NBA Draft Profile: Frank Kaminsky

Door

Oregon v Wisconsin

Wat kan er toch veel veranderen in een paar jaar. Vier jaar geleden was Frank Kaminsky niet eens de hoogst geplaatste recruit voor de Wisconsin Badgers. Op dit moment is hij onder andere de regerende Wooden Award-winnaar en de SportAmerika College MVP. De power forward is een speler met een unieke speelstijl, en met afstand de meest efficiënte speler in de NBA Draft van dit jaar.

Bekijk hier onze NBA Mock Draft 5.0

Ondanks de verloren finale tegen Duke in het NCAA Tournament heeft Kaminsky een uitstekend jaar gehad. Hij leidde de Badgers onder andere in punten, rebounds, assists en blocks. Niet slecht, aangezien hij teamgenoot was van de waarschijnlijke first-round pick Sam Dekker. Daarnaast was hij de enige speler in de eerste divisie van de NCAA met gemiddeld zeventien punten, acht rebounds, twee assists en 1,5 blocks per wedstrijd. De All-American sloot zijn college-carrière af door zo goed als iedere individuele prijs te winnen die er te winnen viel.

Kaminsky heeft de afgelopen jaren een eigen speelstijl ontwikkeld die perfect paste in het systeem van coach Bo Ryan. In de post maakte hij gebruik van zijn lengte en uitstekend voetenwerk, waardoor hij vaak makkelijke schoten creëerde. Ook had de zeven-voeter een soepel schot, waarmee hij vanaf iedere plek op het veld kon scoren, waaronder meer dan veertig procent van zijn driepunters.

Kaminsky is misschien niet snel of explosief, maar compenseert dit met zijn hoge basketball-IQ. Hij is extreem onzelfzuchtig en heeft een goed gevoel voor het spel. Hij schiet niet als een teamgenoot een beter schot kan hebben, en hij probeert geen passes te geven die er niet zijn. Bovendien heeft Kaminsky de juiste mentaliteit en werkethiek om een nieuw systeem te leren.

Het gebrek aan snelheid is wel een van Kaminsky’s grootste minpunten. In de NBA zou hij niet goed als power forward kunnen spelen, omdat zijn tegenstanders dan te snel voor hem zouden zijn. Als center zou hij vanwege zijn gebrek aan kracht ook niet uit de voeten kunnen. Hier werken zijn lengte en speelstijl hem juist tegen, vooral tijdens het verdedigen. De afgelopen jaren had hij vaak moeite om de post te verdedigen en kon hij niet vaak genoeg schoten blocken. Uiteindelijk zal hij dit moeten compenseren met intensiteit. Gelukkig is Kaminsky een harde werker, wat blijkt uit zijn verbeterde vermogen om defensieve rebounds te pakken. 

Met zijn 22 jaar is Kaminsky één van de oudste spelers in de Draft van dit jaar. Vanwege zijn leeftijd denken veel scouts dat hij niet veel beter wordt dan dat hij op dit moment is, maar op dit moment is hij een uitstekende basketballer met een combinatie van lengte en vaardigheden waar altijd vraag naar is in de NBA.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen