NBA MVP Watch: Week 6

Door

New Orleans Pelicans v Golden State Warriors

Na een week afwezigheid is de MVP-Watch van SportAmerika weer terug. Nu ongeveer een kwart van de wedstrijden zijn gespeeld, heeft Anthony Davis helaas afstand moeten doen van zijn eerste plek. Het is niet dat hij slecht speelt (integendeel), alleen de Pelicans overtuigen op dit moment nog allerminst en dat is zeker een criteria om hoog te eindigen in de MPV-Watch. Stephen Curry is nu de nieuwe nummer één. De Warriors spelen fantastisch basketball en hij is één van de belangrijkste redenen waarom. Toch is er nog driekwart van het seizoen te spelen en er kan nog van alles gebeuren. Dit is zeker de spannendste MVP-race van de afgelopen jaren!

1 (5). Stephen Curry 23 PTS, 7.7 AST, 5.1 REB (Golden State Warriors)

De afgelopen twee weken zijn de statistieken van Stephen Curry niet heel indrukwekkend. Met gemiddeld iets meer dan 19 punten en acht assists en vier rebounds doet hij het ‘rustig’ aan. Waarom dan toch op de eerste plek? Omdat Curry the heart and the soul en de absolute leider van de Warriors is. Zijn aanvalsspel is erg gevarieerd en los van zijn schutterskwaliteiten, is hij dit seizoen ook in alle andere aspecten verbeterd. De Warriors zijn op dit moment the team to beat en als het aan SportAmerika ligt mag Curry elke avond met zulke passes strooien.

2 (5). Marc Gasol 19.5 PTS, 8 REB, 3.8 AST (Memphis Grizzlies)

Een pijnlijke knie zorgt er bij Marc Gasol de laatste weken voor dat hij wat schommelt in zijn statistieken, maar wanneer hij ‘fit’ is zijn de cijfers ook erg goed. In de gewonnen wedstrijd tegen de Mavericks scoorde hij 30 punten, en hij had vijf rebounds en zes assists. De Grizzlies draaien bovenin de Western Conference mee en hebben dat voor een groot deel te danken aan het spel van hun Spaanse center, op zowel defensief als aanvallend vlak. Toch maakt SportAmerika zich een beetje zorgen over het fysieke gestel van Gasol. Mocht zijn knie hem langer dwars zitten dan zullen zijn statistieken dalen en zodoende ook zijn plek in de MVP-Watch.

3 (1) Anthony Davis 25.1 PTS, 10.6 REB, 2.9 BLK (New Orleans Pelicans)

De gemiddelden van Anthony Davis zijn in de laatste twee weken iets gedaald, alleen dat is niet de reden waarom hij na zes weken de eerste plek heeft moeten inruilen voor de derde. De Pelicans zijn het seizoen te wisselvallig begonnen met tien overwinningen en evenveel nederlagen. Ze krijgen het nog lastig om in de sterk bezette Western Conference de play-offs te halen. Echter aan Davis ligt het niet. In zijn laatste vijf wedstrijden scoorde hij bijna 25 punten, pakte hij meer dan acht rebounds (te weinig voor zijn doen) en had hij meer dan twee blocks en steals per wedstrijd. Vooral in de verloren wedstrijd tegen de Warriors moest bijna alles van hem komen (30 punten, 15 rebounds, 3 assists, 3 blocks en 2 steals).

4 (2). James Harden 25.6 PTS, 6.4 REB, 6.3 AST (Houston Rockets)

Dwight Howard is nog steeds geblesseerd bij de Rockets en de druk rust nu voor een groot deel op de schouders van James Harden. The Beard bewijst dat hij met deze druk kan omgaan want een gemiddelde van dik 25 punten, zes rebounds en zes assists is gewoon uitzonderlijk goed. Harden heeft nog wel eens last om consistent te spelen, maar vaak wordt een ‘slechte’ wedstrijd afgewisseld met een wedstrijd van een uitzonderlijk hoog niveau. Tegen de Timberwolves eindigde hij met 38 punten, vier rebounds en zes assists. Het enige wat SportAmerika te klagen heeft over Harden is zijn hoge aantal turnovers (meer dan vier per wedstrijd) en zijn bij tijd en wijlen lachwekkende defense.

5 (6). LeBron James 24.8 PTS, 7.7 AST, 5.5 REB (Cleveland Cavaliers)

De Cavaliers zijn eindelijk beter gaan spelen, na een ronduit matige start. Aan LeBron James heeft dat niet zozeer gelegen. Hij doet het hele seizoen al zijn ding en produceert gewoon goede statistieken. In de laatste vijf wedstrijden (die allemaal werden gewonnen) scoorde James gemiddeld bijna 25 punten, pakte hij bijna vijf rebounds en deelde hij meer dan negen assists uit. Een afgetrainde James pakt dit seizoen iets minder rebounds, maar hij is daarentegen nog meer een playmaker (Kyrie Irving vertikt het gewoon) geworden, getuige zijn bijna acht assists per wedstrijd. Echter als James het op zijn heupen krijgt dan is hij tot bijzondere dingen in staat, bijvoorbeeld in de gewonnen topper tegen de Raptors van dinsdag.

