NBA Martin Luther King Day

Door

MLK day

Martin Luther King Day is een Amerikaanse feestdag ter ere van Dr. Martin Luther King, Jr, die jaarlijks valt op de derde maandag van januari. Dit jaar is dat dus op 19 januari en de NBA en verschillende teams zullen hier uitgebreid aandacht aan besteden. De NBA bracht eerder deze week deze prachtige ‘Barrier Breakers’ video, waarin verschillende baanbrekende gebeurtenissen binnen het basketball op het hoogste niveau te zien zijn.

Wedstrijden
Aangezien het een feestdag is zullen maar liefst 24 teams in actie komen. Zo is er het duel tussen de Atlanta Hawks, die bovenaan staan in de Eastern Conference en de Detroit Pistons, die sinds het vertrek van Josh Smith slechts twee wedstrijden verloren hebben. Of de wedstrijd van de Chicago Bulls en de Cleveland Cavaliers, wat aan het begin van het seizoen door veel mensen gezien werd als potentiële Eastern Conference Finals. Hieronder alle duels die op deze dag ter ere van gelijkheid en vrijheid gespeeld zullen worden.

20:00 Minnesota Timberwolves – Charlotte Hornets
20:00 Philadelphia 76ers – Washington Wizards
20:30 Detroit Pistons – Atlanta Hawks
21:30 Boston Celtics – Los Angeles Clippers
22:00 Denver Nuggets – Golden State Warriors
23:00 Dallas Mavericks – Memphis Grizzlies
23:30 Indiana Pacers – Houston Rockets
23:30 New Orleans Pelicans – New York Knicks
01:30 Chicago Bulls – Cleveland Cavaliers
02:00 Toronto Raptors – Milwaukee Bucks
04:00 Sacramento Kings – Portland Trail Blazers
04:00 Los Angeles Lakers – Phoenix Suns

Tributes
Martin Luther King woonde in Atlanta. De Hawks zullen voor het duel met de Detroit Pistons eer betonen aan King. Ze zullen dit doen door middel van een speciale 3D-projectie over het gehele speelveld en een groot gospelkoor samengesteld uit verschillende kerkkoren uit de stad. Het enorme koor zal geleid worden door ex-Hawk John Battle, die tegenwoordig pastoor is, en zijn vrouw.

Ook in Memphis, waar King vermoord werd in 1968, zullen verschillende activiteiten plaatsvinden. Zo is er de jaarlijkse Martin Luther King Jr. Day High School Classic. Bolton High school en Southwind High School zullen het ’s middags in het FedEx Forum voorafgaand aan de wedstrijd met de Dallas Mavericks tegen elkaar opnemen. Ook zullen Earl “The Pearl” Monroe, Chauncey Billups en Jason Collins aanwezig zijn tijdens de festiviteiten.

Nike heeft elk jaar een speciale Black History Month Collectie. Verschillende schoenen zullen in een speciale colorway uitkomen. Ook dit jaar heeft Nike onder andere de LeBron 12, Kobe 9, KD 7 en Kyrie 1 een speciaal design gegeven voor de gelegenheid. Black History Month is pas in feburari, maar op MLK Day zullen de schoenen al te zien zijn op het hardwood.

nike_sp15_bhm_ftwr_bball_ig_final_36535

Dr. Martin Luther King Jr.
Martin Luther King, Jr. was een Afro-Amerikaanse dominee en één van de voornaamste figuren binnen de African-American Civil Rights Movement. Deze organisatie kwam van 1954 tot 1968 op voor erkenning van gelijke burgerrechten binnen de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en het afschaffen van rassenscheiding. Wat Dr. King onderscheidde was de geweldloze manier, waarop hij zich inzette voor zijn doel. Beroemd is met name de “I Have a Dream” toespraak die hij in 1963 hield en waarin hij pleitte voor een beoordeling van mensen op gedrag in plaats van huidskleur. In 1964 kreeg Dr. King de Nobelprijs voor de Vrede. In 1968 werd hij doodgeschoten in Memphis op het balkon van het Lorraine Motel.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen