NBA MVP Watch: Week 10

Door

Chicago Bulls v Atlanta Hawks

Het NBA-seizoen is bijna op de helft en langzamerhand worden de krachtsverhoudingen duidelijk tussen de teams. Ook bij de MVP-Watch van SportAmerika wordt er gaandeweg helder welke spelers zeker zijn van een plek in de top tien en welke spelers elke week moeten knokken om genomineerd te worden. Deze week is extra aandacht voor Paul Millsap van de Atlanta Hawks. De Hawks zijn op dit moment het beste team in de Eastern Conference en Millsap speelt hier een grote rol in. Verder is de situatie bovenin niet veranderd en verdwijnt Lebron James, vanwege zijn blessure, meer naar de achtergrond.

Lees hier de week in review van SportAmerika

1 (1). Stephen Curry 23.0 PTS, 7.8 AST, 5.2 REB (Golden State Warriors)

De Golden State Warriors zijn nog steeds het sterkste team in de NBA. Zelfs zonder een fitte center verslaan de Warriors met gemak teams zoals de Raptors en de Thunder. Stephen Curry speelt een cruciale rol in de dominantie van de Warriors. Met zijn schutters- en pasingskwaliteiten tilt hij het team over de dode momenten wanneer nodig. Ook op gebieden van verdediging en leiderschap maakt hij grote stappen. In de thuiswedstrijd tegen de sterke Raptors was hij fenomenaal met 32 punten, twaalf assist, vijf rebounds en nul turnovers. Curry weet als een echte MVP-kandidaat precies wanneer van hem een topprestatie wordt verwacht. In de belangrijke wedstrijden faalt hij eigenlijk nooit en daarom is hij ook nog steeds de nummer één kandidaat voor de MVP-titel.

2 (2). Marc Gasol 19.8 PTS, 8.2 REB, 3.8 AST (Memphis Grizzlies)

Marc Gasol is veruit de meest veelzijdige center in de NBA. In de laatste vijf wedstrijden scoorde hij gemiddeld bijna achttien punten, pakte hij ruim acht rebounds, deelde hij bijna vier assists uit en had hij ook nog boven de twee blocks. Gasol is mister do it all voor de Grizzlies en het team kan absoluut niet zonder hem. Aankomende zomer is hij free agent en in deze vorm zal hij bij veel team een enorm contract kunnen gaan tekenen. Alleen kijk niet raar op wanneer hij de Grizzlies trouw blijft en met Randolph en Conley de Memphis big three blijft vormen.

3 (3). James Harden 27 PTS, 6.5 AST, 5.9 REB (Houston Rockets)

James Harden is een aanvallende nachtmerrie voor alle teams in de NBA. Op oudejaaravond versloeg hij bijna eigenhandig de Hornets met 36 punten, zeven rebounds en zes assists. In elke wedstrijd die Harden speelt is hij een gevaar en regelmatig helpt hij de Rockets aan de overwinning. Zelfs het aantal turnovers weet hij langzaam naar beneden te brengen. Als Harden zich nu ook nog meer gaat concentreren op verdedigen (wat hij echt wel kan als het moet) dan is hij absoluut ook een kandidaat voor de MVP-titel.

4 (4) Anthony Davis 23.7 PTS, 10.5 REB, 2.8 BLK (New Orleans Pelicans)

Avond aan avond laat Anthony Davis zien dat hij zowel scorend, reboundend als blockend als een ervaren superster van 28 speelt. Davis is echter nog maar 21 jaar en heeft zijn plafond nog lang niet bereikt. Er zitten natuurlijk op deze jonge leeftijd matig wedstrijden tussen (maar zeven punten en acht rebounds tegen de Rockets), alleen Davis heeft veel vaker wedstrijden van dit niveau. SportAmerika is er van overtuigd dat Davis de absolute ster gaat worden van de nieuwe generatie spelers en met 21 jaar kunnen we nog jaren van hem genieten.

5 (6). Russell Westbrook 27 PTS, 7 AST, 5.6 REB (Oklahoma City Thunder)

De Thunder spelen nog verre van solide basketbal. Van de laatste vijf wedstrijden werden er twee verloren (waaronder een pijnlijke nederlaag tegen de Warriors). Ook Russell Westbrook worstelt wat met zijn consistentie. Zijn schotpercentage in de laatste vijf wedstrijden is net geen 35 procent. We zien nu weer iets vaker de bad Westbrook (slechte schotselectie en veel turnovers) dan good Westbrook (zijn fantastische kerstwedstrijd tegen de Spurs). Toch verwacht SportAmerika dat Westbrook snel weer zijn fouten uit het spel zal halen en het niveau gaat opkrikken. Als hij dit doet dan gaat hij ook zeker stijgen in MVP-Watch.

