NBA MVP Watch: Week 7

Door

Cleveland Cavaliers v Oklahoma City Thunder

De grootste verrassing in de zevende week van de SportAmerika MVP-Watch is de introductie van Russell Westbrook in de lijst. Hij heeft sinds zijn handblessure nog maar zeven wedstrijden gespeeld, maar wat een ongelofelijke impact heeft hij gemaakt. En daarom komt hij deze week ook met stip binnen op de zesde plek. Ook in de top vijf zijn de posities ook wat door elkaar heen gehusseld. Echter één ding staat voor nu vast. Stephen Curry speelt de sterren van de hemel en is op dit moment zonder twijfel de grootste kanshebber voor de MVP-titel.

1 (1). Stephen Curry 23.7 PTS, 7.7 AST, 5.1 REB (Golden State Warriors)

Vorige week schreef SportAmerika nog dat Stephen Curry voor zijn doen het ‘rustig’ aan deed. Dat is na de wedstrijden van de Warriors tegen de Mavericks en Pelicans weer helemaal voorbij. Tegen de Mavericks speelde Curry al erg goed met 29 punten en acht assists, maar in de gewonnen overtime wedstrijd tegen de Pelicans (overigens zonder Anthony Davis) trok hij alle registers open. In 40 minuten scoorde hij 34 punten, pakte hij zeven rebounds, werden er zeven assists uitgedeeld en dit alles met schotpercentages van ruim boven de 50/40/90 grens (52.4, 60 en 100 procent op precies te zijn). Curry is hard op weg om de eerste Golden State Warriors MVP te worden sinds Wilt Chamberlain in 1960(!).

2 (4). James Harden 26.3 PTS, 6.4 REB, 6.7 AST (Houston Rockets)

James Harden leidt de NBA op dit moment in gemaakte punten per wedstrijd met gemiddeld meer dan 26 per wedstrijd. Maar hij kan veel meer dan dat, getuige de dik zes rebounds en bijna zeven assists per wedstrijd. Ook verdedigend is hij scherper geworden, getuige de twee steals per wedstrijd (careerhigh ). Harden is in de zevende week weer twee plekken gestegen en dat heeft hij voornamelijk te danken aan de geweldige gewonnen overtime wedstrijd van de Rockets tegen de Kings. Vierenveertig punten, acht assists, vier rebounds, drie steals en maar twee turnovers is gewoon zeer indrukwekkend. Harden bewijst keer op keer de beste aanvallende shooting guard te zijn van de NBA en dankzij hem hebben de Rockets een fantastische start achttien gewonnen wedstrijden, tegenover maar vijf nederlagen.

3 (2). Marc Gasol 19.4 PTS, 7.8 REB, 3.8 AST (Memphis Grizzlies)

De Grizzlies zijn erg solide dit seizoen en dat is voor een aanzienlijk deel te danken aan het goede spel van Marc Gasol. Zelfs als hij schietend niet zijn beste wedstrijd heeft (afgelopen vrijdag schoot hij maar 8 op 20 tegen de Hornets) dan doet Gasol het wel op andere vlakken van het spel. In deze zelfde wedstrijd had bij namelijk ook vijf assists zes(!) blocks en twee steals. Geen enkele bigman (misschien los van Joakim Noah) is in staat om op deze manier een wedstrijd naar zijn hand te zetten. Verder is Gasol zijn hardheid ook een voorbeeld van de intensiteit van de Grizzlies. Hij heeft soms zichtbaar last van zijn knie, maar Gasol stoempt en beukt rustig door, net zoals als de rest van het team.

4 (5). LeBron James 25.6 PTS, 7.8 AST, 5.5 REB (Cleveland Cavaliers)

Pas nadat LeBron James een wedstrijd met knieklachten aan de kant zat verloren de Cavaliers voor het eerst sinds acht wedstrijden (tegen de Thunder met Durant en Westbrook). De impact die James op de Caveliers heeft is enorm. Zonder hem heeft het team volgens SportAmerika geen ziel. James pakte na een wedstrijd ‘rust’ weer vrolijk de draad op met 41 punten, vijf rebounds en vijf assists tegen de Pelicans en afgelopen nacht was hij zeer dominant tegen de Hornets met 27 punten, zeven rebounds en dertien(!) assists. Langzaam klimt James steeds verder in de lijst en wie weet wordt hij nog een serieuze bedreiging voor Curry.

5 (3) Anthony Davis 24.3 PTS, 10.2 REB, 2.7 BLK (New Orleans Pelicans)

Anthony Davis zakt door een blessure weer twee plekjes in de MVP-Watch van SportAmerika. Hij moest afgelopen vrijdag in de wedstrijd tegen de Cavaliers na zeven minuten met een kneuzing aan zijn borst afhaken. Mocht hij vanavond tegen de Jazz weer spelen dan zal hij snel weer stijgen in de lijst, want wat deze man dit seizoen laat zien is ongekend.

