NBA MVP Watch: The Oldies

Door

460218228

Deze week geen normale MVP-Watch van SportAmerika, maar een een ‘oldies’ special. Elke week is er volop aandacht voor de jonge sterren in de NBA, helaas blijven de oudjes daarin een beetje achter. Daarom deze week speciaal aandacht voor NBA-spelers boven de 35 jaar, want ondanks hun leeftijd laten ze week in week uit zien dat ze nog lang niet versleten zijn. Met hun ervaring een vaardigheden zijn ze regelmatig hun veel jongere tegenstanders op basketbalveld de baas. Age is nothing but a number!

Week in review

1. Tim Duncan 16.1 PTS, 10.7 REB, 2.2 BLK (San Antonio Spurs)

De oudste speler van deze lijst is ook de beste. Tim Duncan is misschien wel de invloedrijkste en belangrijkste power forward van de afgelopen twintig jaar. Een respectabele leeftijd van achtendertig en toch produceert Duncan elke avond nog met gemak een double double. Deze man is belichaming van de San Antonio Spurs. Sinds zijn komst heeft de franchise vijf titels gewonnen en zijn ze elk jaar een titelkandidaat. Op 5 december van dit jaar werd Duncan de één na oudste speler met een triple double. Tegen de Grizzlies scoorde hij veertien punten en had hij tien rebounds en dito assists. Al jaren wordt er gesproken over zijn pensioen, maar omdat coach Popovich zorgvuldig omgaat met zijn speelminuten kan Duncan nog steeds makkelijk mee op het hoogste niveau. Aan het einde van dit seizoen verloopt zijn contract en het zou voor de vele fans erg zwaar worden om dan definitief afscheid van hem te nemen.

2. Dirk Nowitzki 18.9 PTS, 5.8 REB, 2.2 AST (Dallas Mavericks)

Dirk Nowitzki is het ultieme voorbeeld van Duitse degelijkheid. Al zestien(!) jaar bewijst hij een offensieve geweldenaar te zijn. Los van rookie seizoen heeft hij nooit minder gescoord dan gemiddeld zeventien punten per wedstrijd. Dit brengt hem op dit moment ook op de achtste plaats in de topscoorderslijst aller tijden. Het zal niet lang duren voordat hij ook nummer zeven in de lijst, Moses Malone, passeert. Zijn fadeaway op één been is één van de moeilijkste verdedigende schoten in de NBA. Nowitzki bewijst ook dit seizoen weer van grote waarde te zijn voor de Mavericks. Ten eerste omdat hij salaris inleverde kon het team Chandler Parsons halen en het team verder aanvullen met goede spelers. Ten tweede is hij aanvallend op sommige momenten nog steeds erg belangrijk. Afgelopen zondag versloegen de Mavericks door dertig punten van hem (seasonhigh) bijvoorbeeld de Thunder. Als Nowitzki zijn niveau kan volhouden en blessurevrij blijft dan zullen de Mavericks ook dit seizoen weer een kandidaat zijn om ver te komen in de play-offs van de Western Conference.

3. Kobe Bryant 24.1 PTS, 5.2 REB, 5 AST (Los Angeles Lakers)

Op 14 december jongstleden passeerde Kobe Bryant zijn grote voorbeeld Michael Jordan in de topscoorderslijst aller tijden. Ironisch genoeg is in dit seizoen deze gebeurtenis het meest betekenisvol. De Lakers spelers bij tijd en wijle erg slecht basketbal en Bryant oogt na een goede start vermoeid en schiet zelfs voor zijn doen bijzonder slecht met maar 37 procent. Zijn negentiende(!) seizoen in de NBA dreigt al na drie maanden als een nachtkaars uit te gaan. Dit zou echt uitermate zonde zijn, want Kobe Bryant verdient geen roemloos einde. Willen de fans dit seizoen nog genieten van een sublieme Bryant dan doet coach Shaw er goed aan om hem meer te laten rusten, want een fitte Bryant is op zijn zesendertigste nog steeds in staat tot zulke dingen:

4. Manu Ginobili 12.9 PTS, 5.1 AST, 3 REB (San Antonio Spurs)

De Spurs hebben naast Tim Duncan nog een oldtimer in de gelederen met Manu Ginobili. Ginobili is de verpersoonlijking van de zesde man in de NBA. Geen enkele speler beheerst deze rol beter dan hem. Avond aan avond geeft hij met zijn energie, fanatisme en fantastische skillset de Spurs de benodigde stootkracht vanaf de bank. Ook dit seizoen is hij met bijna dertien punten en ruim vijf assists erg belangrijk. Op 22 december van dit jaar was hij in de gewonnen wedstrijd tegen de Clippers in 27 minuten goed voor negentien punten en tien assists. Ook Ginobili’s minuten worden door Popovich beperkt en dat komt zijn spel en niveau op oudere leeftijd alleen maar ten goede.

