NBA 30-in-30 Utah Jazz

Door

UtahJazz

De Utah Jazz eindigden vorig seizoen op een elfde plaats in de sterke Western Conference. Met spelers als Rudy Gobert, Gordon Hayward en Derrick Favors hebben ze erg veel talent in huis. Het is een team in ontwikkeling. Een play-offplek in het aankomende seizoen lijkt er nog niet in te zitten, daar is de Conference simpelweg te goed voor. De toekomst ziet er daarentegen erg rooskleurig uit.

Het afgelopen seizoen was er één met twee gezichten. Voor de All-Star break speelden de Jazz met Enes Kanter als center. Utah won 19 van de 53 wedstrijden. Vervolgens werd Kanter naar de Oklahoma City Thunder gestuurd en ging het een stuk beter. Van de 29 overgebleven wedstrijden na de break won de ploeg er negentien (!). Rudy Gobert verving Kanter als center en blonk uit. De Franse center speelde voor de break gemiddeld 21,9 minuten per wedstrijd. Na de break kwam hij 34,4 minuten per game in actie. In de 29 wedstrijden noteerde Gobert gemiddeld 11,1 punten, 13,4 rebounds en 2,6 (!) blocks per game. Door de aanwezigheid van de Fransman ging het hele team beter draaien.

Verdedigend sterk, aanvallend zwak
Verdedigend stond het als een huis bij de Jazz. De ploeg kreeg gemiddeld het minst aantal punten per wedstrijd tegen, namelijk 94,9. Daartegenover noteerden ze zelf slechts 95,1 punten. Alleen de Miami Heat, Charlotte Hornets, Philadelphia 76ers en New York Knicks deden het aanvallend nog minder. De meeste punten kwamen van de absolute ster van de Jazz, Gordon Hayward. Hij noteerde 19,3 punten per wedstrijd met 4,9 rebounds en 4,1 assists. Dit seizoen kunnen we opnieuw een goed seizoen verwachten van Hayward. Hij is nog altijd pas 25 jaar oud en wordt ieder jaar beter. Een seizoen met gemiddeld twintig punten, vijf rebounds en vijf assists behoort zeker tot de mogelijkheden.

Gobert
Gobert is een speler om in de gaten te houden. Zoals hierboven beschreven, was hij één van de beste spelers van de Jazz het afgelopen seizoen. De 2,18 meter lange center is nog altijd slechts 23 jaar oud en dus heeft hij zat tijd om te groeien. Verdedigend is het allemaal al erg sterk. Tegenstanders van Gobert schoten namelijk slechts 40,4 procent van hun schoten raak. Daarnaast noteerde hij 2,3 blocks per wedstrijd. Daarmee stond hij op een derde plek in de NBA achter Anthony Davis en Serge Ibaka. Aanvallend mag het nog wel iets beter. Gemiddeld maakte hij 8,8 punten per wedstrijd.

Aangetrokken: Treveon Graham (Virginia Commonwealth), Trey Lyles (Kentucky), Raul Neto (Murcia), JJ O’Brien (San Diego State), Tibor Pleiss (FC Barcelona) and Jeff Withey (New Orleans)

Weg: Jeremy Evans (Dallas)

Prognose
De Utah Jazz hebben een goed en getalenteerd team. Toch lijken ze dit jaar wederom de play-offs niet te gaan halen. De Western Conference is gewoon te sterk. Daarnaast is Utah gewoon niet sterk genoeg als het gaat om de guards. Geen enkele point guard in de Western Conference ligt wakker als hij tegen Trey Burke moet spelen. Verdedigend was het vorig seizoen goed, maar aanvallend was het niet om naar huis te schrijven. Utah heeft zich niet bepaald versterkt, dus het moet in 2015-2016 weer van de vertrouwde namen komen, namelijk Favors, Hayward en Gobert.

Voorspelling: 42-40

Vorige Previews:
30. Minnesota Timberwolves | 29. New York Knicks | 28. Philadelphia 76ers | 27. Los Angeles Lakers | 26. Orlando Magic | 25. Sacramento Kings | 24. Detroit Pistons | 23. Charlotte Hornets | 22. Miami Heat

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen