NBA 30-in-30: Portland Trail Blazers

Door

Portland Trail Blazers v Houston Rockets

De Portland Trail Blazers zijn gestart aan een nieuw hoofdstuk in hun clubgeschiedenis. Vier van de vijf starters van vorig seizoen verlieten het nest en werden vervangen door jeugdig talent. Het wordt dus vooral een seizoen van veel leren in Rip City.

Geen vooruitgang
De Blazers verrasten tijdens de 2014 play-offs door de Houston Rockets in zes wedstrijden aan de kant te zetten in de eerste ronde. U weet wel, met die legendarische game winner van Damian Lillard in Game 6. Een jaar later was die eerste ronde het eindpunt voor de Blazers. De Memphis Grizzlies waren met 4-1 veel te sterk voor de 51-31 Blazers, die een stap achteruit zetten in plaats van vooruit.

Zowel Lillard als LaMarcus Aldridge hadden niet hun beste serie, maar scoorden wel beiden ruim 21 punten per wedstrijd. Qua efficiëntie liet het spel van beide sterspelers echter te wensen over. Aldridge kwam slechts aan een FG% van 33, terwijl Lillard het met 41% nog redelijk deed, maar slechts 5 op 31 driepunters raakte. Ook wingman Nicolas Batum was niet op zijn best, en de afwezigheid van de geblesseerde Wes Matthews woog door.

Vaarwel LMA
IN: Mason Plumlee, Maurice Harkless, Phil Pressey, Gerald Henderson, Noah Vonleh, Al-Farouq Aminu, Ed Davis, Cliff Alexander, Luis Montero, Pat Connaughton (draft)

UIT: LaMarcus Aldridge, Nicolas Batum, Wes Matthews, Robin Lopez, Arron Afflalo, Joel Freeland, Alonzo Gee, Dorell Wright, Steve Blake

De Blazers hebben altijd de hoop gekoesterd dat LaMarcus Aldridge een nieuw contract zou tekenen in Portland. Naarmate de free agency periode echter vorm kreeg, werd duidelijk dat de forward eerder zin had in een nieuw avontuur. Toen LMA voor de San Antonio Spurs tekende, kwam een eind aan een periode van negen seizoenen van de forward in Portland. De Blazers maakten in 2006 namelijk een geniale trade, door Aldridge te ruilen voor Tyrus Thomas van de Chicago Bulls.

Het vertrek van Aldridge droeg deels bij aan het vertrek van Matthews. De scherpschutter verliet de Blazers voor een avontuur bij de Dallas Mavericks. Hij is nog wel herstellende van een operatie aan zijn linkerachilles. Robin Lopez trok voor meer geld richting New York, samen met Arron Afflalo, en in juni namen de Blazers al afscheid van Nicolas Batum in een trade met de Charlotte Hornets.

In ruil haalden de Blazers een heleboel jeugdig talent. De Hornets gaven Noah Vonleh op in de deal voor Batum. De big man moet de toekomstige scoring big worden in Portland, naast de atletische en meer defensieve Mason Plumlee. Al wordt veel verwacht van de steeds beter wordende Meyers Leonard. Op de wing moet Al-Farouq Aminu Batum doen vergeten, samen met Maurice Harkless en Gerald Henderson.

Prognose 2015/2016
Het zal even aanpassen worden voor de fans in Portland. De Blazers zijn plots jong en onervaren in een nog steeds brutaal sterke Western Conference. Alle druk komt te liggen op sterspeler Damian Lillard. C.J. McCollum en Meyers Leonard moeten de point guard kunnen ondersteunen, terwijl de nieuwe talenten hun weg vinden in het team. Verwacht van Lillard enkele explosieve prestaties, zoals tegen de OKC Thunder vorig seizoen, maar een lagere efficiëntie.

Het wordt voor dit team natuurlijk vooral uitkijken naar de draft. De Blazers hebben de meeste financiële ruimte in de NBA, een sterspeler voor lange tijd onder contract (Lillard), een uitstekende coach (Terry Stots) en een rijke eigenaar (Paul Allen). De basis voor hun heropbouw is al gelegd. Nu enkel nog de volgende stappen zetten…

Prognose: 18-64 

Foto: Getty Images 

Vorige previews
30. Minnesota Timerwolves | 29. New York Knicks | 28. Philadelphia 76ers | 27. Los Angeles Lakers | 26. Orlando Magic | 25. Sacramento Kings | 24. Detroit Pistons | 23.Charlotte Hornets | 22. Miami Heat | 21. Utah Jazz | 20. Indiana Pacers | 19.Brooklyn Nets | 18. Phoenix Suns | 17. Boston Celtics | 16. Milwaukee Bucks | 15. Oklahoma City Thunder | 14. New Orleans Pelicans

Ook leuk om te lezen