NBA Draft Profile: D’Angelo Russell

Door

Morehead State v Ohio State

In de NBA draait het uiteindelijk maar om één ding: meer punten scoren dan het andere team. Jahlil Okafor lijkt de beste scorer in de post uit deze draft class, de beste perimeter scorer lijkt D’Angelo Russell.

Bekijk hier onze NBA Mock Draft 5.0

Aan zelfvertrouwen heeft Russell geen gebrek. Hij stelde de voorbije weken meermaals dat hij zichzelf de beste speler uit deze draft class vindt. Op zich zit daar wel wat in. Russell bezit een combinatie van scoring instincts, passing skills en een winnaarsmentaliteit die zonder veel twijfel zich goed zullen vertalen in de NBA. Zijn gemiddeld negentien punten, zes rebounds, vijf assists, ruim één steal, 48 2P% en 41 3P% bij Ohio State bewijzen zijn talent.

Russell heeft naar eigen zeggen zijn spel geschapen naar het voorbeeld van twee spelers: Stephen Curry en Manu Ginobili. Als we die twee als voorbeeld mogen nemen, is het niet moeilijk om uit te leggen wat voor stijl hij speelt. Kort omschreven: Russell is een aanvallende ball handler, met een betrouwbaar schot en uitstekende court vision. En: “Ik draag rugnummer 0 omdat er zoveel spelers mij kunnen verdedigen”, aldus de combo-guard in een interview.

Offensief is er zeer weinig dat Russell niet kan. Zijn jumper is uitstekend en reikte in college tot aan de NBA-driepuntlijn. Hij heeft ook erg weinig moeite om zijn eigen schot te creëren. In één-op-één situaties is hij dus niet te onderschatten. Verder weet hij uitstekend gebruik te maken van de pick-and-roll. Een midrange jumper knallen, naar de basket driven of een accurate pass geven, Russell beheerst het allemaal. Dat hij linkshandig is, maakt hem nog wat moeilijker te verdedigen.

Natuurlijk heeft Russell ook negatieve punten. Defensief laat hij het af en toe wel eens lopen. Russell kan een degelijke verdediger zijn, maar moet daar dus werken aan zijn constantheid. Verder werkt Russell nog erg vaak met zijn dominante linkerhand. Met zijn rechterhand afwerken, kan hij voorlopig nog moeilijk. Als Russell in de NBA niet te voorspelbaar wil worden, moet dat wel veranderen. Tot slot is hij ook geen superatleet of enorm explosief.

De kans dat D’Angelo Russell het niet maakt in de NBA is vrij klein. Hij heeft de nodige fysieke, mentale en basketbaltechnische kwaliteiten om het erg ver te schoppen, bij welk team hij ook terecht komt. Een veelzijdige scorer met een uitstekende jumper en loads of swagger. Waar hebben we dat nog gezien? Juist, in de NBA Finals…

Foto: Getty Images

Bekijk hier al onze Draft Profiles:

Frank Kaminsky

Ook leuk om te lezen