NBA klaagt spelersvakbond aan

Door

De NBA start een gerechtelijke procedure tegen de spelersvakbond. Het verwijt de spelers van “oneerlijke arbeidspraktijken”. Volgens de NBA onderhandelt de spelersvakbond niet in alle eerlijkheid en maken ze oneerlijke dreigingen.

De profliga hoopt om zo een federale rechtbank de wettelijkheid van de lockout te laten vaststellen. Ook de bestuurders van de competitie dienden een klacht in tegen de vakbond. Zij beweren dat de spelers niet eerlijk zijn geweest in hun onderhandelingen.

“Deze klachten werden ingediend om the vermijden dat de spelersvakbond enige druk kon zetten die de besprekingen in de problemen bracht”, zee Adam Silver, de Deputy Commissioner en Chief Operating Officer.  “Om tot een nieuwe arbeidsovereenkomst te komen moet de spelersvakbond in alle eerlijkheid en ter goeder trouw handelen.”

De NBA trekt niet toevallig naar de rechtbank, want ook in de NFL was er een lockout,  maar daar trok de spelersvakbond (met succes) naar de rechtbank en verkreeg het de opheffing van de lockout. De NBA wil vermijden dat een gelijkaardig scenario zich voordoet en wil de spelers een stapje voor zijn.

De advocaat van de spelers,  Jeffrey Kessler, verdedigde ook de spelers in de NFL en vond de klacht van de NBA een nieuwe tactiek van drukuitoefening. Het heeft ook onmiddellijke schade gebracht aan de besprekingen van een nieuwe arbeidsovereenkomst (Collective Bargaining Agreement).

Kessler zei dat de spelers geïrriteerd waren omdat zij net vonden dat de eigenaars weinig moeite deden om gesprekken te voeren in all eerlijkheid. De NBA kwam al in het nieuws toen het tegenstrijdige winst/verlies cijfers uitwisselde met de spelers. Kessler zei dat het stilaan duidelijk wordt dat de eigenaars liever niet rond de tafel zitten om dingen bij te leggen.

Hiermee komen de besprekingen wellicht niet los, maar gaan ze wel vaster zitten. Het is nu al een volledige maand zonder dat er echt iets grondige besproken werd en het ziet er zeker niet naar uit dat er snel verandering in zal komen met deze (ongepaste) klacht.

Foto: www.cbssports.com

Ook leuk om te lezen