6 (7). Kyle Lowry 20.6 PTS, 7.6 AST, 4.7 REB (Toronto Raptors)

De Raptors hebben een zware roadtrip van vijf wedstrijden tegen sterke Western Conference teams gehad. Helaas werden hier maar twee van gewonnen, alleen Kyle Lowry speelde in deze reeks van wedstrijden echt geweldig. Gemiddeld dik 24 punten, tegen de acht assists, vijf rebounds en twee assists. Dit echt zijn superster aantallen. Lowry bewijst keer op keer één van de beste point guards te zijn van de NBA en het zo absoluut niet terecht als hij niet wordt verkozen voor het All-Starteam van het oosten. Helemaal na het zien van deze video:

7 (9). John Wall 17.2 PTS, 10.4 AST, 4.4 REB (Washington Wizards)

Scorend blijft John Wall de laatste weken wat achter. Sinds zijn 24 punten in de kerstwedstrijd tegen Knicks heeft hij niet meer gescoord dan vijftien punten in een wedstrijd. Echter zijn assist aantallen liggen gemiddeld ruim boven de tien en ook verdedigend laat Wall van zich horen met meer dan twee steals per wedstrijd. Wall is offensief erg belangrijk voor de Wizards, want als hij op de bank zit scoort het team gemiddeld acht punten minder dan wanneer hij speelt. Afgelopen nacht was hij met vijftien punten, twaalf assists en vier steals weer op dreef in de gewonnen wedstrijd tegen de Pelicans.

8 (-). Paul Millsap 17 PTS, 8.1 REB, 3.1 AST (Atlanta Hawks)

Wie bij aanvang van het seizoen had gezegd dat de Hawks bijna halverwege het seizoen de trotse koploper in de Eastern Conference waren, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch spelen de Hawks op dit moment uiterst verzorgd basketbal. Zowel aanvallend als verdedigend staat het als in huis in Atlanta. Bij de spelers van het team steek er niet één met kop en schouders bovenuit. Alles staat voor het teambelang (net zoals bij de Spurs) en het individu is niet zozeer belangrijk. Toch valt het spel van Paul Millsap zeker op. Millsap is één van de beste power forwards in de NBA en speelt deze rol tot in de perfectie. Qua statistieken zal hij niet zo opvallen, maar hij is voor de Hawks de eerste optie in de aanval en ook verdedigend neemt hij altijd de beste speler. Millsap weet tevens heel goed dat in wedstrijden tegen topploegen er iets extra’s wordt verwacht. In de uitwedstrijden tegen de sterke Trail Blazers en Clippers laat hij zijn klasse zien met respectievelijk 27 en 23 punten. Als hij en de Hawks dit niveau kunnen vasthouden dan zal hij zijn verblijf in de MVP-Watch zeker verlengen.

9 (-). Jimmy Butler 21.7 PTS, 6.3 REB, 3.2 AST (Chicago Bulls)

Jimmy Butler had op 30 december een season low van acht punten in de wedstrijd tegen de Nets. Normaal gesproken zou dit niet echt opvallen, maar omdat Butler dit seizoen aan de deur klopt bij de grote jongens moet het toch worden vermeld. Het getuigt dan ook van grote klasse dat hij in de daaropvolgende wedstrijd zijn revanche haalde met 26 punten, acht rebounds en acht assists tegen de Nuggets. Butler is op dit moment veruit de belangrijkste speler voor de Bulls en hij duwt zijn backcourt maatje Rose langzaam naar de achtergrond. Kandidaat voor zowel Most Improved Player als Most Valuable Player, dan ben je een hele grote.

10 (-). Damian Lillard 22.2 PTS, 6.4 AST, 5 REB (Portland Trail Blazers)

Clutch! Damian Lillard zijn prestaties na het einde van spannende wedstrijden toe zijn echt ongekend. Er is op dit moment echt geen speler die zuiverder schiet in deze laatste minuten. De Trail Blazers zijn op de Warriors na het beste team in de absurd sterke Eastern Conference. Lillard trekt samen met LaMarcus Aldridge de kar bij het team en deze tandem is bijna niet te verslaan. In de thuiswedstrijd tegen de Lakers ontplofte Lillard voor 39 punten, zes rebounds en vijf assists. Zijn plafond lijkt elk jaar een stukje verder op te schuiven en het lijkt een kwestie van tijd wanneer Lillard echt mee gaat doen in de race voor de MVP-titel.

Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!

NBA MVP-Watch: Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 6 Week 7 Week 8 The Oldies

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen