NBA: Kritiek op Hunter zwelt aan

Door

Langzaamaan lijken de stoelpoten onder Billy Hunter te verdwijnen. Naast enkele spelers blijken ook diverse zaakwaarnemers klaar te zijn met de uitvoerend directeur van de National Basketball Players Association.

Terwijl de vertegenwoordiger van de spelersvakbond momenteel de laatste hand legt aan de nieuwe collective bargaining agreement (CBA), die voor de komende tien jaar zal gelden, zwelt de kritiek op zijn functioneren aan. Een aantal spelers en een dozijn agenten zouden graag zien dat Hunter snel vervangen wordt. De reden hiervoor is zijn optreden tijdens de onderhandelingen over een nieuwe CAO in de NBA en de uiteindelijke uitkomst van dit maandenlange overleg.

Woensdag meldde CBS dat zo’n twaalf zaakwaarnemers pleiten voor een tijdelijke terugkeer van Hunter in de functie van uitvoerend directeur van de NBPA.  In zijn achterban is het gemor ook hoorbaar. ,,Hij probeert ons voor te houden dat dit een goede deal is. Maar dat is het niet. Deze deal zal goedgekeurd worden, maar ga ons niet zeggen dat dit een goede deal is”, tekende Sports Illustrated een dag later op uit de mond van een van de ontevreden spelers.

Volgens SI.com zouden drie basketballers hun mond open hebben gedaan. Het trio zou namens een grotere groep spreken en het aftreden van Hunter als executive director eisen. Een functie die hij sinds 1996 uitoefent.

Nieuw is de kritiek niet op Hunter. In een eerder stadium uitten Shane Battier van de Memphis Grizzlies en DeShawn Stevenson al hun onvrede. Battier vroeg zich in juni al hardop af waarom het voor Hunter een uitgemaakte zaak was
dat hij zich tijdens de lockout liet doorbetalen. Immers de werknemers kregen ook geen geld én zijn NFL-collega reduceerde zijn gage tot 1 dollar totdat er een nieuwe cao was.

Stevenson stelde eind november, toen er nog net geen voorlopig akkoord op hoofdlijnen was, dat Hunter een wanprestatie leverde. ,,Hij levert verschrikkelijk slecht werk”, aldus de Mavs-guard. Grootste punt van kritiek van hem, en later blijkbaar ook van meer spelers, was dat de vakbond al in juli ontbonden (of gedecertificeerd) had moeten worden, omdat toen al duidelijk was dat de clubbazen het hard zouden gaan spelen.

Ook leuk om te lezen