NBA MVP kandidaat (#2) : Dwight Howard

Door

MVP-kandidaat nr.2 Dwight Howard
Over het hoofd geziene MVP-mastodont

Tegenstanders kunnen letterlijk en figuurlijk niet om hem heen. Aan beide kanten onder de basket is Dwight Howard gewoonweg niet te houden. Onder zijn eigen ring slaat hij ballen weg alsof hij even noodzakelijk moet vliegenmeppen, terwijl hij aanvallend al even dominant is. Geen speler zo dominant aanwezig als de spierbundel uit Orlando.

Verfijnd is het allemaal niet wat Howard doet. Alles is kracht. Maar ja, de man is kracht en daar maakt hij aanvallend en verdedigend ijzersterk gebruik van. Al zijn de offensieve kwaliteiten vaak doorslaggevender, zoals dat in de hele sportwereld gaat.

Juist omdat Howard beide facetten zo goed beheerst, vond het Magic-kamp het in maart nodig de aandacht op hun man te vestigen. Fijntjes merkte Stan van Gundy op dat hij de indruk kreeg dat de MVP-titel al was vergeven door de media aan Derrick Rose. Hoe konden zij nou de superman van de Magic over het hoofd zien in deze prestigieuze race, zo vroeg onder meer assistent-coach Patrick Ewing zich hardop af.

De oproep van zijn coaches was meer dan terecht, want Howard heerst op zoveel fronten. Dat kan geen ander hem nazeggen. De center van Orlando staat in drie categorieën bij de beste 10: rebounds (14,1), blocked shots (2,4) en field goal percentage(bijna 60 procent) en met een gemiddelde van 22,9 punten is hij de nummer 11 van de league.

,,Ik heb dit al vaker gezegd, maar het scorend vermogen, de rebounding en de defensieve kwaliteiten van Dwight zijn voor mij ongekend. Ik denk niet dat er iemand is die op al deze aspecten zo’n impact heeft in een wedstrijd”, luidde het pleidooi van de kleine coach voor de mastodont.

Mocht de titel toch nog aan de jonge neus van D-Rose voorbij gaan, dan zeggen de kenners dat de award eigenlijk alleen nog maar naar de 25-jarige Howard kan gaan. Wat hij voor heeft op de point guard van de Bulls is zijn dominantie onder beide baskets. Wat hij tegen heeft, zijn zij vele technische fouten. In totaal kreeg de Magic-center 18 t’s achter zijn naam en kostte hem dit seizoen twee wedstrijden schorsing.

Dit aantal technische fouten is te hoog, ook al vindt hij zelf dat de arbitrage hem zoekt en hem geen ruimte geeft om zelfs maar een klein beetje te reageren. Een MVP is ook het uithangbord van de NBA en daar komt voorbeeldgedrag eveneens om de hoek kijken.

Ander minpuntje voor superman is dat de Magic, vierde in het westen, een wisselvallig seizoen hebben gedraaid. Hoewel Howard steady was –gezien zijn gemiddeldes – had Orlando vooraf niet gedacht dat het verschil met de Bulls, Celtics en Heat zo groot zou zijn.

Foto: barbaratitus.files.wordpress.com

Ook leuk om te lezen