NBA MVP kandidaat (#5) : Kevin Durant

Door

MVP-kandidaat nr. 5 Kevin Durant
Nog teveel topschutter?

Voordat het seizoen van start ging, werd gefluisterd dat Kevin Durant zich wel eens kon ontpoppen tot de MVP van de NBA. Dat had te maken met zijn waardevolle spel voor de Verenigde Staten tijdens het geslaagde WK basketbal en zijn opvallende prestaties in 2009-2010.

Hoort de topschutter van de league sowieso niet tot de MVP-gegadigden? Zeker als je voor de tweede keer op rij in je jonge loopbaan het hoogste puntengemiddelde weet te noteren? Zoals de situatie nu is, is veel punten maken voor de 22-jarige forward – sinds 2007-2008 actief in de NBA -alleen niet genoeg in vergelijking met de andere kandidaten. Maar hij is wel degelijk een kaper op de kust; een goede outsider.

Om Durant weg te zetten als een puntenveelvraat pur sang is onterecht. Zijn spel, waaronder zeker zijn scorend vermogen heeft Oklahoma City Thunder vooral de laatste twee jaar absoluut een boost gegeven.

In deze periode heeft hij zich met Russell Westbrook laten gelden als een van de meer dragende spelers. Thunder transformeerde in een ploeg die ver onder de 0.500 zat naar een team dat nu voor het tweede jaar achtereen een 50-plusser noteert.

Sterker nog; Oklahoma pakte meer zeges dan een jaar eerder. De Thunder won zelfs de Northwest division, waarin zij onder meer de Denver Nuggets achter zich liet. Hierin was het aandeel van Durant niet gering. Zelf kaart hij aan dat zijn cijfers over de hele linie lichtjes gezakt zijn.

Zo is het hoge puntengemiddelde van 30,1 gedaald naar 27,7. Nog altijd voldoende voor de titel van NBA-topscorer. Maar hierdoor heeft de 2.06 meter lange basketballer zelf het idee dat het onbekende en spectaculaire er bij het grote publiek van af is, waardoor de MVP-aantrekkingskracht is afgenomen.

,,Veel mensen zijn me vergeten dit jaar. Als ik topscorer wordt van de NBA dan zullen de mensen me wel herinneren, denk ik. Vorig jaar was ik toch een beetje de nieuwe jongen. Maar ik ga niet de vloer op om gemiddeld 40 punten per wedstrijd te maken en dat soort dingen. He, maar ik ben er nog steeds!”, luidt de verklaring van Durant.

Hij is jong. Talentvol. Geen branieschopper. Typische boksersteksten zul je hem niet snel horen uiten. Durant is beschaafd. Rustig. Clean. Deze kwaliteiten helpen hem op het laminaat. Als hij de schroom van zich af kan gooien en iets meer geldingsdrang krijgt, dan zou de forward geheid tot het selecte MVP-genootschap kunnen gaan horen.

,,Ik wil beter worden. Hopelijk word ik ooit onderdeel van het MVP-gesprek. Daarvoor moet ik competitief blijven”, is de opdracht die de outsider zichzelf voor de komende jaren geeft.

Ook leuk om te lezen