6 (10). Kyle Lowry 20.1 PTS, 7.5 AST, 4.8 REB (Toronto Raptors)

Het wegvallen van DeMar DeRozan heeft de Raptors pijn gedaan, want van de laatste zeven wedstrijden heeft het team er maar drie gewonnen. Het is nu aan Kyle Lowry om zijn team bij de hand te nemen en dat doet hij met verve. Hij is meer gaan scoren en het aantal assists is ook significant toegenomen. Zonder het goede spel van Lowry waren de Raptors waarschijnlijk nog verder weggezakt. Als hij dit niveau kan volhouden, mag hij zich zeker opmaken voor een plek in het All-Star team van de Eastern Conference.

7 (8). Klay Thompson 21.2 PTS, 3.7 REB, 3.5 AST (Golden State Warriors)

De Warriors zijn geweldig uit de startblokken geschoten dit seizoen en hebben dat naast het spel van de nummer één kandidaat voor de MVP-titel, Stephen Curry, ook te danken aan Klay Thompson. De shooting guard is zeer constant en erg solide. In de laatste vijf wedstrijden scoorde hij elke keer tussen minimaal 20 punten en maximaal 24 punten. Voeg daarbij ook nog meer dan vier rebounds en assists per wedstrijd en je weet dat je te maken hebt met één van de beste shooting guards van de NBA. Het spel van Thompson is op dit moment misschien wel illustratief voor de Warriors: degelijk, zuiver, geconcentreerd en spektakel wanneer het kan.

8 (-). Blake Griffin 23.7 PTS, 7.7 REB, 4 AST (Los Angeles Clippers)

Zowel de Clippers als Blake Griffin waren het seizoen matig begonnen. Er werd regelmatig verloren en de gewonnen wedstrijden waren niet overtuigend. Maar coach Rivers heeft blijkbaar de boel weer op de rit gekregen, want de Clippers hebben hun laatste negen (!) wedstrijden gewonnen. Griffin heeft zijn niveau ook opgekrikt en is voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk voor de goede reeks. In de laatste vijf wedstrijden scoorde hij dik 27 punten, pakte hij meer dan acht rebounds en deelde hij ook nog ruim vier assists uit. De Clippers zijn in attack modus en als Griffin ook nog game winning driepunters gaat maken, dan weet je dat je niet makkelijk gaat winnen van dit team.

9 (9). Jimmy Butler 21.5 PTS, 5.5 REB, 3.4 AST (Chicago Bulls)

Vergeet Derrick Rose. Jimmy Butler is de nieuwe ster in Chicago! De Bulls zijn nog zoekende naar de goede vorm, maar hebben met Butler een nieuwe ster en nummer één kandidaat voor Most Improved Player Award in huis. Wat Butler laat zien op zowel aanvallend als defensief vlak is bijzonder. Verdedigend altijd solide en vol energie en dit seizoen ook aanvallend dominant. Hij leidt het team in scoring en bewijst tegen topteams ook goed te kunnen spelen. Als hij zo doorgaat dan zal hij, volgens SportAmerika en vele anderen, volgend zomer één van de meest begeerde Free Agents zijn.

10 (-). LaMarcus Aldridge 21.7 PTS, 9.9 REB, 2.1 AST (Portland Trail Blazers)

De Trail Blazers vliegen een beetje onder de radar dit seizoen en dat ondanks al zeventien gewonnen wedstrijden, tegenover maar vijf nederlagen. Hetzelfde geldt ook voor LaMarcus Aldrigde. De power forward begon het nieuwe seizoen matig en verloor dan ook zijn plek in de MVP-Watch, maar de laatste weken speelt hij weer op All-Star niveau (los van de matige prestatie van afgelopen nacht tegen de zwakke Timberwolves). Aldridge rijgt ouderwets de double doubles aan elkaar en heeft zo nu een dan een sublieme wedstrijd, zoals de overwinning op de Nuggets. Hij was toen goed voor 39 (!) punten en elf rebounds.

Oklahoma City Thunder v Philadelphia 76ers

Speler van afgelopen twee weken

Russell Westbrook 24.3 PTS, 6.6 AST, 5.3. REB (Oklahoma City Thunder)

Sinds zijn handblessure heeft Russell Westbrook nog maar vijf wedstrijden gespeeld, maar als hij dit niveau kan volhouden (hij heeft al keer op keer bewezen dat hij dat kan) dan bestormt hij de MVP-Watch met net zoveel geweld als de fantastische dunk tegen de Pistons.

Uit: John Wall en DeMarcus Cousins (Cousins heeft de laatste zeven wedstrijden niet meer gespeeld)

Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!

NBA MVP-Watch: Week 1 Week 2 Week 3 Week 4

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen