NBA overweegt sponsoring op shirts

Door

 

NBA Commissioner David Stern hield gisteren zijn jaarlijkse persconferentie tijdens de zomer. Het belangrijkste item is dan altijd weer de ‘rule changes’ die beslist werden of zullen worden door de Board of Governors.

De meest opvallende overweging dit jaar is de sponsoring op de shirts van NBA-teams. Die zouden vanaf het seizoen 2013/2014 een sponsorpatch van vijf op vijf centimeter net boven het hart mogen plakken. Adam Silver, de rechterhand van Stern, is alvast voor deze maatregel: “Mijn gevoel is dat elk team dit in één of andere vorm zal doen.” Hij voegde er ook aan toe dat er meer dan voldoende steun is voor de invoering ervan. Het idee is namelijk al jaren aanwezig en de financiële boost die het de teams zou geven, is de doorslaggevende factor in het hele verhaal. Silver wees op een cijfer van 100 miljoen dollar die de NBA jaarlijks zou winnen.

Eens goedgekeurd, wat waarschijnlijk door een stemming via e-mail in september zal gebeuren, is het de bedoeling om pas vanaf volgend seizoen met de invoering van de regel te beginnen. “De visie is dat teams een bepaalde tijd zullen nodig hebben. Ten eerste om een geschikte sponsor te vinden en ten tweede om te wachten tot Adidas de patch heeft aangebracht op de shirts, welke dan ook in de nieuwe vorm verkocht zouden worden”, vertelt Silver.

Verder werden er een aantal regels veranderd omtrent het gebruik van herhalingen. Vanaf dit seizoen zal meteen op het terrein nagegaan worden of een toegewezen flagrante fout (1 en 2) daadwerkelijk een flagrante fout was. Tot nu toe gebeurde die controle een dag later door de NBA zelf. Daarnaast mogen de scheidsrechters in de laatste twee minuten van een wedstrijd nagaan of de juiste beslissing werd genomen omtrent goaltending en blocking/charging fouten. In september buigt de NBA zich over de regels omtrent flopping en fouten weg van de bal.

David Stern merkte ook nog op dat de kijkcijfers van de NBA over de laatste tien jaar gestegen zijn met 28%. “We gaan ons beste jaar ooit tegemoet”, voegde hij eraan toe.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen