash is namelijk een geweldige passer, maar CP3 is beter in schieten en in steals dan Nash. Ook is Chris Paul vaak beslissend in grote wedstrijden.

Als je allebei de coaches bekijkt, moet je de conclusie trekken dat Lionel Hollins op dit moment een betere trainer is dan Vinny Del Negro. Hollins heeft echt een eigen speelstijl en die werkt zeer goed. Del Negro heeft gewoon een goed team, maar hij heeft niet echt een stempel kunnen drukken op dit team. Defensief heeft Hollins zijn zaken beter voor mekaar dan Del Negro.

Hoewel Memphis Grizzlies in veel onderdelen van mijn voorspelling de bovenliggende partij is, maken de Clippers toch een grote kans maken om deze play-offronde te doorstaan. Vorig jaar waren ze ook net te sterk voorde Grizzlies en met het extra vertrouwen dat ze hierdoor hebben presteren ze dit jaar weer hetzelfde kunstje.

Prognose: Los Angeles Clippers, 4-3

Ook leuk om te lezen