6 (-). Russell Westbrook 25.8 PTS, 6.8 AST, 5.8 REB (Oklahoma City Thunder)

Nog maar zeven heeft hij gespeeld sinds zijn blessure, maar SportAmerika kan niet meer om Russell Westbrook heen. De Thunder zijn na een matig begin hard op weg om de play-offs in de Western Conference te halen. De terugkeer van Durant, maar vooral die van Westbrook hebben de Thunder logischerwijs een enorme boost gegeven. Op dit moment trekt Westbrook meer de kar dan Durant (die lijkt nog wat onwennig na zijn operatie). Zijn statistieken zijn indrukwekkend en als hij dit niveau kan volhouden dan stijgt hij verder door in de MVP-Watch.

7 (6). Kyle Lowry 19.6 PTS, 7.6 AST, 4.7 REB (Toronto Raptors)

Kyle Lowry moet voor een groot deel de kar trekken bij de Raptors en dat is de laatste wedstrijden te merken. Zijn scores zijn niet heel hoog (mede door een lager schotpercentage, 35.4 procent over de laatste vijf wedstrijden) maar toch weet hij door middel van assists, defence en leiderschap de DeMar DeRozan-loze Raptors te leiden naar het nog steeds het beste resultaat in de Eastern Conference met negentien overwinningen, tegenover maar zes nederlagen. Hiermee bewijst Lowry echt één van de betere point guards/leiders te zijn in de NBA. Helemaal als hij nog vaker zulke dingen laat zien.

8 (7). Klay Thompson 21.7 PTS, 3.7 REB, 3.5 AST (Golden State Warriors)

Klay Thompson gaat vrolijk door met waar hij gebleven was. In de back to back van de Warriors tegen de Mavericks en de Pelicans scoorde hij 25 en 29 punten en was hij ook in de andere categorieën zeer aanwezig. Het gaat allemaal erg voorspoedig met de Warriors en Thompson. In dit leuke interview geeft hij samen met zijn splashbrother Curry aan waarom de Warriors zo goed zijn gestart dit seizoen.

9 (8). Blake Griffin 22.5 PTS, 7.4 REB, 4.3 AST (Los Angeles Clippers)

Blake Griffin heeft weer een klein dipje. De afgelopen vier wedstrijden komt hij niet boven de achttien punten per wedstrijd en is zijn schotpercentage niet al te hoog. Wat opvalt is dat hij wel meer passt dan gemiddeld. In de verloren wedstrijd tegen de Bucks had hij bijvoorbeeld negen assists. Het valt SportAmerika ook op dat Griffin en de Clippers dit seizoen jojo’en in hun vorm. Het niveau van Griffin moet weer omhoog wil hij niet weer uit de MVP-Watch vallen. Gelukkig kan hij nog steeds dunken als de beste!

10 (9). Jimmy Butler 20.9 PTS, 5.9 REB, 3.3 AST (Chicago Bulls)

Jimmy Butler had in de gewonnen wedstrijd tegen de Trail Blazers niet zijn dag. In 44(!) minuten kwam hij maar tot een schamele elf punten en acht rebounds. In de wedstrijden tegen de Heat en de Hawks pakt hij daarna de draad weer goed op en scoorde hij respectievelijk 17 en 22 punten. Het blijft toch erg bijzonder om te zien dat Butler zich elk seizoen sterk verbeterd en dat hij in zijn contractjaar het beste basketbal tot nu toe laat zien. De Bulls doen er verstandig aan om hem volgend jaar een sterk verbeterd contract aan te bieden!

Speler van de afgelopen week
Philadelphia 76ers V Memphis Grizzlies
Mike Conley 17.6 PTS, 6.3 AST, 3 REB (Memphis Grizzlies)

Naast Marc Gasol hebben de Grizzlies in de naam van Mike Conley nog een speler die vaak onder de radar vliegt. Conley behoort al een aantal jaar tot de beste point guards van de NBA zonder dat hij daar eigenlijk de erkenning voor krijgt. In de gewonnen overtime wedstrijd tegen de Sixers laat hij andermaal zien wat voor niveau kan halen, 36 punten (careerhigh) en 9 assists is gewoon geweldig!

Uit: LaMarcus Aldrigde

Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!

NBA MVP-Watch: Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 6

Foto’s: Getty Images

4 Reacties
 1. Joost 6 jaar ago

  Zijn de schotpercentages van Harden niet wat laag om hem 2e te zetten?

 2. Michiel Jonkman 6 jaar ago

  Eens met die kanttekening. Gasol verdient het een plekje hoger op de ranglijst te staan (ook al mist hij de allure die ook bij een MVP hoort)

 3. Jelle Grunstra 6 jaar ago

  Het klopt dat Harden een niet al te hoog schotpercentage haalt, alleen hij heeft in de periode dat Howard geblesseerd was het team spreekwoordelijk op zijn rug genomen, met als resultaat 18 overwinningen en maar 5 nederlagen. Ik ben een groot fan van Gasol alleen heeft hij bij Memphis meer steun dan Harden bij de Rockets. Daarom ook voor deze week plek 2.

  • Joost 6 jaar ago

   Toch wordt een mvp ook gevormd samen met een team ben ik van mening. Wat harden doet is knap, maar hij krijgt ook alle ruimte om zoveel te schieten. Zelfde geldt bij Kobe. Gasolie daarin tegen zet zn prestaties neer in een team waar voor andere spelers net zo vaak gekozen wordt voor een kans en niet alleen voor hem. Dan vindt ik het juist knap dat je er dan nog bovenuit steekt.. Maar dat is mijn mening…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen