NBA 30-in-30: Philadelphia 76ers

Door

img25225523

Het ziet er niet uit dat de rebuilding van de Philadelphia 76ers dit seizoen ten einde loopt. Het herstel gaat nog jaren duren. Zonder een versterking op de free agent-markt, maar wel een tijdens draft night, gaan de Sixers volgend seizoen in.

Why Hinkie, Why?

Vorig seizoen lieten de 76ers soms best aardige dingen zien. De jonge spelers gaven elke wedstrijd 110% procent, wat resulteerde in verdedigend prima cijfers. De Sixers stonden op 1 in steals (9,6 per wedstrijd) en vierde in blocks (5,9 per wedstrijd). Tegenstanders scoorden gemiddeld 101 punten, niet slecht, maar als je zelf dan maar 92 punten per wedstrijd scoort, (alleen de New York Knicks scoorden minder) wordt er niet veel gewonnen. Ze wonnen 18 wedstrijden, eentje minder dan het jaar daarvoor.

In februari besloot Sam Hinkie de 2014 rookie of the year Michael Carter-Williams te traden naar de Milwaukee Bucks. Een zeer merkwaardige trade, want Carter-Williams werd gezien als de toekomst voor Philly. De Sixers kregen een protected draft pick van de Los Angeles Lakers. Als de picks buiten de protection vallen, kunnen de Sixers in de eerste ronde van de 2016 draft maar liefst zes spelers kiezen.

In/uit

okafor draft

In: Jahil Okafor (#3), Richaun Holmes (#37), J.P. Tokoto (#58), Pierre Jackson (bijgetekend), Kendall Marschall, Nik Stauskas, Carl Landry,Jordan McRae, T.J. McConnell, Christian Wood en Scottie Wilbekin.

Uit: Gerald Wallace (gewaived), Thomas Robinson en Jason Richardson.

De Philadelphia 76 hebben op de free agent markt natuurlijk niets te zoeken. Geen enkele grote naam is geïnteresseerd, en andersom is het aantrekken van sterren niet het van plan van de Sixers. De bekendste speler die werd binnengehaald was Kendall Marschall, dat geeft de status van de Sixers wel aan. Naast Marschall tekenden ze een aantal undrafted spelers, in de hoop dat er een of twee ruwe diamanten tussen zitten. Het roster telt nu dertien second round of undrafted spelers, genoeg om een eigen D-League mee beginnen.

In een draft werden Nik Stauskas en Carl Landry binnengehaald, laatstgenoemde zal zeer waarschijnlijk geen wedstrijd spelen, maar Nik Stauskas is een welkome versterking.

Stauskas, ook bekend als ‘Sauce Castilo’, heeft een moeizaam rookie seizoen bij de Sacramento Kings achter zijn rug. Stauskas scoorde in 15,4 minuten per game slechts 4,4 punten. Zijn field goal- en driepunter percentages (36,5% en 32,2%) waren ook niet om naar huis te schrijven. In Philadelphia krijgt hij een nieuwe kans om zich te bewijzen, hij heeft veel minder druk dan in Sacramento, en krijgt naast meer speeltijd het groene licht om driepunters te schieten.

In de draft kozen de Sixers Jahlil Okafor, de center van Duke University. Dit was een opmerkelijke keuze van de front office van de 76ers. In 2014 werd de center Joel Embiid nog gedraft, en hoewel de door blessures geplaagde Kameroener waarschijnlijk pas in 2016 zijn NBA debuut kan maken, werd hij gezien als toekomstige starter. Als Okafor een goed eerste seizoen speelt, moet Embiid zich zorgen gaan maken. De Sixers kozen om de speler met de hoogste waarde te draften, in plaats van bijvoorbeeld Emannuel Mudiay of Mario Hezonja, die de Sixers op dit moment misschien wel beter konden gebruiken.

Prognose 2015-16

Het roster is sterker geworden, over dat is geen twijfel. Nerlens Noel gaat zijn tweede seizoen in, vorig jaar was hij verdedigend zeer goed. Als zijn aanvallende skills groeien, kan hij een grote ster worden. Het duo Okafor-Noel gaat veel ruimte geven voor schutters, dus verwacht maar dat het driepuntpercentage (32%, alleen Charlotte schoot slechter) omhoog gaat.

De New York Knicks zijn verbeterd in de zomer, dus de kans is groot dat de Sixers weer helemaal onderaan eindigen volgend jaar. Na aankomend seizoen kan de volgende stap worden gemaakt. Met zes first-round picks in 2016, en Dario Saric die eindelijk gaat spelen in de NBA, komt er een hoop talent naar Philly. Als Sam Hinkie dat talent niet weer trade kan er eindelijk eens aan een fatsoenlijk team worden gebouwd.

Prognose:23-59

Vorige previews:
30. Minnesota Timberwolves | 29.New York Knicks

Ook leuk om te lezen