NBA Draft Profile: Kristaps Porzingis

Door

porzingis

Afgelopen seizoen maakte Kristaps Porzingis grote indruk op de Europese velden. De 19-jarige power forward annex center komt sinds 2010 uit voor het Spaanse Baloncesto Sevilla, waar hij uitgroeide tot één van de revelaties in de Spaanse competitie.

Bekijk hier onze NBA Mock Draft 5.0

Kristaps Porzingis werd op 2 augustus 1995 geboren in Letland. De lange Let werd al snel ontdekt als mogelijk basketbal-talent, en enkele clubs deden hem een aanbieding. Uiteindelijk wist BK Liepājas Lauvas hem te overtuigen, en speelde Porzingis zijn eerste jaren in de jeugdopleiding van de Letse topclub.

Al snel ontwikkelde hij zich tot een uitzonderlijk talent, en in 2010 verliet hij Letland om te gaan spelen in Spanje. De dan pas 15-jarige vond onderdak bij BC Sevilla, welke hem opnam in de jeugdopleiding. Na twee seizoenen in de jeugdopleiding, debuteerde de dan pas 17-jarige Porzingis in de Spaanse competitie.

Afgelopen seizoen kreeg Porzingis veel speeltijd van coach Luis Casimiro. In competitieverband mocht de 19-jarige power forward van de 34 wedstrijden maar liefst 24 keer in de basis starten. In Europees verband kreeg hij van de zestien wedstrijden slechts drie keer een basisplek, maar mocht hij vanaf de bank veel minuten maken.

In beide gevallen kwam hij tot vergelijkbare statistieken: gemiddeld elf punten, vier rebounds en één blok. In de Euroleague schoot hij wel iets beter dan tijdens de competitie: 55,6 FG% en 45,9 3P% tegenover 47,1 FG% en 31,3 3P%.

Het feit dat Porzingis een atletische big man is met een jumper, maakt van de Let een interessante speler. Hij creëert ruimte voor anderen omdat hij tot aan de driepuntlijn schotjes kan knallen. Zijn atletisch vermogen maakt hem bovendien een mogelijk sterke speler in de pick-and-roll en een mogelijk betrouwbare verdediger. Punten waaraan Porzingis nog hard moet werken, zijn kracht en post moves.

NBA of Europa?

Ondanks zijn jonge leeftijd, zal Porzingis zo goed als zeker aankomend seizoen te bewonderen zijn in de NBA. Velen denken dat de Letse big men in de top 5 gekozen zal worden, sommigen voorspellen zelfs een top 3 positie voor Porzingis, die nu al NBA-ready lijkt.

Naar verluidt hebben de LA Lakers, 76ers, New York Knicks en Orlando Magic interesse om Porzingis te kiezen tijdens de NBA Draft. Zij zien hem als een jonge met een grote toekomst voor zich.

Bekijk hier al onze Draft Profiles:

Frank Kaminsky

D’Angelo Russell

Justise Winslow

Karl-Anthony Towns

Sam Dekker

Myles Turner

Mario Hezonja

Jerian Grant

Willie Cauley-Stein

Stanley Johnson

Emmanuel Mudiay

Foto: Twitter

3 Reacties
  1. Martijn Scheeve 5 jaar ago

    Als deze man wat gewicht erbij krijgt… Wat een atletisch monster is dit, ik ben wel benieuwd naar zijn vertical, lijkt me toch niet dat hij onder doet voor veel donkere bigs. 7’1 nog langer dan Gasol en Nowitzki en ook nog eens veel explosiever. Benieuwd of de Lakers of Knicks hem durven te nemen

    • Lennart 5 jaar ago

      Hij is nog een project. Zoals je zei moet deze man wat gewicht erbij krijgen en dat kost hem nog tijd. Bij een team als de Lakers of de Knicks zal vanaf het begin teveel van hem verwacht worden. Ik denk daarom dat bij beter bij de Magic of de Nuggets zou passen.

  2. Zoals bij SportAm TV (http://www.sportamerika.nl/sportamerika-tv-deze-nba-draft-telt-paar-potentiele-supersterren) al gezegd: hij kan inderdaad best terecht komen bij een team dat geduldig wil groeien. Zoals een Orlando of een Denver en zelfs wel Philly. Bij LAL of New York gaat ie er helemaal onderdoor gaan. Hij is minstens 2-3 jaar verwijderd van een rol als starter in de NBA.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen