NBA Analyse: Kan Carmelo Anthony dan toch verdedigen?

Door

Detroit Pistons v New York Knicks

Het oordeel over Carmelo Anthony is al jaren hetzelfde: “geweldige scorer, maar niet echt een leider en een slechte verdediger”. Over dat tweede valt veel te zeggen, maar over zijn defense moeten we misschien wel onze analyses bijschaven…

Via NBAsavant.com is het mogelijk om niet alleen het offensieve FG% van spelers te bepalen, maar ook het defensieve. Met andere woorden: hoe schieten tegenstanders wanneer ze verdedigd worden door bijvoorbeeld Carmelo Anthony? De ster van de New York Knicks komt daar dit seizoen erg goed uit. Hij staat bij spelers die al minstens 75 schoten verdedigden op de vierde plaats, met een FG% van 32,1.

melo defense2

Evan Turner leidt toch wel mooi de ranking met een defensief FG% van amper 27,5. Hij doet daarmee net iets beter dan LeBron James, die voorlopig op een FG% van 28,6 staat. Nog verrassend in de lijst: Austin Rivers op vijf en Kelly Olynyk op acht. Kawhi Leonard en Tony Snell zijn verwachte namen en bevestigen hun reputaties als defensieve stoppers. Net als trouwens Boris Diaw op plek twaalf. De Fransman van de Spurs is altijd al een onderschatte verdediger geweest.

Als we even bij Melo blijven, zien we dat hij tot nu toe erg sterk verdedigt op de perimeter. Vooral driepunters raken is dit seizoen moeilijk tegen Anthony. Slechts 10 op 48 gingen er voorlopig in. Maar ook vanaf mid-range toont de zogenoemde ‘slechte verdediger’ dit seizoen zijn defensieve kunnen. Enkel rond de bucket heeft Melo nog wat werk. Een kerel als Leonard zit daar aan een FG% van 41. Melo haalt net de 52% niet, maar doet er wel beter dan bijvoorbeeld LeBron.

Carmelo Anthony

Kijken we naar de andere kant van de tabel, dan valt meteen de naam van Greg Monroe op. Tegenstanders schieten tegen de center van de Milwaukee Bucks liefst 56,8% van hun schoten raak. Dat Kenneth Faried geen defensief wonder was, wisten we al en dus is zijn zesde plek niet erg verrassend. Hetzelfde geldt voor de elfde van Tony Parker en de veertiende van Kevin Love. De negende plek van Tyson Chandler is wel verrassend, al doet zijn vervanger Alex Len het nog slechter in Phoenix.

monroe defense

Als we even inzoomen op Monroe, wordt duidelijk dat de center absoluut werk heeft aan zijn defense. Dat werd ook aangehaald in de vijfde aflevering van Buckets. Alle schotpercentages zijn slecht voor Monroe, maar de twee in de paint zijn echt wel om van omver te vallen. Tegenstanders schieten liefst 63,8% rond de bucket bij Monroe, en ruim 51% daar iets verder buiten. Geen wonder dus dat Milwaukee op dit moment de zwakste defensive rating heeft in de NBA…

Greg Monroe

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen