NBA heeft geen oog meer voor divisies

Door

NBA Commissioner Adam Silver Press Conference

Het is gedaan met de voordelen die je had als divisiekampioen in de NBA. Waar je voorheen minimaal in de top vier eindigde als nummer één in je divisie, komt dat ruggesteuntje vanaf komend seizoen te vervallen. De NBA heeft namelijk unaniem besloten om vanaf nu alleen nog maar te kijken naar je winstpercentage.

De roep om verandering was er altijd al, maar werd afgelopen seizoen alleen maar luider. Zeker in de Western Conference liep veel in het honderd doordat de Portland Trail Blazers als vierde doormochten in de dit jaar onthutsend tegenvallende Northwest Division (met voor de rest de Minnesota Timberwolves, de Utah Jazz, Denver Nuggets en de Oklahoma City Thunder). Op basis van hun winstmoyenne zouden de Blazers niet verder zijn gekomen dan plek zes, maar nu moesten beter presterende teams zoals de Memphis Grizzlies en de San Antonio Spurs hen voor laten gaan.

Screen Shot 2015-09-09 at 11.44.09

Mede daardoor kregen de basketballfans te maken met een fantastische strijd in de eerste ronde tussen de Spurs en de Los Angeles Clippers, die in het seizoen qua prestaties nauwelijks voor elkaar onder hadden gedaan, maar vanzelfsprekend is het de bedoeling dat de betere teams elkaar pas later in de play-offs tegenkomen. Vanaf komend seizoen zal dat het geval zijn.

Een divisietitel heeft anno 2016 dus een stuk minder waarde. Wat heet: je zou het misschien beter kunnen zien als een troostprijs, en het is eigenlijk wachten totdat de divisies helemaal afgeschaft worden en we simpelweg te maken hebben met ‘oost’ en ‘west’ om de zaken overzichtelijk te houden. Wij van SportAmerika kunnen niet wachten – hoe simpeler hoe beter! Of, zoals NBC het eloquent brengt: “Divisions? Who needs divisions?” Bleacher Report-schrijver Kevin Ding deed er nog een schepje bovenop. Weg met die nutteloze banners!

Foto credit: Getty Images/Wikipedia

Ook leuk om te lezen