NBA Analyse: Hoe sterk zijn de sterspelers in isolation?

Door

Houston Rockets v Atlanta Hawks

Wie zelf basketball speelt, oefent er vaak op: moves voor een partijtje één-tegen-één. Ook in de NBA wordt de ‘isolation play’ veelvuldig toegepast. Reden genoeg dus om eens te kijken welke sterspelers one-on-one nu écht sterk zijn, wie er verrassend tegenvalt en wie beter doet dan verwacht.

Lees hier de NBA Inside Look: Hassan Whiteside is here to stay.

Voor deze analyse wordt gebruik gemaakt van de statistieken van NBA.com. Er werd wel gefilterd op sterspelers die minstens 10% van hun possessions spenderen aan één-op-één situaties:

Frequentie = percentage van possessions dat een speler one-one-one gaat

Field goal percentage (FG%) = percentage gemaakte op gemiste schoten in isolation

Score frequentie = percentage succesvolle isolation plays

Turnover frequentie (TO Freq) = percentage balverliezen in isolation

Dat geeft de volgende tabel:

iso nba juist2

Frequentie

Het is duidelijk dat er drie spelers bovenuit steken als het aankomt op het aandeel van één-op-één situaties in hun spel. Dat zijn James Harden, LeBron James en Carmelo Anthony. Zij zijn de enige drie die boven de 20% van hun schotpogingen creëren uit een one-on-one. Opvallend is ook dat dit trio erg aan elkaar gewaagd is. Het FG% van Harden en Anthony is zelfs identiek, dat van James iets lager. Ook qua score frequentie zitten ze nagenoeg op hetzelfde niveau, hoewel ook LeBron hier weer net iets lager zit. Bij de balverliezen doet Melo het beter dan The Beard en The King.

Verder vallen in deze statistiek twee zaken op:

  1. Stephen Curry gaat opvallend weinig één-tegen-één. Van een geweldige dribbelaar als hem zou je verwachten dat hij een stuk meer isolation-plays voor zijn rekening neemt dan 10,5%. Dat ligt mogelijk aan het spel van de Warriors. Die staan qua team pas 21e gekeken naar de frequentie van isolations.
  2. In tegenstelling tot popular belief, zijn de Thunder niet het topteam qua isolation plays. De Cavaliers leiden de dans met 11,8% voor de Lakers en Pelicans. De Thunder staan 9e. Toch zijn de 14,4% isolations van Kevin Durant en de 13,3% van Russell Westbrook verrassend te noemen. Daarmee staan ze respectievelijk pas 31e en 41e in de NBA.

Field Goal %

Als er gekeken wordt naar FG%, is er maar één speler die ver boven de rest uitsteekt: Kevin Durant. De regerende MVP maakt ruim 56% van zijn schoten in isolation. De enige speler die enigszins in de buurt van Durant komt, is Derrick Rose. De geblesseerde PG van de Bulls is de enige andere speler met een FG% boven de 50. Ook Kyrie Irving verdient een pluim. Uncle Drew doet het met een FG% van 47,5 een stuk beter dan andere sterspelers in de NBA.

De mindere goden in deze statistiek zijn opvallend genoeg spelers waarvan je dat helemaal niet verwacht. De drie spelers die onder de 40% schieten in isolation zijn Jamal Crawford (38,5%), Stephen Curry (36,9%) en Russell Westbrook (35,8%). Are you kidding me? Drie van de zogenaamde beste dribbelaars moeten heel wat spelers laten voorgaan qua efficiëntie in isolation plays. Dat is wel zeer verrassend te noemen.

Score Frequentie

Ook in de statistiek van succesvolle isolation plays krijgt Kevin Durant de eer van allerbeste. The Durantula rondt 54,5% van zijn isolations met succes af. Daarmee doet hij een stuk beter dan bijvoorbeeld LeBron James (44,6%), Carmelo Anthony (46,5%) en zelfs James Harden (46,9%). Er is maar één andere speler die meer dan de helft van zijn isolations afwerkt, en dat is Kyrie Irving. Hoewel ook Derrick Rose wel erg dicht tegen die 50% zit.

Opnieuw valt op dat Stephen Curry erg laag zit. De Splash Brother staat met een score frequentie van 37,7% vrij troosteloos onderaan de lijst. Dat was gezien zijn laag FG% wel te verwachten, maar het blijft een verrassende vaststelling. Ook van Chris Paul (40,2%) en Russell Westbrook (42,8%) zou je een hoger succespercentage verwachten.

TO Frequentie

Kevin Durant is ook maar een mens, zo blijkt uit de turnover frequentie in isolations. KD verliest namelijk veruit het meest de bal als hij één-tegen-één gaat. Maar hij staat in deze statistiek niet alleen. Ook John Wall, Derrick Rose en Stephen Curry verliezen meer dan 10% van de tijd hun bal in een isolation play. Wederom is dat vooral voor Curry verrassend, wat van hem meteen geen geweldige optie maakt in one-on-one plays gezien de combinatie van de statistieken ter sprake.

Tot slot krijgen twee spelers hier een pluim. Russell Westbrook mag dan geen geweldige percentages op de mat leggen, hij verliest relatief gezien vrij weinig zijn bal in isolations. Dat is gezien zijn nogal roekeloze spelstijl een aangename verrassing te noemen. Er kan echter niemand tippen aan Jamal Crawford. De man met de beste crossovers in de NBA verliest maar 1,6% van de tijd zijn bal in een één-op-één situatie. Sick handles noemen ze dat dan!

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Lars Koster 6 jaar ago

    Ben benieuwd wat de score van niet ster spelers als Tyreke Evans zou zijn in vergelijking met de ster spelers.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen