NBA Analyse: De Milwaukee Bucks, van flop naar top?

Door

Milwaukee Bucks v Orlando Magic

Milwaukee, een stad iets boven Chicago, is de thuishaven van de Bucks. Die doen het dit seizoen verrassend goed. Zeker als je kijkt naar vorig jaar. Daarin wist het maar vijftien keer te winnen. Volgens een kleine voorspelling van SportAmerika aan het begin van het seizoen zouden de Bucks tussen plek twaalf en veertien eindigen. Na 23 wedstrijden bezitten de Bucks plaats zes (record 11-12) in de Eastern Conference en moet het nog vier wedstrijden winnen om hun winstpartijen van vorig seizoen te evenaren. Maar kunnen de Bucks hun vorm vasthouden?

Jason Kidd
Een nieuwe coach, daar begon het seizoen voor de Bucks mee. Eén jaar ervaring bij Nets waar het met pieken en dalen ging. De seizoenstart was slecht, maar uiteindelijk wist het toch de halve finale van de play-offs te halen. Tegen Miami Heat gingen ze zwaar onderuit. Voor twee second round picks in 2015 en 2019 mocht Jason Kidd naar Milwaukee verhuizen. Later bleek de eigenaar van de Nets hem liever kwijt dan rijk te zijn.

Tot nu toe pakt dat goed uit voor de Bucks. Kidd lijkt in dat ene jaar onderschat te zijn en heeft al vrij snel alles goed voor elkaar in Milwaukee. De eerste tien wedstrijden waren gericht op de defensie van de Bucks. Als die maar goed staat. Mede door een stabiele verdediging haalde het een 5-5 record. Inmiddels staat het negende in competitie als we kijken naar defense efficiency.

Daarna werd er door Kidd vooral gewerkt aan de aanval. Ook dat wierp vrij snel zijn vruchten af. Al snel ging het percentage gemaakte driepunters en vrije worpen omhoog. Ook het gemiddeld aantal punten per speler ging omhoog. Van 13,4 punten per wedstrijd in de eerste 10 wedstrijden naar 16,9 over de laatste dertien. Een klein detail is dat door de aandacht op de aanval wel de verdediging zwakker is geworden.

De werkwijze van Jason Kidd is mooi. Elke wedstrijddag geeft Kidd een schriftelijk test. Die test gaat over tactieken, maar ook over de eerste hoofdcoach van de Miami Heat. Het doel is dat spelers vals spelen en gaan overleggen met hun teamgenoten. Zo komt er door een simpele test een discussie tussen teamgenoten. Slimme zet van Kidd!

Brandon Knight
Als er een iemand is waar de Bucks op leunen, is het wel Brandon Knight. De 23-jarige point guard kwam twee jaar geleden over van Detroit. Vorig seizoen was Knight al in zeer goede vorm, maar wist het team niet mee te nemen in zijn prestaties. Dit seizoen lijkt Knight nog zelfverzekerder dan hij ooit is geweest, mede dankzij Kidd.

De talentvolle guard schakelt sneller om van verdediging naar aanval en weet ook meer de juiste man te vinden voor het schot. Dat maakt hem completer dan vorig seizoen. Het enige waar we nog om kunnen zeuren, is dat hij te weinig doet met de pick-and-roll. Als aangever weet hij niet altijd zijn spelers goed op te zetten. Hij is nog maar 23, dus hij kan nog veel leren.

Bucks’ tieners
Jabari Parker en Giannis Antetokounmpo. Alhoewel de laatste naam lastig uit te spreken is, mag je ze in één adem noemen als de toekomst van de Bucks. Antetokounmpo kwam vorig jaar via zijn thuisland Griekenland in de draft terecht. Daar werd hij als 15e gekozen door de Bucks. Een niet geheel slecht rookie jaar volgde.

Dit jaar gaat het allemaal nog beter voor de Griek. Zowel aanvallend als defensief heeft Giannis zich in zijn tweede jaar sterk ontwikkelt. Samen met zijn zestien en twaalf jarige broertje gaat hij vaak na een wedstrijd nog de hal in om serieus te trainen. Er gaan geruchten dat hij in de sporthal woont en leeft, maar dit is nog niet bevestigd. Ohja, ook heeft Giannis de mogelijkheid om zijn arm uit te schuiven voor een heerlijke dunk.

Terwijl Giannis een mysterie was in Amerika, is Parker precies het tegenovergestelde. De in Chicago geboren forward werd in high school en in college al gezien als een groot talent, en kreeg daar flink veel aandacht voor. Parker werd als tweede gekozen door de Milwaukee Bucks, waar hij zelf maar al te blij mee was. Al vrij snel werd bekend dat Jabari graag dicht bij zijn geboortestad Chicago wilde speelde en Milwaukee was uiteindelijk het ideale scenario.

In zijn rookie jaar gaat het geweldig. Geen enkele rookie lijkt constant genoeg te presteren om een bedreiging te vormen voor Parker in het ROY klassement en hij werd in November al verkozen als rookie van de maand. Een betere start van zijn carrière is er niet te bedenken.

Verschillende media vinden dat Kidd zijn rookie tegenhoudt door hem gemiddeld 29 minuten te laten spelen en niet bijvoorbeeld 35 minuten. Het zou Parker tegenhouden in zijn ontwikkeling. Kidd blijft er rustig onder en geeft er niet aan toe: “We hebben een brede selectie en ik probeer hem af en toe wat rust te geven. Het is een lang seizoen en Jabari heeft in zijn carrière nog geen 82 wedstrijden gespeeld.”

Bucks naar de play-offs?
Het halen van de play-offs zou een grote verassing zijn. Zelfs in een zwakke Eastern Conference. Hoewel ze er nu geweldig voor staan, staat er in de decembermaand een ontzettend zwaar programma klaar voor de Bucks. Mochten ze de play-offs dit jaar niet halen, is er niks te treuren in Milwaukee. Met Kidd als coach, Knight als point guard en de twee tieners als kern voor de toekomst ziet het er rooskleurig uit voor de Bucks.

Mochten de Bucks zich de komende jaren nog kunnen versterken staat er, onder leiding van de vier de mannen hierboven, een goed play-off team klaar om te schitteren in de NBA. ‘It’s time to fear the deer!’

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen