Oladipo

NBA 30 in 30: Orlando Magic

Door

Orlando Magic v Boston Celtics

Alweer een tijdje hunkeren de inwoners van Orlando naar nieuw succes van de Orlando Magic. De tijden van Shaquille O’neal en Dwight Howard zullen terugkeren in de Amway Arena. De vraag is alleen hoe lang het duurt. Eén ding lijkt zeker. Dit jaar gaat dat nog niet zeker.

Talent first
Met een record van 25-57 mogen de Orlando Magic allerminst tevreden zijn. Mede daardoor werd Jaqcue Vaughn in Februari van zijn stoel gewipt. Heel stilletjes werd er gedacht aan een plek in de play-offs. Zo niet, dan zeker in respectievelijke plaats in de conference. Uiteindelijk eindigde het dertiende, met maar twee winstpartijen meer dan het jaar daarvoor.

Vreemd, want de zeer getalenteerde en jonge selectie had zeker een jaar ervaring achter de rug en werd versterkt door een ‘gouden’ draftpick in de naam van Aaron Gordon. Gordon ging na één jaar college naar de NBA en die stap was net iets te vroeg. Mede door een blessure, dat hem twee maanden aan de kant hield, en wisselvallig spel was de start van zijn carrière een met pieken en dalen

Zijn mederookie Elfrid Payton weet het stukken beter te doen. De aankomende assistkoning van de NBA verrast menig NBA-volger met zijn spelinzicht, scorend- en atletisch vermogen. Hiermee noteert de point guard dan in maart ook twee triple-doubles achter elkaar. De eerste was tegen de Dallas Mavericks en de volgende tegen de Portland Trail Blazers.

In/Uit
In: Mario Herzonje (draft #5), Tyler Harvey (draft #51), Janis Timma (draftrechten), Shabazz Napier, Tobias Harris (bijgetekend), C.J. Watson, Jason Smith

Uit: Ben Gordon, Kyle O’Quinn, Luke Ridnour, Maurice Harkless, Willie Green

Het lijkt erop alsof de general manager, Rob Hennigan, wel eens de Sport Amerika website in de gaten houdt. De potentiële versterkingen die redacteur Johan Brinkel opperde in de off-season preview werden feilloos toegepast. De eerste taak was om Tobias Harris te laten bijtekenen. Al snel kwam naar buiten dat Harris een contract tekende voor vier jaar ter waarde van $64 miljoen. De kwaliteiten van de sterke 23-jarige small forward wegen zwaarder dan het risico op (zware) blessures bij deze man.

De tweede taak was een back-up draften op de small-forward positie. Mario Hezonja en Justice Winslow werden genoemd en uiteindelijk werd Hezonja de gelukkige aanwinst van Orlando. De Spanjaard heeft de afgelopen drie jaar al wat ervaring opgedaan in Barcelona en zal nu zijn kunsten moeten gaan vertonen in het grote Amerika. Hezonja is vooral gehaald om het aantal punten vanaf de bank op te schroeven.

Ook zou een beetje ervaring op de guardposities geen overbodige luxe zijn. Met het vertrek van Ben Gordon en Luke Ridnour zou de backcourt wel het heel jong zijn. De naam van C.J. Watson was daarin een logische keuze. De guard kwam niet meer voor in de plannen van Indiana en lijkt in Orlando zijn carrière nieuw leven in te blazen.

Als kers op de taart is er iemand nodig de taak van voormalig coach Jacque Vaughn over gaat nemen. Scott Skiles gaat de uitdaging aan om Orlando weer glorie te geven. De coach speelde vroeger al in het tenue van Orlando. Na 13 jaar als coach door het leven te gaan, lijk het een prima keuze voor Orlando. Toch valt er iets van te zeggen. Bij elk team is Skiles ontslagen en uiteindelijk is naar buiten gekomen dat de omgang met spelers allerminst soepel verliep.

Prognose 2015/2016
Dit seizoen zal het spel echt beter moeten bij de Orlando Magic, met een zeer getalenteerde ploeg en met een paar ervaren versterking moet het kunnen strijden om een plek bij de play-offs. Er zit zeker een kans in dat de Magic plaats acht kunnen veroveren, alleen onder voorwaarde dat de bank meer gaat scoren dan vorig seizoen. Werk aan de winkel voor Scott Skiles!

Record: 39-43

Ook leuk om te lezen