5. Paul Pierce 13.2 PTS, 4.5 REB, 2.2 AST (Washington Wizards)

De Washington Wizards zijn dit seizoen een favoriet voor de play-off finale in de Eastern Conference. Het MVP-niveau van point guard John Wall is hier een belangrijke reden voor, maar ook de toevoeging van de Hall of Famer Paul ‘The Truth’ Pierce is cruciaal. Op zevenendertige jarige leeftijd bewijst Pierce dat hij deze bijnaam nog steeds waard is. Hij scoort niet zoveel meer als de voorbije jaren, maar op de belangrijke momenten staat hij er en kan hij nog steeds wedstrijden beslissen en de jongelingen van de Wizards bij de hand nemen. Afgelopen nacht scoorde hij in de zware gewonnen uitwedstrijd tegen de Rockets 21 punten en had hij drie steals. Zijn ervaring zal het team nodig hebben willen ze ver rijken in de play-offs en alleen daarom is hij al zo belangrijk.

6. Vince Carter 7 PTS, 2 REB, 1.4 AST (Memphis Grizzlies)

Vinsanity is niet bezig met zijn beste seizoen in de NBA bij de Memphis Grizzlies en toch is hij op bepaalde momenten juist erg belangrijk voor het team. Vince Carter stond jarenlang bekend als de beste ingame dunker van de NBA, maar naarmate de jaren begonnen te tellen is hij zich meer gaan richten op het schieten van driepunters. Bij de Grizzlies moet hij voor het scorende vermogen vanaf de bank zorgen. Dat lukt hem dit seizoen niet heel goed met maar zeven punten per wedstrijd (vijf minder dan vorig seizoen), toch weet hij als een echte veteraan wanneer er van hem gevraagd wordt te presteren en heel af en toe zien we nog hoe geweldig hij kan dunken!

7. Kevin Garnett 7.5 PTS, 7.6 REB, 1.8 AST (Brooklyn Nets)

De overgang van de Celtics naar de Nets heeft Kevin Garnett niet heel goed gedaan. In zijn eerste seizoen bij de Nets oogde hij ongeïnspireerd en was hij vaak geblesseerd. Het mag dan ook een klein wonder heten dat Garnett in waarschijnlijk zijn laatste seizoen in NBA toch nog sporen laten zien van zijn geweldige spel. Hij is weer fit en is in alle 26 wedstrijden die hij speelde gestart. Zijn scores en rebounds zijn in vergelijking met vorige seizoen weer aanzienlijk gestegen en dat mag op achtendertig jarige leeftijd toch wel bijzonder worden genoemd. Ook qua verdedigen staat hij nog steeds zoals gewoonlijk zijn mannetje. Toch lijkt het de redactie van SportAmerika verstandig dat Garnett zijn basketbalschoenen volgend jaar aan de wilgen hangt, want hij wordt steeds meer een grumpy old man met dito trekjes.

8. Jason Terry 8.4 PTS, 1.9 AST, 1.7 REB (Houston Rockets)

Jason Terry lijkt bij de Rockets op zijn zevenendertigste weer helemaal te opgebloeid. Vorig seizoen speelde hij in de kantlijn bij de Nets en vreesde men voor het einde van zijn carrière. Niet is minder waar, want bij de Rockets mag Terry doen waar hij goed in is; driepunters raak schieten. In gemiddeld 24 minuten per wedstrijd schiet hij bijna 38 procent van zijn drietjes raak. De Rockets beleven veel plezier aan Terry en zullen, wanneer ze ver in de play-off willen komen, hem en zijn ervaring nodig hebben. Misschien kan Terry dan zijn loopbaan afsluiten met een tweede NBA-titel.

9. Chris Andersen 4.6 PTS, 4.4 REB, 0.8 BLK (Miami Heat)

Chris ‘The Birdman‘ Andersen is en blijft letterlijk een rare vogel in de NBA. Qua statistieken heeft hij nooit uitgeblonken en toch heeft met zijn spel vaak veel impact. Zijn energie werkt voor zijn teamgenoten vaak aanstekelijk en op bepaalde momenten kan hij erg belangrijk zijn om het team over het ‘dode punt’ te halen. Ook dit seizoen is hij voor de Miami Heat een cruciale schakel. Het team heeft weinig goede grote mannen en Andersen moet een groot deel van het gewicht dragen. In de gewonnen wedstrijd tegen de Cavaliers van LeBron James liet hij zijn waarde zien met twaalf punten, acht rebounds, twee steals en één block. Zesendertig jaar en nog steeds van invloed zijn, een knappe prestatie van een speler die op een gegeven moment aan de grond zat.

10. Shawn Marion 5.6 PTS, 3.5 REB, 1.1 AST (Cleveland Cavaliers)

Shawn Marion is de laatste in de lijst. Hij besloot op zijn zesendertigste LeBron James achterna te gaan en te gaan voor een tweede NBA-titel. The Matrix zijn verdedigende capaciteiten zijn ondanks zijn leeftijd nog steeds van grote kwaliteit en de Cavaliers konden wel een goed verdediger gebruiken. Helaas brengt dit seizoen nog niet wat Marion er van had verwacht. De Cavaliers spelen nog niet heel goed en ook in het team rommelt het. Dit heeft zeker invloed op zijn spel, want in alle categorieën is er een aanzienlijke daling te zien. Toch heeft SportAmerika er vertrouwen in dat de Cavaliers de play-offs halen en Marion weer laat zien tot wat hij in staat kan zijn.

Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!

NBA MVP-Watch: Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 6 Week 7

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen